*Batman Çağdaş, bugün Batman'ın eski noter başkâtiplerinden Abdülaziz Aytimur’la eski noter günleri ve işçi alımlarındaki kura uygulamasına yönelik mesajları paylaşıyor. Aytimur, önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyordu: “Kurayı kaybeden işsiz gençler, kazananı alkışlıyordu…”

*Hiç unutmuyorum, 29 Nisan 1992 tarihinde Tüpraş Batman Rafinerisi’nin 75 özel güvenlik eleman alımındaki kura yaygın basında da yankı uyandırmıştı. Dönemin Tüpraş Genel Müdürü merhum Kemal Işık da kura çekimini izlemişti. Sanki bir bayram havası vardı eski Site’nin yazlık sinemasında...

27 YIL ÖNCEKİ KURA ÇEKİMİ
Batman'ın ‘İl’ oluşunun üzerinden henüz 2 yıl geçmemişti.

O dönemler Batman'da kamu kuruluşlarının personel ihtiyaçlarını karşıladığı yıllardı. İl teşkilatları yeni yapılanıyordu. Personel açığının kapatılması için de peş peşe sınavlar yapılıyordu.

Bazı personel alımı sınavlarında şaibelere yönelik iddialar dönemin yöneticileri ile bürokratlarını  rahatsız etmişti.

Tüpraş Batman Rafinerisi’nin özelleştirilmediği 1990'lı yıllarda personel alımlarının da şeffaf olması için de dönemin Genel Müdürü merhum Kemal Işık, 'kura' uygulamasında karar kılmıştı.

Bazı petrol sektörlerinde Genel Müdürlük yapan merhum Kemal Işık, Tüpraş'ın başındaydı.

Batman Rafinerisinin 75 özel güvenlik elemanı da kurayla belirlenmişti.

Dün gibi hatırlıyorum; şimdilerde yeri eğitim yuvasına dönüştürülen TPAO yazlık sinemasının yerinde kura çekimi gerçekleştirilmişti.

Tarih: 29 Nisan 1992.

Tüpraş eski hukukçularından Malatyalı Muharrem Darendeliler, Batman 1. Noteri Leyla Özer ve Tüpraş Personel Daire Başkanı Siirtli Abdülbari bey idi.

Tüpraş eski Genel Müdürü merhum Kemal Işık da kurayı bir süre izlemişti.

O kadar güzel manzara vardı ki…

Noter huzurundaki işçi kurasında şanslı adaylar; kaybeden işsizler tarafından alkış yağmuruna tutuluyordu.

O dönemlerden beri Hürriyet Gazetesi muhabirliğini yürütüyorum. Hürriyet Gazetesi başta olmak üzere bir çok yaygın basın, Batman'daki örnek kuraya geniş yer vermişti.

NEREDEN NEREYE…

Yıllarını notere veren Abdülaziz Aytimur, yıllar öncesinin kura çekimini ne de güzel anlatıyor.

"İş istihdamlarına yönelik kura çekimine karar veren kurumların taleplerini şimdi de değerlendiriyoruz fakat 1980-90'lı yıllardaki o kura çekimi ile şimdi ki kura çekimi hemen hemen aynı ama eski dönemlerde yaşadığımız hazzı şimdilerde nedense alamıyoruz... Herkes birbirinden kuşkulu. Oysa noterler kura çekimlerini herkesin gözü önünde şeffaf bir şekilde yapmak zorunda. Son dönemlerde yapılan kuralarda eski uygulamaların hemen hemen aynısı ancak nedense birçok kişinin kafasında soru işareti var. Oysa yılar öncesinde kura çekimlerinde bayram havası yaşanırdı."

Yorumu siz değerli okurlara bırakmak en doğrusu.

ÖRNEK NOTERDİ
Eski personel alımlarındaki kuradan söz ederken, Batman'da 90'lı yılların başında görev yapan aslen Bayburt'lu ama Diyarbakırlı bir hukukçu ile evlenen Leyla Özer'in çalıştığı dönemlerde noter sayısı Batman'da bir’di.

Cumhuriyet Meydanındaki Gör Pasajının ikinci katındaki noter binasında Leyla Özer ve uyumlu ekibi ilkel şartlara rağmen performanslarıyla herkesten takdir toplardı. Abdulziz Aytimur, Adnan Aytimur ve Mahsum Aytimur, dönemin noteri Özer ile örnek bir ekip oluşturmuşlardı.

Noter Leyla Özer, Diyarbakır 2. Noterliğe atanınca; 30 Mayıs 1996 tarihinde Batman'a veda etmişti.

Kısacası; Batman'ın 90'lı yıllardaki ortamı bir başkaydı.

O zamanlar yeni il olan Batman'da dönemin yöneticileri, birçok imkansızlığa göğüs germeyi başarmıştı.

Düşünün; tam 27 yıl önceki işçi alımlarındaki kuralar halen konuşuluyorsa; fazla da yoruma gerek yok…

Kalın sağlıcakla…