*Bu şehrin kaderi midir nedir? Önüne gelen, sözüm o’na bazı yazar-çizerler şehrin değerlerine saldırıyor. O kadar ön yargılılar ki, hiçbir araştırma gereği duymadan bu güzelim şehre hakaretlere varan sözler sarf ediyorlar. Cumhuriyet Gazetesi’nden Işıl Özgentürk’ün 30 Ağustos’ta Batman ile ilgili yazdığı o ağır hakaretlerden ötürü özrü bile ‘özür’den uzaktı…

*Geçenlerde ATV’de Kenan İmirzalıoğlu’nun sunduğu ‘Kim Milyoner Olmak İster’ programına konuk olan Muğlalı eğitimci Derviş Öztürk, yazar Işılözgentürk’e ders verir gibi bu şehrin ne kadar eğitime önem verdiğinin altını çiziyordu: “Batman okula, öğretmene ve eğitimciye çok saygı duyuyor…”

MUĞLALI EĞİTİMCİNİN VERDİĞİ DERS
Cumhuriyet Gazetesi’nde 30 Ağustos 2020 tarihinde ‘Porno çukurunda debeleniyoruz” yazısında bu şehrin değerlerine saldıran Işıl Özgentürk, çığ gibi tepkilere aldırış etmeden Batmanlılardan ‘Özür’ dileme nezaketinde bulunmamıştı.

Fakat bu ülkede dürüst eğitimciler de objektif yayıncılık yapan program sunucuları da var.

Geçenlerde ATV kanalında Kenan İmirzalıoğlu’nun sunduğu ‘Kim milyoner Olmak İster’ programının konuğu Muğlalı eğitimci Derviş Öztürk’tü.

6 Yıldır Batman’da görev yapan eğitimci Öztürk, 40 yıllık Batmanlıymış gibi bu şehri o kadar güzel tanıttı ki…

Bravo Öztürk hocam…

Programının hemen başında Derviş Öztürk hoca Batman’ı anlatmaya başladı:
“Okul öncesi öğretmenim. Şu anda idarecilik yapıyorum. 6 Yıldır Batman’da yaşıyorum. Üniversiteyi bitirir bitirmez Batman’a atandım.”

Program yapımcısı İmirzalıoğlu, araya girip Derviş hocaya sordu;
“Nasıl gidiyor Batman hayatı?”

Bu şehrin fotoğrafını belki de o programda en iyi yansıtan isimdi Derviş Öztürk:
“Açıkçası Muğla’dan Batman’a gitmek beni biraz korkutmuştu. Batman’a gittikten sonra hem Batman hem de Batman halkı ve iyilikseverler, yardıma ihtiyacınız olduğu an hemen yardıma hazırız diye bize büyük ilgi gösterdiler. Batmanlılar misafirperverler ve  eğitime çok önem veriyorlar. Okula, öğretmene ve eğitimciye çok saygı duyuyorlar…”

Kenan İmirzalıoğlu da 20 yıl öncesinde film çekimi için geldiği bu yöreyi anlamlı sözlerle özetliyor:
“2000’li Yılların başında sinema filmi için o yöreye gitmiştim. Bölge halkını iyi tanıyorum. Buradan sevgilerimi iletiyorum.”

Abuk-subuk o hakaret dolu yazısıyla bu şehirde hemen herkesin tepkisini üzerine çeken sayın Özgentürk’e en güzel yanıtı Muğlalı eğitimci Derviş Öztürk vermişti.

ÖZÜR DİLER Mİ ACABA?
İstanbul’dan değerli bir okurumuz yazmış.

Özgentürk’ün ATV’deki programı dinlemesinin gerektiğini anımsatıyor ve şunları ekliyor:
“Geçenlerde Batman’ı ve Batmanlıyı kim olduğu belirsiz, sözüm ona, bir öğretmenin soyut beyanlarına itibar ederek ve ona dayandırarak karalayan gazeteci yazar hanımın dinlemesi gerekir. Bu somut, canlı, yaşanan açık ve Batmanlı olmayan, batılı olan bir öğretmenin beyanlarına da dürüstlük gereği itibar edip özür diler mi acaba?”

İSTANBUL’DAKİ BATMAN DERNEKLERİ
İstanbul’da Batman merkez dahil tüm ilçe ve beldelerinin hatta köylerinin adlarını taşıyan dayanışma dernekleri var.

Ne yazık ki kongreden kongreye toplanan bu derneklerimiz, Batman’ın örf-adetleriyle alay eden, bu şehrin kadınları ile kızlarına olmadık hakaretlerde bulunan o yazar Özgentürk’e; bırakın bir kınama açıklamasını, siyah bir çelenk’i Cumhuriyet Gazetesi’nin önüne bırakamadılar.

Hemşeri derneklerimiz bu konuda sınıfta kaldı.

Resmi kayıtlara göre 250 bin Batmanlı İstanbul’da yaşıyor.

Gurbetteki hemşehrilerimizi temsil eden bu dernek yönetimleri bu kadar aciz mi?

Bu şehrin değerleriyle alay eden bir yazara ne kadar tahammül edebildiler?

Pes doğrusu…

Muğlalı bir eğitimci bu şehrin güzelliklerini ulusal bir kanalda anlatıyor.

Medyanın merkezi İstanbul olduğu halde, bu şehrin hemşehri dernekleri ne bir televizyon ne de bir basın kuruluşunu ziyaret ‘Batman’ için olumsuz değerlendirmelerde bulunan bir yazara olan tepkisini dile getirmedi.

Yazık çok yazık…

BU KAREDEN DERS ALSIN!
Kara altının ilk bulunduğu Raman Dağı’nda 54 yıl önce çekilen bu kareyi bir kez daha köşeme alıyorum.

Yıllar öncesinden burada ailelerin, kız çocuklarını nasıl eğitim yuvalarına gönderdiklerinin bir belgesini taşıyan bu siyah-beyaz kareyi, Işıl Özgentürk’e ‘kapak olsun’ diye bir kez daha yayınlıyoruz.

Batman’ın henüz ‘Belde’ olduğu dönemde Raman Dağı’ndaki ilk petrolcüler, 23 Nisan Çocuk ve Ulusal  Egemenlik Bayramı’nda çocuklarıyla birlikte törene katılmış.

Raman Kampındaki lojmanlarda kalan dönemin baş sondörleri, ustabaşları ve diğer personel okula giden çocuklarının, bayram sevincini 23.04.1956 tarihinde davul-zurna eşliğinde kutlamış.

Bu kare, aslında Özgentürk’e her şeyi anlatıyor.

Tabii ki, okurumuzun dediği gibi ‘dürüst’lük gereği özür diler mi?

Sağlıcakla kalın…