Memurların gelecek iki yıllarını ve dolayısıyla geleceklerini ilgilendiren zam kararı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından açıklandı.

Hükümet ve memur konfederasyonları arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca, mevcut yasalar gereği söz konusu Hakem Kurulu toplanıp zammı belirledi ve ilan etti...

İlan edilen zam

Yaklaşık 30 yıldır elimde kalem, her zaman memurları/kamu emekçilerini savundum, savunmayı görev bildim.

Ülkemizin kamu emekçilerine verilecek zammın emekle, alın teriyle orantılı olması gerektiğine inanan biriyim.

İLO Sözleşmesine imza atmış bir ülkeyiz.

Tüm çalışanların temel haklarının yasal güvence altında olması ve emekçilerin gelecek için güvencelerinin olması gerekiyor.

Bu kapsamda tüm çalışanların özlük haklarının korunması yasal bir zorunluluktur.

**

**

Ülkemizdeki kamu çalışanlarının sendikal hak ve özgürlükleri konusunda da duyarlıyım.

Düşünceme göre kamu emekçilerinin grevli ve toplu sözleşmeli sendikal hakları olmalı ve bu yasaların güvencesi altında olmalıdır...

Ne yazık ki yıllardır verilen mücadelelere rağmen memurlar o hakkı elde edemediler.

Mevcut hükümetin attığı olumlu adımlarla memurlar, sendika ve konfederasyonları aracılığıyla hükümetle pazarlık masasına oturabiliyor, toplu sözleşme görüşmelerini gerçekleştirebiliyorlar.

Ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamayınca Sayıştay Başkanı'nın başkanlığındaki Hakem Kurulu devreye giriyor ve zammı belirliyor.

Rakam az olsa bile mevcut yasalara göre memurların bir hak dava etmeleri mümkün değildir.

Yani; kamu emekçileri kendilerine sadaka zammı verilse bile grev kararı alıp, üretimden gelen güçlerini kullanamıyorlar, kullanamazlar...

**

**

SÜRECİ HATIRLAMAKTA YARAR VAR...

Saygıdeğer Okurlar, memurların mücadeleleri hakkında bilgilerimizi tazelemek istiyorum. Eskiden memurlar ile hükümet arasında iki yıllık maaş zam artışı için iki yılda bir Ağustos ayı başında toplu sözleşme görüşmeleri yapılıyordu, sonradan iki yıllık kararlar alınmaya başlandı.

Memurları temsil eden konfederasyonlar hükümetle toplu sözleşme görüşmelerine katılabiliyorlar.

Bu hükümetten önce böyle bir hakları yoktu.

Geçmişteki siyasi iktidarlar yılda iki kez memur maaş artışları için karar alır, memurlar alınan karara boyun eğerdi...

Ocak ve Temmuz aylarında memur maaşlarına uygulanacak zamlar o dönemlerin hükümet yetkililerinin iki dudağı arasındaydı.

Kamu emekçileri yıllarca hakları için mücadele verdiler.

Grevli, sendikalı, toplu sözleşmeli haklar için verdikleri her mücadele sonuçsuz kalacaktı.

Memurların her hak arayışı, yine memur olarak görev yapan polislerin marifetiyle bastırılıyordu.

Her iktidar döneminde bunlar yaşandı.

**

**

Mevcut hükümet 2002 yılında göreve geldikten sonra bazı adımlar atılmaya başlandı. Meseleye objektif olarak bakan biri olarak bunları ifade ediyorum.

Sendikal örgütlenmeler ve ifade özgürlüklerinin önü açıldı.

Önce 'Toplu Görüşme' adımı atıldı. Buna göre memur konfederasyonları ile hükümet yetkilileri arasında pazarlık yapılacaktı.

Bu görüşmeler sürerken yine memurların istedikleri değil, hükümetin istekleri geçerli olacaktı.

Derken 'Toplu Sözleşme' görüşmeleri için yasal zemin hazırlanacaktı. Hükümet ile en çok üyesi olan memur konfederasyonları arasında pazarlık yapılacaktı...

Bunun olumlu bir gelişme olması bekleniyordu.

Ne yazık ki memurlar ile hükümet arasında Cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen ilk 'Toplu Sözleşme'de bile, kamu çalışanları en kötü sonuçlar elde edecekti...

Maalesef 4 dönemdir hükümetle pazarlık masasına oturan memurlar hep kemer sıkmaya devam etti...

5. Dönem Toplu Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümetin teklif ettiği rakamlar memurlar tarafından kabul edilmeyince, Hakem Kurulu'na gidildi.

Hakem Kurulu hükümetin önerdiği zammın bir kuruş üstüne çıkmadı. Memurların gelecek iki yılda kemer sıkıp, sıkmayacakları konusundaki değerlendirmem yarına kaldı. O değerlendirmemi okuduktan sonra hakem kurulu değil, sizler hakem olacaksınız...

Devamı yarın