*Önceki gün hayatını kaybeden eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut, dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın 10 Nisan 1990 tarihinde Batman’ın ‘İl’ olmasında emeği geçen siyasi parti liderlerdendi. Aradan neredeyse 32 yıl geçmiş. Akbulut’un 24 Mayıs 1990’da Cumhuriyet Meydan’ında yaptığı konuşmayı dün gibi hatırlıyorum…

*O dönemler, Akbulut fıkralarıyla anılan bir politikacıydı ama bir o kadar da hoşgörülüydü. TBMM Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yapan Yıldırım Akbulut, 1990’nın 24 Mayıs’ında tarihi Cumhuriyet meydanında Batmanlılara seslenmişti; “Siz ‘il’ olmayı çoktan hak etmiştiniz. 1987 Yılında seçim çalışmaları için geldiğim Batman’ı, o tarihten beri ‘il’ yapmayı düşünüyorduk…”

İL HABERİNİ VEREN İLK GAZETE
Tarih, 10 Nisan 1990…

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın alt eteklerinde bir spot:
“…Ve Batman 72’nci İl... Cumhurbaşkanı Turgut Özal Başkanlığı’nda toplanan Bakanlar Kurulu Batman ve Şırnak’ın ‘İl’ olmasına karar verdi…”

Batman Çağdaş, 32 yıl önce 1251 sayısıyla çok önemli bir haberi teknolojinin kısıtlı olduğu il imkanlarla zamanda Batmanlı okurlarına duyurmuştu.

Batman İl olduğunda merkez nüfusu 129 bin 472 idi. İlçelerin nüfusu da köylerle birlikte şu tabloyu gösteriyordu; “Beşiri 25.420, Kozluk 53.026, Sason 29.507, Gercüş 42.361”

Batman’ın ‘İl’ oluşu, on bir ayın sultanı Ramazan’a denk düşmüştü.

Ramazan’ın ayının ortasıydı.

25 Nisan 1990’nın Ramazan Bayramı’nda Batmanlılar, ‘İl’ ile birlikte çifte bayram sevinci yaşamıştı.

Ramazan Bayramı sonrasında bazı Bakanlarla birlikte Batman’a çıkarma yapan dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut için tarihi meydan ‘gelin’ gibi süslenmişti.

Eski Demir Otelinin binasında Atatürk ile dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, karşısındaki Çabuklar iş merkezi ise Başbakan Yıldırım Akbulut’un devasa portreleriyle süslenmişti.

24 Mayıs 1990 tarihinde; tarihi meydan Başbakan Akbulut’u karşılamaya hazırdı.

AKBULUT, MEYDANDAYDI
İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Devlet Bakanı Kemal Akkaya, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Halil Özsoy ve 20 Milletvekili ile Batman’a çıkarma yapan dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut, alana sığmayan Batmanlılara seslenmişti.

Akbulut, ikinci kez Batman’a gelmişti.

1987 Yılında seçim çalışmaları için Batman’a geldiğini hatırlatıyordu Akbulut;
“Üç yıl önce de milletvekili seçimleri için Batman’a gelmiştim. O tarihten bugüne Batman da ‘İl’ yapmayı planladığımız kentler arasındaydı. Daha önce 4 İlçeyi ‘İl’ yapmıştık. Şimdi de sıra Batman ve Şırnak’a geldi.”

Meydandaki konuşmasının ardından eski Kaymakamlık, eski Valilik binası ile Belediye’yi ziyaret eden Başbakan Akbulut, dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’ye her türlü desteği verdiklerinin mesajını vermişti.

Batman’dan sonra helikopterle Şırnak’ın yolunu tutan Akbulut, ayrılmadan önce meydanda önüne gelen orta yaşlı bir Batman vatandaşın ‘iş’ isteğine şu yanıtı vermişti: “Batman’a yeni kadrolar verilecek. Mutlaka çocuklarınız işe alınacak. Sizlere hizmet için Batman’ı il yaptık…”

HOŞGÖRÜLÜ SİYASETÇİYDİ
Hakkında fıkralar uydurulup, kitaplar yazılan bir Başbakandı Yıldırım Akbulut.

TBMM’de ilk görevi Başkanvekilliğiydi.

Ardından İçişleri Bakanlığı yaptı.

Sonra da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı oldu.

Ardından da Başbakan olmuştu Akbulut.

Akbulut’un Başbakanlığı döneminde körfez krizi patladı.

Akbulut, Türkiye’nin savaşta aktif rol almasını tehlikeli buluyordu ve Körfez savaşında Özal ile ters düşmüştü.

O dönemler krizler bir birini izledi.

Son yılların en büyük işçi eylemi onun döneminde oldu. Zonguldaklı maden işçileri Ankara’ya yürüyüşe geçmişti. Maden işçilerine ‘zam’ verince tekrar Özal’la ters düştü.

O dönemlerde basının eleştiri oklarına hedef oldu…

Hatta ‘Akbulut fıkraları’ kitaplaştırıldı.

Siyasette Başbakanlığı sırasında Genel Başkanlığı kaybeden ilk siyasetçi de Yıldırım Akbulut olmuştu.

2002 Yılında ANAP’tan istifa etti; aynı yıl yapılan genel seçimde Doğru Yol Partisi’nden aday oldu. Seçilemeyince bir daha aday olmadı, siyasi yaşamdan elini eteğini çekti… 

Allah rahmet eylesin…