EKİNCİ’DEN BİR KİTAP DAHA

Son dönemde edebiyat alanında da eserler vermeye başlayan Nihat Ekinci Xwedaber, ‘Jiyana Qurmiçandî’ ve ‘Keleha Babek’ romanlarını Kürtçe ‘Üç Sürgün Bir Dönüş’ ile ‘Sultan Vuruldu’ romanlarını ise Türkçe kaleme aldı. 2020 Yılında ‘Keleha Babek’ romanını yayımlayan Ekinci, dört yıllık bir aradan sonra okurlarıyla “Sultan Vuruldu” romanıyla buluşuyor.  ‘Sultan Vuruldu’ Ekinci’nin, Türkçe yayımlanan ikinci romanı. Çalışmalarında içinde yaşadığı toplumsal yaşımı irdeleyen Ekinci, egemen siyasal ve sosyal yapıların aldıkları kararların toplumsal yaşamda bireyler üzerindeki etkilerini irdeliyor. Yazar Nihat Ekinci uzun bir aradan sonra okurları ile tekrar buluşmaktan memnun olduğunu ifade ederek: “Bu toplumun yazarları bin bir emekle bir şeyler üretmenin çabasındalar. Dilerim halkımız ve toplumumuz yazarlarına destek çıkarak, sahiplenir. Çaba bizden destek halkımızdan” dedi.

Kitabın konusu ise şöyle; “Elinize aldığınız bu romanda; annesi ve kardeşiyle köle pazarında satılan bir gulâmın, eşsiz çizim kabiliyeti ile kudretli bir imparatorluğun tahtına, Şah’ın en yakınına dek uzanan uzun, gösterişli ancak bir o kadar da meşakkatli serüvenine tanıklık edeceksiniz.

11. yüzyılda, efsanevi Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun göz kamaştıran sarayında İmam Gazali, Ömer Hayyam ve Nizamülmülk gibi bilgeliklerin ışığında yükselen son derece yetenekli bir gulâmın hikâyesine yakından bakacaksınız! Ancak ustalıkla söylenmiş yalanlar, vaatler ve taht oyunları üzerine kurulu sarayın, türlü entrikalarla örülü karanlık koridorlarında, gizli düşmanlar ve çıkar çatışmalarıyla yüzleşmek zorunda kalan bir adamın hikâyesi bu… Yalnızca kâtiplik yetenekleriyle değil; adalet duygusu, bilgelik ve içtenlik ile kazanılmış bir yükselişin hikâyesi bu…

Yazar Nihat Ekinci, “Sultan Vuruldu” romanında; Bâtıniler, Tasavvufçular, Yahudiler, Şiiler ve Budistlerin bir arada yaşadığı Büyük Selçuklu topraklarında; okuru İsfahan’dan Nişabur’a, Semerkant’tan Tus’a uzun ve soluksuz bir yolculuğa çıkarıyor.”

Muhabir: CEMAL GÜLER