Değerli Okurlar, bu kentin çok önemli çözüm bekleyen çevre sorunlarının olduğu gerçeği malumunuz.

Bu köşeyi sürekli takip edenler bilirler ki kentimizin çevre sorunlarına buradan sık sık dikkat çekmekteyim.

Sorunları gündeme taşıyarak çözümüne katkı sunmayı görev biliyorum.

Çevre, doğa, insan hakları konularında gönüllü mücadele etmeyi ibadet gibi değerlendirdiğimi de biliyorsunuz.

İbadet gibi değerlendiriyorum, çünkü iyiliğe, güzelliğe, hayra çağırma konusunda ayetler vardır.

Şu ayeti hatırlatayım; “Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır.” (Âl-i İmrân sûresi, âyet 104)

Şu sözün de Peygamberimize ait olduğuna inanıyorum: “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.”

**

**

“AMACINA UYGUN HAREKET EDEN DERNEK”

Çevre ve insan hakları mücadelesinin kutsallığıyla ilgili onlarca dini dayanak sunabilirim. Bu dernek tam da hayra, iyiliğe çağıran ve kötülükten sakındırmaya çabalayan bir yapıdır.

Evet, çevre konularında sorunları dile getirirken, çözümünü de kenti yönetenlerden ve seçilmişlerimizden özellikle bekliyorum.

Batman’da 2001 yılından beri etkin çevre mücadelesi veren tek bir sivil toplum örgütü vardır; Batman Çevre Gönüllüleri Derneği…

İlk yıldan bu güne kadar bu derneğin hem aktif bir gönüllü üyesi, hem de sorumluluk alan yöneticisi olarak görevler almış biriyim.

İlimiz İktidar Milletvekilimiz Sayın Ziver Özdemir, önceki gün Batman Çevre Gönüllüleri Derneğini ziyaret etti ve çevre konusunda her zaman üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi. Bu değerlendirmeyi yapmamın nedeni de o ziyarettir.

Bilmeyenler için hatırlatayım; Sayın Özdemir hem Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin halen bir üyesi olduğu gibi, kurucu üyesidir de…

2001 yılında kurulan derneğin kurucu üyesi olan Özdemir, çevre konularında üzerine ne düşerse gereken desteği vermeye hazır olduğunu deklere etti.

Ziyaretleri sırasında bazı yöneticilerimizle birlikte ben de oradaydım. Çevre sorunlarımız ile ilgili olarak sohbet eden Milletvekili Özdemir, çok hayırlı bir hizmet yaptığımızı ifade ettiler.

Milletvekili Özdemir; özetle şu mealde görüş belirtti: “Batman’da para pul ilişkilerine girmemiş, siyasete bulaşmamış, amacına uygun hareket eden en hayırlı hizmetlerde bulunan derneklerin başında Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’ni görüyorum. Dernek 11. Olağan genel kurulunu yaptı. Geçen zaman sürecindeki tüm başkanlar ve yönetimleri gerçekten derneği, bir leke sürülmeyecek şekilde yönettiler. Yaptığınız çalışmaları çok önemsiyor ve destekliyorum. Halen bir üyesi, gönüllüsü ve destekçisi olduğum derneğinizden bana ulaştırılacak bütün sorunlara duyarlıyım, duyarlılığım ve desteğim de devam edecektir. Nitekim bana ilettiğiniz her soruna duyarlılığımı gösterdiğimi de biliyorsunuz. Batman Endüstri Meslek Lisesi yeşil dokusunu bana ilettiniz. Yeşil dokuya hiçbir zarar verilmeden eski okul binası yıktırıldı, yerine yeni bir okul inşa edilecek. Sizlerin de gündeme taşıdığınız Batman atıksuları, kanalizasyon sularının biyolojik arıtması için hem bizim, hem Vali ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin’in girişimleri oldu. İleri Biyolojik arıtma için ÇED ön toplantısı düzenlendi, sizler de katıldınız. Yine İluh Deresi’nin Kentsel Dönüşüm Projesi ile ıslahı için çabalarımız devam ediyor, olumlu gelişmeler de malumunuzdur. Her konuda beni bilgilendirirseniz, elimden gelen gayreti sarf edeceğim. Her konuda yanınızdayım.”

**

**

Evet, ziyaret sırasında kentin Sol Sahil Sulama Kanalındaki kirlilik, Tarım ve Orman Müdürlüğüne ait Çiftçi Eğitim Merkezi’ne ait 62 dönümlük arazinin vasfının değiştirilmeyerek, alanın mesire yeri olarak halka açılması başta olmak üzere bazı meseleler üzerinde konuşuldu, okullarda çevre bilincinin geliştirilmesine yönelik konferansların bir yıldır pandemi nedeniyle verilemediğine işaret edildi. Ayrıca diğer hayırlı çalışmalar ve faaliyetler hakkında 7 sayfalık rapor sunuldu, Milletvekili Özdemir’e bilgiler verildi. Kısacası olumlu ve verimli bir toplantı oldu.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği çatısı altında her siyasi görüşe mensup duyarlı çevreciler var. Bu dernek çatısı altında farklı görüşleri savunanların olması bir zenginliktir, zira istişareler yapılarak ortak paydada buluşularak kararlar alınıyor.

Eski Milletvekillerimizden Sayın Mehmet Emin Ekmen de, HDP geleneğinden gelen partilerde yönetici olan Sayın Mehmet Şirin Tekik de bu derneğin gönüllü ve destekçileri olarak desteklerini sunmuşlardır. KESK ve Memur-Sen’de aktif olmuş yöneticiler bu dernek çatısı altında uzlaşarak sorunların çözümüne katkı sunmuşlardır.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin saygınlığı, herkesin siyasi düşüncesini dışarıda bırakarak kapısından içeri girerek sorunlara gösterdikleri duyarlılık ve yaptıkları istişarelerden gelir.

Hak sözü söylemekten çekinmeyen, yapıcı eleştirilerden kaçınmayan ve her dönemde dik durmasını bilen bu derneğin çok hayırlı hizmetleri aşikardır.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’ne, çevreye, doğaya duyarlı her kesimin destek vermesi gerektiğine inanıyorum.

İyiliğe çağıran, kötülükten sakındıran ve kirli siyasetle işi bulunmayan, ülkemizde çevre ve doğa için mücadele veren sayısız STK'larla uzlaşarak, saygınlığıyla dikkat çeken bu hareket, daha güzel ve aydınlık yarınlar, daha yeşil bir Batman için mücadele etmektedir. Kamuoyunun vereceği destekle daha aydınlık ve güzel yarınlara diyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.