*Tarihi Hasankeyf’te belki bölgenin en zengin müzesi var. Bu müzeyi, yılda kaç kişi ziyaret ediyor ve kaç kişinin haberi var, bilmiyoruz. Çünkü yetkililerin kamuoyuna duyurdukları bir rakam da yok. Batman Müzesi’ne gelince yine kaç ziyaretçinin müzeyi dolaştığına dair de bir veri yok. Pandemi öncesinde bazı okulların öğrencileri, bu müzeye giderdi…

*Son dönemlerde Batman’a iki müze planlanıyordu. Biri TPAO girişine yapılması kararlaştırılan petrol müzesi diğeri ise hemen karşısındaki 80 yıllık DDY gar binasının bir bölümünü müzeye dönüştürülmesi planlanıyordu. Özel İdare, Petrol müzesini ihalesini gerçekleştirmişti. Galiba bu müzenin temeli önümüzdeki yılın ilk aylarında atılacak…

MÜZELERİ TANITAMAMAK

Ilısu Baraj Gölü altında kalan 5 İl’in tarihi höyük ile yerleşim birimleri altında kalan yerlerde gün yüzüne çıkan eserlerin büyük bölümü Hasankeyf’teki müzeye taşınmıştı.

12 Bin yıllık Hasankeyf sular altında kalırken, tarihi dokuların bir bölümü de kuşkusuz Hasankeyf’in en zengin müzesine taşındı.

Batman’daki Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında, kültürel varlıkları koruma kurtarma çalışmaları ile baraj gölü sahasında yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin sergilendiği tarihi Hasankeyf Müzesine taşındığını hepimiz biliyoruz.

Sadece Hasankeyf değil, çevresindeki eski yerleşim yerlerinde gün yüzüne çıkarılan eserlerde çanak çömlek, sikke, heykel, mermer lahitler ve adını sayamadığımız birçok zengin eser, Hasankeyf'in yeni yerleşim birimindeki arkeolojik parkta bulunan müzede görücüye çıkarılmıştı.

Üzerinde hangi döneme ait oldukları ve nerede çıkarıldıklarına dair de birçok bilgi var.

Hasankeyf ve Batman’da güzel müzeler var ama maalesef bu iki müzeyi de tanıtamadığımız aşikardır.

Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı iki müzeyi de yılda kaç ziyaretçinin uğradığını da kimse bilmiyor çünkü müzelere kaç ziyaretçinin geldiği konusunda bir veri yok. Ne aylık ne de yıllık bir rakam açıklanmıyor.

Oysa yanı başımızdaki Diyarbakır ve Elazığ gibi illerin müzelerine baktığınızda ziyaretçi sayısı ulusal ve yerel medyaya yansır. Hatta müzeler de ziyaretçi rekorları kırıldığına dair haberler de çıkar.

Bizde ise manzara ortada.

Maalesef müzelerimizi ne tanıtabiliyoruz ne de turist çekebiliyoruz.

Buraya gelen turistler karnını doyurduktan sonra ayrılıyor.

PETROL MÜZESİ…

Batman’ı var eden ‘kara altın’ için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Batman’a ‘Petrol Müze’si vaadini vermişti.

Bu yıl bu müzenin proje ihalesi, Özel İdare Genel Sekreterliği’nce yapıldı.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü girişinde yani eski Gümrük Müdürlüğü yerine yapılacak ‘Müze’ ‘dünden bugüne petrol’ün tüm aşamalarını içeren figürleri yansıtacak.

Belki de Türkiye’nin sayılı müzelerinden olacak.

Petrol Müzesi’nin temeli büyük olasılıkla yeni yılın ilk aylarında atılacak.

Bizde şimdiden Petrol Müzesi’nin tamamlanmasını merakla bekliyoruz.

Bu şehri var eden petrolün öyküsünü en iyi anlatacak olan bu müze olacaktır.

Bu nedenle bu müzenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.

BİRDE GAR MÜZESİ…

80 Yıllık DDY Batman Gar, 1940'lı yılların başında seferlerin yapıldığı tarihi bir gar.

Bu Gar’a Türkiye’nin ilk Başbakanları, Cumhurbaşkanları ve üst düzey bürokratlar konuk olmuş.

Aynı zamanda ilk petrolcülerin de seyahat ettiği bu garın bir bölümünün ‘Müze’ye dönüştürülmesine yönelik yıllar önce bir talebimiz vardı.

Batman Kent Konseyi, Gar Odası’nın bir kısmının müzeye dönüştürülmesi konusunda DDY Genel Müdürlüğü ile Malatya Bölge Müdürlüğü’ne talep de bulunmuştu.

Sanırız, o söz de havada kaldı.

Bazı Oda Başkanları ve ilgililer, Gar Müzesi’nin kurulması yönünde her türlü girişimde bulunacaklarını söylemlerine rağmen o vaatleri çok çabuk unuttular.

Kent Konseyi’ndeki o tek-tük kişilik toplantılar, nasıl sona erince o ‘Gar Müzesi’ vaadi de havada kaldı.

Evet bu şehre ait aidiyet duygusunun gelişmesi için en çok ihtiyaç duyulan şeylerden biri de aslında müzelerdir. Şehre aidiyet duygusu olmayanların böyle bir ihtiyaç hissetmesini kimse de beklemiyor ama biz yinede ısrarla bunu yazmaya devam edeceğiz.

Batman’ın geçte olsa çok nitelikli bir ‘Petrol Müzesi’ ile ‘Gar Müzesi’ne kavuşması için bu talebimizi dillendirmeye devam edeceğiz.

Umarım, bizden fazla sorumluluğu olanlar da bu iki müze için harekete geçerler.

Sağlıkla kalın.