Stres hayatımızın pek çok döneminde başa çıkmak zorunda kaldığımız yıpratıcı sorunlardan biridir. Stres bir hastalık değildir ama hastalık kadar zararlı olabilir ya da  pek çok hastalığın gelişmesine zemin hazırlayabilir. Modern toplumun en büyük problemi olarak tanımlanan stres aslında hepimiz için artık günlük yaşamın bir parçası durumunda. İyi ya da kötü fark etmeksizin yaşamımızdaki zihinsel değişiklikler stres yaratan durumlardır. Rutinimizde değişikliğe neden olan herhangi bir olay stres  unsuru olarak tanımlanabilir. Vücut sağlığımızda meydana gelen bir değişiklikte strese yol açabilir.

Stres Nedir ?

Kişinin algıladığı herhangi bir tehdit ile fiziksel veya duygusal olarak başa çıkmakta zorlanmasıyla oluşan ve günlük hayatı genelde olumsuz yönde etkileyen gerilimli bir süreçtir.Tehdit altında olduğumuzu hissettiğimizde sinir sistemimiz  vücudu uyaran bir stres hormonu salgılar ve bunun sonucunda kan basıncında yükselme, kalp atışının hızlanma, kaslarda gerilme gibi bir takım fizyolojik tepkiler verir vücut. Buradan da anlaşılacağı üzere vücudumuzun psikolojik olarak algıladığı bir tehdit karşısında fizyolojik tepkiler oluşabilmektedir. Sürekliliği ve şiddetine bağlı olarak da karşımıza stres kaynaklı gelişen bedensel hastalıklar çıkabilmektedir.

  • Yani kişinin duygusal açıdan yaşadığı değişimler,  fiziksel açıdan da etkileyebilir sürekli olarak bir strese maruz kalma sonucunda depresyon,  panik atak, uyku bozuklukları gelişebilir.
  • Sürekliliğine ve şiddetine bağlı olarak anksiyete bozuklukları yaşanabilir.
  • Sağlıksız kilo artışı veya kilo kaybı gerçekleşebilir.
  • Egzama, sedef gibi cilt sorunları yaşanabilir.
  • Ülser, gastrit gibi sindirim sistemi sorunları gerçekleşebilir.

Stres Karşısında Ne Yapmalıyız ?

Stres karşısında yapmamız gerekenler yaşanılan stresin kaynağına, belirtilerin şiddetine ve kişinin psikolojik sağlamlılığına göre değişmektedir. Tedavisi ise;  haftalık rahatlama seanslarından hastanede yatarak tedaviye kadar uzanabilir. Tedavinin hangi boyutta gerçekleşeceğini  ise kişinin  durumu belirler. Tüm bunlara ek aşağıda sayacağım bir kaç öneri hayatınızdaki stresi yönetebilmek için size yardımcı olabilir.

Stres kaynaklarınızı doğru tanımlayın. Doğru stres yönetimi stres kaynaklarını doğru tanımlamak ile başlar. Sizi temelde neyin zorladığının  farkına varmalısınız. Stres yönetiminde temel emir;  uyum sağlamaktır. Hayatımızda bazı durumlar bizim kontrolümüz dışında gelişir.Değiştiremediğimiz bu durumlar hayati bir stres faktörüne dönüşmeden durumun varlığını kabul etmek ve uyum sağlamak süreci kolaylaştıracaktır.

Özetle söylemek gerekirse kişinin psikolojik olarak yaşadığı yoğun kaygı ve stres bedensel  hastalıkların da ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilmektedir.  Bu nedenle beden sağlığını korumanın bir yolu da aslında ruh sağlığını korumak ve iyileştirmektir. Unutmayın ki sağlık ruhsal ve bedensel olarak bir bütündür.