*Petrol kentinin, 60 ve 70’li yıllarda ne kadar zengin bir kültür topluluğunu bir arada buluşturduğunu tarihi kareler bize anlatıyor. Trabzon’dan Artvin’e, İstanbul’daki tersanecilerden Ankara’daki petrol uzmanlarına, Mardin’den Siirt’e, Şanlıurfa’dan Diyarbakırlı esnaflarına dek birçok zanaatkâr, 70 yıl önce yarım milyonluk bu şehrin temelini atmış. Şimdilerde o zenginlik ve eski simalar yok gibi…

*Batman önümüzdeki ay Gıda, Tarım, Hayvancılık, İnşaat, Mobilya ve Dekorasyon Fuarına ev sahipliği yapacak. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek festivalin organizasyonunu yapan Start Fuarcılık, bu şehirdeki marka firmaları da ön plana çıkarıyor. Batman için bu fuar bir zenginlik…

ŞEHİRE KÜLTÜR KATANLAR…
Batman’ın çekirdeğini oluşturan İluh’a, bir o kadar da çevredeki yerleşim birimlerinin katkısı oldu.

‘Kara altın’ın keşfedilmesiyle ilk petrol uzmanları, ardından da Türkiye’nin farklı illerindeki sanatkar ve esnaflar yerleştikleri bu şehirde bir kültür mozaiği oluşturdu.

Dün ki Batman Çağdaş Gazetesi’nin manşetinde bu şehrin canlı tarihlerinden 86 yaşındaki İmadettin Yetiz, ABD’nin Parsons firmasının, ülkenin ilk rafinerisini Batman’da kurduğunda 30 bine yakın işçinin çalıştırdığına dikkat çekmişti…

Yine bu şehrin dününe ışık tutan ilk esnaflardan Nuri Koyuncu’nun, geçenlerde çarpıcı bir tespiti vardı: “60 ve 70’li Yıllarda Türkiye’nin dört bir yanından değerli sanatkarlar buraya gelirdi. Bu şehir onların kıvılcım yakmasıyla bu günlere geldi. 40-50 Yıl öncesinde mesleklerinin kariyerlerinde zirve yapanlar buradaydı. Güney Ekspresi’nin Batman’a her gelişte o dönemin sanatkarları, bu şehre beraberinde bir kültür getirirdi…”

İstanbul tersanelerindeki boru-kaynakçı ustalarının emeğiyle Batman Rafinerisi kurulmuştu. Raman Dağı’ndaki petrolü keşfedenler, İluh köyü ile çevresindeki yerleşim biriminde yüzlerce kişiye petrol sahalarında istihdam alanı açtı. 50 ve 60’lı Yıllarda petrol sektörlerinin et ihtiyacını Siirtli tüccarlardan merhum Felek Koyuncu karşılardı. Otelcilik hizmetini Siirt ile Diyarbakırlılar yapardı. Artvinliler fırıncılık, Şanlıurfalılar lokanta ve inşaat sektöründeydi. Kahramanmaraşlılar ise bu ovayı pamukla buluşturmuştu.

Matbaacılık, yerel gazetecilik mesleğinde de Adana ve Siirtliler ön plandaydı.

50 Yıl öncesinin o zengin kültür mozaiğini buraya taşıyan simalar şimdilerde aramızda yok.

Onlar birer birer ayrılınca, bu şehir de öksüz kaldı gibi…

55 YIL ÖNCESİNİN DÜĞÜNLERİ…
1990 Yılına kadar Batman’ın bağlı olduğu Siirt’te, tanınan esnaflar bu şehrin ticari hayatına renk katmıştı.

Komşu illerden buraya yerleşenler, kültürlerinden de kopmazlardı.

Gelenek ve göreneklerinden hiç kopmayanlar başında ise komşu il Siirtli aileler gelirdi.

1965 Yılında Siirtli Koyuncu ailesinin, Batman’ın Meydan Mahallesi’nde o yeryüzünün en güzel düğünlerinden bir kareyi sizlerle paylaşıyoruz.

Evlerinin bahçesinde halay çeken üç sima da şimdilerde aramızda yok.

Halay başını çeken Faruk Koyuncu uzun yıllar kasaplık yaptı. Ortadaki Serbest Koyuncu ile Batman’ın ilk kırtasiyecilerindendi. Cesur Koyuncu ise TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden emekli oldu.

Allah mekanlarını cennet etsin.

Onlar geride hoş bir seda bıraktı.

Salonların olmadığı, o küçücük taş-kerpiç evlerin bahçelerinde yapılan eski düğün törenleri bir başka olurdu.

Şimdilerde bu şehir hızla o eski gelenek-göreneklerinden koptu gibi.

Şehir büyüdü, eski simalar ayrıldı.

Batman bir başka değişti şimdilerde…

************

EKİM, FESTİVAL AYI…

Batman 17-20 Ekim 2019 tarihleri arasında Gıda Tarım, Hayvancılık ve İnşaat, Mobilya ve Dekorasyon Festivali’ne ev sahipliği yapacak.

Üçüncüsü düzenlenecek Festival ile ilgili hazırlıklar son aşamada.

İki kez festivalde gördüklerimiz, Batman’ın ‘Festival Şehri’ olma yolunda hızla ilerlediğine inandırdı bizi.

Batman bu alanda, artık böyle önemli festivallerle sayılı ‘festival şehri’ olmaya çalışıyor.

Batman’ın yerli markalarının festival de ürünlerini tanıtmanın en iyi adreslerinden biri de festivallerin olduğu görünüyor.

2 Yıldır Start Fuarcılık Organizasyonun başındaki Musa Öztürk’ün, festivali eksiksiz düzenlemek için gösterdiği çabaya tanığız.

Ortada bir çalışma yokken bürokrasiyi, Oda, İş dünyası ve bazı firmaları harekete geçirmek de çok kolay değil.

Üç yıl öncesinde bu şehrin festivale ihtiyacının olduğunun altını çizmişti Öztürk.

Musa Öztürk ve ekibi, buradaki iş dünyasının yanı sıra bazı il yöneticileri ve Oda Başkanlarını bir araya getirdi ve iki yıl üst üste gerçekleştirdiği festivalin bu yıl üçüncüsünü düzenliyor.

Festival bu yıl daha iyi planlanmış. Çok daha fazla firmanın talebi var.

Önceki yıllara göre festivalin tanınması firma sayısıyla birlikte ziyaretçi sayısının da artması bekleniyor. Festivalde şimdiden stantları kiralayan çok sayıda yerli firma var.

İlk festivalde ziyaretçi sayısı 50 bini geçmişti. Bu gerçekten büyük bir başarıydı. Ekim’de havaların iyice serinlemesiyle bu sayınının daha da artması söz konusu.

Musa Öztürk ve ona inanarak, bu projede destek olan Batman’daki bazı il yöneticileri ile Oda Başkanlarını, Batman’a böyle bir zenginlik kattıkları için kutluyoruz.

Kalın sağlıcakla…