*Hayırsever iş adamı ve kanaat önderi Necat Nasıroğlu, yörede çok sevilen bir isimdi. Ani vefatı herkesi sarstı. Hala insanlar, başsağlığı ziyaretleri için Nasıroğlu ailesine gidiyor. Böyle bir simayı unutmak mümkün mü. Bugün köşeme üç farklı görüşü alıyorum.

TELEFONDAKİ SESİ!
İki hafta önce Batman’ın yanı sıra yöre insanının yakından tanıdığı ve sevdiği kanaat önderi hayırsever iş adamı Necat amcanın kalp krizi sonucu aramızdan ayrılması herkesi derinden sarstı.

Çevresinde kendisini tanıyan herkes tarafından sevilen Nasıroğlu ile geçen Kurban bayramında telefonla görüştüğünde sesini kayda alan eğitimci dostumuz Hasan Erdal, çok sevdiği çevresine o sesi dinletiyordu. Hasan Erdal, bayramını kutladığı Nasıroğlu’na sesleniyordu;

“Necat amca, bu bayramda sizi göremedik. Bayramınız kutlu olsun.”

Telefonun ucundaki Necat amca ise o güzel sesiyle yanıtlıyordu;
“Hocam kusura bakmayın. Bu bayramda bile çalışıyoruz. Ilgar dağına yakın bir yerdeyiz. Burada havalar oldukça serin. Yağmur yağabilir. Kusura bakma, eski telefon numaramdan birçok numara silindi. Ben de sizleri unutmadım. Bayram da olsa çalışıyoruz. Çünkü çalışan insan zararsız olur...”

TESADÜFÜN BÖYLESİ
TED Koleji’nde Hasan hoca, bize Necat amcanın sesini dinlettiği an; Ankara’dan arayan isim ise Gercüş eski Belediye Başkanı Bedrettin Ekmen’di. Batman Çağdaş’ın 161 gündür yayımladığı ‘Nostalji’ köşesinde hafta sonu yayımladığımız 25 yıl öncesinin karesinde üç tanınan sima yan yanaydı. Geçirdikleri kalp krizi sonucu uzun bir süre önce kutsal topraklarda hayata veda eden Tevfik Çelik ve Necat amca ile Bedrettin Ekmen’in o karesi okurlarımızın da dikkatlerinden kaçmamıştı. Eski Başkan Ekmen’in yakınları o fotoğrafı; bugün kalp ameliyatı olacak olan eski Başkan Ekmen’e whatsapp’tan göndermiş. Telefon ucundaki Ekmen konuşuyordu;

“Tesadüfün böylesine bakın. Necat amcayı iki hafta önce kaybettik. Mekanı cennet olsun. Siyasette kısa bir dönem birlikteydik. O’nun yeri doldurulamaz. 5 kez by-pass oldum. Son kez kalp ameliyatı olacağım. Eski ağabeylerimizi bir bir kaybettik. Şimdi de sıra bize gelmesin mi? Bizler kadere inanan insanlarız. O karede tanınan güzel insanları görünce duygulandım. Herkesten dua bekliyorum.”

“O BİR DEĞERDİ”
Batman’da 4 yıl süreyle görev yaptığı Valilik döneminde hemen hemen herkesin takdirini alan Haluk İmga ile hafta sonu telefonla görüştük.

O da iki hafta önce akrabası olan Necat amca için Başkent’ten, Batman’a gelmişti. Kısa bir süre kaldığı Batman’dan tekrar Ankara’nın yolunu tutmuştu ama gönlü hala bu topraklarda. Bugün haberimizde de yer verdik eski Vali İmga’ya.

Batman’ın önemli bir simayı kaybettiğini anlatıyordu eski Vali İmga;
“Batman için, bölge için, Türkiye için Necat bey bir değerdi. O’nun eğitim olgusu çok farklıydı. Aslında o, rol modeldi. O’nu yakından tanıyanlar şimdi daha çok değerini anlıyordur. Akrabamdır diye söylemiyorum. Çok önemli bir değerdi. Mekanı cennet olsun. O’nu unutmayacağız…”

İşte Necat amca için üç farklı görüş. Yorum siz değerli okurların...

****************

HAYVANCILIK ÖNEMLİ SEKTÖR!

Sürekli Batman’ın; tarım ve hayvancılıkla kalkınacağını yazıyoruz...
Ancak bu görüşüme katılan çok kişi olmadığını da biliyorum...
Ben yine de yılmadan inatla, Batman’ın tarım ve hayvancılıkta bu bölgenin Hollanda’sı olabileceğini söylüyorum...
Evet, tarım ve hayvancılığın önemi kavrandığında Batman, tüm Türkiye'nin et ve gıda ihtiyaçlarının çok büyük bölümünü karşılayacak bir noktaya gelebilir...
Bunun için öncelikle Batman’ı yönetenlerin bu konuların önemini kavraması gerekiyor...
Bakın, Batman yakında ‘Büyükşehir’ olacak.
Hayvancılığın tekrar canlandığı şu günlerde bitme noktasına gelmemesi için Valilik, Belediye ve Tarım teşkilatı, önemli tedbirler almalı.
Şehri yönetenler; hayvancılık sektöründe önemli bir tesisin kazandırıldığı Batman’a, kaçak et kesimin önüne kesilmesi için de harekete geçmeli. Et kesimi konusunda bu şehir sınıfta kalıyor. Birkaç yıl önce Batman çayı kenarında  modern bir hayvan pazarı ve mezbahane kuruldu. Bu tesiste Diyarbakır başta olmak üzere Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerdeki marka et satışı yapan firmalar bile ihtiyaçlarını karşılıyor.
47 bin dönümlük bir alana kurulan modern et entegre tesislerine; bölge illerinden çok sayıda küçük baş hayvan getiriliyor. Hayvancılık sektöründen yılda Batman piyasasına 300 milyon TL gibi sıcak bir para giriyor.
Batman’da hayvancılığın önündeki en büyük engellerden biri de Tarım teşkilatının böyle modern bir tesise tam anlamıyla destek vermemesi.
Köylüyü modern hayvancılık konusunda yönlendirmeyen Tarım İl teşkilatı, birçok ilin aksine Batman’da hayvan yetiştiriciliğinin ilkel yöntemlerle yapılmasının da sorumlusudur.
Elbette hayvancılığın önünde mutlaka başka engeller de var...
Ancak Tarım İl Müdürlüğü'nün; hayvancılığa bakış açısı değişmediği sürece diğer engellerin de bir anlamı yok...
O yüzden onların üzerinde pek durmak istemiyorum...
Evet Batman’da hayvancılık engelleniyor...
Sonra işsizlik büyüyor…
Köylü, köyünde hayvan bakamayınca, hayvanı için de tarım yapmıyor...
İşsizler listesine ekleniyor...
Batman’daki büyükbaş hayvan sayısının da daha artması için Tarım teşkilatı, yeni projeleri hayata geçirmeli.
Batman, hayvancılıkta fakirleşmemeli.
Sonuç olarak yöneticilere, tarım ve hayvancılığın önünü açmalarının gerekliliğini hatırlatıyoruz...