*Geçen Cuma TPAO Kristal Park’taki yangını bizzat yerinden ve Çağdaş Web TV’den izlerken kafamda TPAO’nun ne kadar İtfaiye teşkilatına gereksinim duyduğu sorusu meşgul etti. Şehrin her yanından dumanları görülen yangın, konaklama merkezinin çatısında onarım çalışması yapılırken çıkmıştı…

*Bir zamanlar bırakın Batman’ı, bölgenin en güçlü İtfaiyesi’ne sahip kurumların başını TPAO Batman Bölge Müdürlüğü çekerdi. Yanıcı maddeyle iç içe olan ve asıl amacı petrol arama olan TPAO’nun, yüzlerce kuyusu var. Maazallah kuyularda olası bir yangına, TPAO nasıl müdahale edecek?

SON YILLARIN EN BÜYÜK YANGINI
Evet, geçen haftayı TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün kalbi olan ‘Kristal Park’ın feci yangın olayı ile kapatmıştık.

Şehrin her yanından dumanları görülen yangın, bina çatısında onarım çalışması yapılırken çıkmıştı.

İlk etapta kendi imkanlarıyla yangını söndürmeye çalışmışlar.

Ancak başarılı olamayınca itfaiyeye haber verilmişti.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde İtfaiye teşkilatı, yıllar önce lağvedilmişti.

Bu şehirde en güvenli yer olan Site sakinleri ve çevredeki sakinler büyük panik yaşadı.

Ben yangın yerine yarım saat sonra gittiğimde yangın devam ediyordu.

Kristal Park’taki yangına TÜPRAŞ, Batman Belediyesi, Askeri Birliklerin İtfaiye ekipleri, bazı ilçe Belediyeleri, OSB’nin arasözleri ile Emniyet Müdürlüğü'nün TOMA'ları müdahale ediyordu.

Yangına müdahale eden hem itfaiyecileri hem yangını söndüren tüm itfaiyecileri kutluyorum.

Her birinin nasıl canla başla yangını söndürmek için mücadele ettiklerini gözlerimle gördüm.

Canlarını tehlikeye atarak ateşin içine kadar giren itfaiye erlerinin hakkı ödenemez.

Dün de TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Batman’daydı.

Bu yangın nedeniyle TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde İtfaiye Teşkilatının acilen kurulması ve TPAO Batman Bölge Müdürlüğü ilgili yaptığım tespitleri sıralamak istiyorum…

PETROL ÜRETİMİ ARTIYOR AMA…
-TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, üretimde son yılların rekorunu kırdı. Üretimin giderek arttığı TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı yüzlerce petrol sahası var. Dağınık olan petrol sahalarında olası bir yangın, hem kuyuları hem de çalışanları büyük riskle karşı karşıya getirir. Ancak şu anki mevcut durumuyla TPAO’nun petrol sahalarında çevre il ve ilçelerin Belediye İtfaiyeleri petrol sahalarındaki  tehlikelere cevap verebilecek nitelikte değil.

-Bir zamanlar hem araç ve gereç açısından hem de personel açısından TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün İtfaiyesi, sadece TPAO’ya değil şehirdeki yangın olaylarına müdahale ediyordu. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin yangın sırasında çok daha bilinçli bir şekilde yangına müdahale ettiklerini gözlemlerken, bir kez daha TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün o eski İtfaiyesi'nin donanımı bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti ve TPAO’nun ivedilikle yeniden ‘İtfaiye Teşkilatı’na kavuşturulması gerektiğini düşündüm.

- Ancak şunu söylemek gerekir ki; TPAO Genel Müdürlüğü’nün bu konuda eğitim almış, yeni bir İtfaiye Teşkilatı oluşturması gerekiyor. Genç bir İtfaiye teşkilatında yangın mühendisliği eğitimi almış bir ekibin TPAO’da oluşturulması doğru olacaktır.

-Son yangında TPAO’ya İtfaiye Teşkilatı’nın ne kadar gerekli olduğu görüldü ve bu kurumun sahalarında yangın açısından çok riskli. Allah göstermesin buralarda meydana gelecek bir yangın, çevredeki belediyelerin itfaiyelerinin gücüyle söndürülemez. O nedenle İtfaiye zaman geçirilmeden petrol türevi maddelere ve yangınlara karşı TPAO’dan yeniden kurulmalı ve araç-gereç ile genç itfaiye erleriyle yapılanmalı.

-Yangın sırasında şunu gözlemledik. TPAO Kristal Park yapılırken, otomatik yangın söndürme olması gerekirken, bu sistem çatıda ihmal edilmiş. Bu önemli tesislerde yeterli yangın tedbiri alınmalı. Şu mutlaka sorgulanmalı. TPAO’nun İtfaiyesi’nin yıllar önce öngörüsüzlükle kapatılması, olası yangınlar için ciddi bir eksiklik.

-Bu yangın sonrası TPAO’nun yeni itfaiyesinin oluşması için her yönüyle masaya yatırmalı, bundan sonra oluşabilecek büyük yangınlara karşı TPAO hazır hale getirmelidir.

HERKESİ ÜZEN YANGIN
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bir petrol kuruluşu olduğu Batman’ın lokomotifi.

Kristal Park ise bir Devlet Konukevi gibi.

Onlarca önemli sima burada konuklamış.

Yangın herkes gibi bizi de çok üzdü.

Başta TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin ve TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir olmak üzere tüm TPAO camiasına ‘geçmiş olsun’ dileklerimizi sunuyoruz.

Umarım TPAO Kristal Park bir an önce yaralarını sarar ve şehre yeniden ‘Devlet Konukevi’ sıfatıyla hizmeti eksiksiz sürdürür.

O yangını izlerken kafamda hep bu yangınlara müdahalede; yeni bir yöntem olup olmadığı sorusu meşgul etti.

Bazı kurumların İtfaiye ekipleri yangına su ve köpükle müdahale ediliyordu.

Teknoloji bunca gelişirken, yangın teknolojisinde de yenilikler olmalıydı.

Yangın ve Yangın Güvenliği konusunda TÜPRAŞ’ın İtfaiye ekibi daha profesyonelce çalıştı.

Yangın alanında en çok duyduğum söz “Allah beterinden korusun”du.

Beterinden korunmak için tedbir almak elimizde.

Bunun için kurumların başındakiler de kafa yormalılar.

Yangın güvenliği konusunda TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin İtfaiye teşkilatı Batman için bir şans.  TPAO yöneticilerinin yerinde olsam TÜPRAŞ ile temas kurar onlarla petrol sahalarının yangın güvenliğini arttırmak için uzmanlıklarından yararlanırdım…

Sağlıkla kalın…