*Batman’ı var eden TPAO’nun bu şehre kazandırdığı ilk hastane; 1955’li yılların başında şimdi ki Petrolspor kulübünün olduğu binadaydı. Batman’ın Siirt’e bağlı olduğu ‘ilçe’ yıllarında 1960’lı yılların başında ilk sağlık ocağı, eski Meteoroloji binasına komşuydu. Petrol işçisi sayısının 6000’i aştığı dönemde yetersiz olan sağlık hizmeti için 50 yatak kapasiteli SSK Hastanesi 1976 yılında açıldığı petrol kentinde, 1988 yılında ise yapılan 75 yatak kapasiteli hastanenin açılışını dönemin Sağlık Bakanı Halil Şıvgın yapmıştı…

*Petrol şehrine 2006 yılında kazandırılan 375 yatak kapasiteli Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin açılışını ise dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirmişti. Şimdi o hastane ile yanı başında tamamlanan 440 yatak kapasiteli hastane birleştirilip ‘Eğitim-Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülüyor. Bir de sırada Batmanlıların, 6 yıldır temelinin atılmasını beklediği 500 yatak kapasiteli yeni hastane var…

İLK HASTANEYİ KAZANDIRAN TPAO’YDU
Yıl 1955. TPAO’nun kuruluşunun ilk yıllarında Batman’a görevlendirilen Türkiye’nin ilk petrol mühendisleri, tekniker ve diğer görevlilerin sağlık tedavileri için ‘Hastane’nin kurulması kararlaştırılmıştı. TPAO tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’nde şimdi ki Petrolspor Kulüp binasının olduğu yer; ‘TPAO Hastanesi’ idi.

TPAO Hastanesi’nin ikinci doktorlarından Muzaffer Kulluk, ilk hastanenin öyküsünü anlatıyor:
“TPAO Batman Bölge Müdür Yardımcısı Melih Genca ile TPAO’nun ilk doktoru Tarık Yeğiner’in ısrarı üzerine cerrah olarak Batman’da göreve başladım. Sadece fıtık ve apandist gibi hafif ameliyatlar TPAO Hastanesi’nde yapılıyordu. Daha sonra doktor Tarık Yeğiner’in oluru ile bir narkoz teknisyeni temin ederek büyük ameliyatlara başladık. TPAO Hastanesi’nde yapılan ameliyatları gören tıp uzmanları bize övgü yağdırdılar. Önce TPAO bünyesinde çalışanlara sağlık hizmeti veriyorduk. Ardından Batman’ın yanı sıra bölgede 5-6 vilayetin hastalarını TPAO Hastanesi’ne bağladılar. Bölge genelindeki vatandaşlara da hizmet vermeye başladık.”

TPAO Hastanesi ve Dispanseri’nin yanı sıra TPAO’nun diğer doktorları merhum Cengizhan Özer ve merhum Kadir Sungur da özel muayenelerinde yıllarca Batman’a hizmet veren emektar hekimlerdendi.

1960 YILINDA 1 NOLU SAĞLIK OCAĞI
Sağlık Bakanlığı, 1960 yılında ilk yatırımı, SSK caddesinde eski Meteoroloji’ye bitişik olan yere 1 Nolu Sağlık Ocağı kazandırmıştı. Şimdilerde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne dönüştürülen yer, tek katlı yetersiz bir binaydı.

Tam 60 yıl önce 2 Doktor ile 1 Sağlık Memuru’nun görev yaptığı o ilk yatırımın hikayesini de sağlık emekçisi Nurettin Bağcı, dile getiriyor: “1960’lı Yılların başında Batman’a geldiğimde merkez ilçe nüfusu 15 bin civarındaydı. Derme-çatma yapılar vardı. TPAO-Site’si dışında iki katlı ev yok gibiydi. O dönemde Batman’ın evleri taş ve kerpiçtendi. Cadde ve sokaklarda kaldırım yoktu. Sağlık Ocağı’nda temizlik görevlileriyle birlikte iki elin parmak sayısı kadar kişiydik. Sağlık ocağı yetersizdi. Hastaların çoğunu TPAO Hastanesi’ne yönlendiriyorduk. 1976 Yılında SSK Hastanesi açıldığında, kent biraz rahatladı.”

1976 YILINDA BATMAN’DA SSK HASTANESİ
TPAO Hastanesi ve eski Sağlık Ocağı, hızla gelişen petrol kentinin ihtiyacına cevap vermiyordu. 70’li Yılların ortalarına doğru SSK Hastanesi’nin Batman’a yapılması kararlaştırılmıştı. 1976 Yılında o dönemler Diyarbakır destekli hastanelerdeki doktor ve diğer görevlilerin ‘geçici görev’le bir süre hizmet verdikleri, 50 yatak kapasiteli Hastane, bir zamanlar parmakla gösteriliyordu.

Eski SSK Hastanesi, 6000 petrol işçisi başta olmak üzere ‘Sigortalılara’ ağırlıklı hizmet veriyordu.

Acil hastaların da tedavi gördükleri o hastanede olmayan branşlar yüzünden onlarca kişi, Diyarbakır’a sevk edildiklerinde zaman kaybından yolda hayatlarından oluyorlardı.

Yeni bir hastane Batman’a kaçınılmazdı.

1988 YILINDA DEVLET HASTANESİ
Dönemin Milletvekili merhum Aydın Baran’ın, baskısıyla Batman’a 75 yatak kapasiteli Devlet Hastanesi, Esentepe’ye komşu olmuştu.

O dönemler Batman, Siirt’in ‘İlçe’siydi. Fakat eski ilimiz nedense Batman’ın gereksinim duyduğu yatırımları engelliyordu. Nüfusu üç kat Siirt’ten fazla olduğu halde, Batman bazı yatırımları geciktiriliyordu. Dönemin Milletvekili merhum Aydın Baran, bu şehrin hak ettiği ‘sağlık yatırım’ını koparmayı başarmıştı.

1988 Yılında yapımı tamamlandığında ANAP döneminin Sağlık Bakanı Halil Şıvgın’ın açılışını yaptığı Devlet Hastanesi’nin ilk Başhekimi ise eski Milletvekili Dr. Alaattin Sever Aydın’dı.

Özel hastanelere rağmen ilk Devlet Hastanesi yetersiz geliyordu Batman’a.

Çevre il ve ilçelerden binlerce hastanın tedavi gördüğü Batman’da, artık yeni bir hastane vardı; o da ‘Batman Bölge Devlet Hastanesi’ adını almıştı.

2006’DA BÖLGE DEVLET HASTANESİ
1994’ün sonlarında temeli atılan ancak ek binayla birlikte 2006 yılında tamamlanabilen 375 Yatak kapasiteli Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin açılışını dönemin ‘Başbakan’ı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı.

14 Yıldır sağlık hizmetinde olan bu hastane, artık 620 bin nüfuslu şehrin yükünü kaldıramıyordu.

Yukarıda da değindiğimiz gibi;  yılda binlerce hastanın tedavi olduğu hastaneye, yeni bir hastane kaçınılmazdı.

Yanında yapımı tamamlanan 440 yatak kapasiteli yeni Hastane’nin, mevcut hastane ile birleştirilip ‘Eğitim-Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesine yönelik proje adım adım ilerlemişti.

Ve artık Batman beklenen bir yatırıma daha kavuşmuştu.

810 YATAKLI EĞİTİM-ARAŞTIRMA HASTANESİ
Batman Bölge Devlet Hastanesi ile yeni Kadın Doğum Hastanesi birleştirilerek, 810 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürüldü.

Batman’ın ilk 3. Basamak hastanesi olacak yeni hastane bir yerde Tıp Fakültesi’nin temelini oluşturacak.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu, yeni hastaneyle ilgili bakın neler diyor:
“İlimizde bulunmayan bir çok özellikli hizmet birimi doğal olarak Batman’ımıza tanımlanacaktır. Ayrıca ilimizden, sevk gereklilikleri en aza indirgenecek, Sağlık turizmin de ilimizde gelişmesini sağlayacaktır. Batman’da bulunmayan uzmanlık dallarında hekim ve sağlık çalışanı istihdamlarını oluşturacaktır. Bununla birlikte ilimizin içinde bulunduğu bu konudaki nitelikli sağlık hizmeti verme potansiyelini daha da ileri taşıyacaktır. Bu konuda emekleri geçen başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanımız sayın Fahrettin Koca, Vali sayın Hulusi Şahin, AK Parti Batman Milletvekili sayın Ziver Özdemir’e, basın mensuplarına ve konuya duyarlı, emeği geçen her vatandaşımıza ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yeni Hastanemizin Batman’a hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.”

SIRADA 500 YATAKLI HASTANE
Şimdi sırada Batman’ın ihtiyaç duyduğu 500 yatak kapasiteli hastanesi var.

6 yıldır Batmanlıların dört gözle temelinin atılmasını bekledikleri ve Güney Çevre yolu üzerinde 120 dönümlük alan, yeni hastaneye tahsis edilmiş durumda.

Yeni yılın ilk aylarında temelinin atılması beklenilen bu hastane; bu şehre ‘Eğitim-Araştırma’ Hastanesi kadar önemlidir.

Kısacası, Batman’ın dünden günümüze süre gelen sağlık yatırımlarının öyküsünden bir kesiti bugün sizlerle paylaşmayı bir görev bildik…

Sağlıkla kalın…