Bu köşede kaleme aldığım yazılarımla bazı hayırlı işlere vesile olabiliyorsam, kendimi mutlu hissedeceğim. 1990 yılı başından beri 30 yıldır elimde kalem günlük yazılarımla sorunları gündeme taşıyor, çözümleri için katkı sunmaya gayret gösteriyorum.

Doksanlı yıllardan itibaren nice illegal örgütlerin ve yarı feodalitenin hüküm sürdüğü, olağanüstü hal ile idare edilen bir kentte günlük yazılar yazmanın kolay olmadığını takdir edersiniz.

Rabbime hamd ediyorum. Çıkar ve menfaatlerim için değil, hayırlı, toplum yararına yazılar yazıyorum.

Yanlışlarım varsa eleştirilere açığım.

Bugün yine bu kentin önemli bir sorununu gündeme taşıyıp, çözümüne katkı sunmak istiyorum.

Kentin muhtelif semtlerinde, sokak aralarında ‘çöp/depo evler’ olarak bilinen mekanlar var. Satın alınan demir aksamların balyozlarla düzeltilmesinden ve geceleri bile pres makinelerinin işletilmesinden, eskimiş buzdolabı, çamaşır makinesi vs. malzemelerin gece saatlerinde bile kamyon ve araçlarla boşaltılıp, indirme ve bindirme yapılmasından kaynaklı gürültü kirliliğinin merkezlerinden söz ediyorum.

**

**

‘Çöp-Depo evler’ bu kentin önemli bir sorunu değil mi?

Sabahtan akşama ve gece yarılarına kadar kentin muhtelif semtlerinde hurda malzemeleri alıp, depolayan, pres makinelerinden geçiren, balyozlarla kıran, çevreyi alabildiğince kirleten, farelerin cirit attığı ortamı hazırlayan, mahalle sakinlerinin kin ve nefretine neden olan, gürültü kirliliği ile halk sağlığıyla oynayan, bir saatlik uykuya hasret bıraktıran, her an ölümle sonuçlanabilecek gerilimlere neden olan, geçmişte Batman Kent Konseyi’nin haklarında karar aldığı ve belediye meclisinin haklarında kararlar aldığı Çöp/Depo Evler…

Gelmiş ve geçmiş bütün belediye yönetimlerine bu sorunu iletmişimdir. Mevcut Belediye yönetimine de bu önemli sorunu iletip, çözümü için öneriler sunmak istiyorum.

Toplumun gören gözü, işiten kulağı ve konuşan dili olmak, sorumlu gazetecilik gereğidir. Elbette biz görevimizi yapacağız. Ancak görevimiz bir yere kadardır. Biz gazetecilerin cezai yaptırım yetki ve gücümüz yoktur…

Kimsesizlerin, güçsüzlerin hak ve hukuklarını savunmak, devletin ilgili birimlerinin görevidir. **

**

ÇÖP/DEPO EVLER KENT DIŞINA…

Elinde kalem bulunan yazarlar, baskı unsuru olma, gerekirse kamuoyu oluşturmaya yönelik yazılar yazabiliriz.

Bakınız, Batman’ın muhtelif semtlerinde bulunan çöp/depo evler sorunu halkı rahatsız etmeye devam ediyor. Aşırı gürültü nedeniyle psikolojileri bozulan vatandaşların hak ve hukuklarını kim savunacak?

Batman Belediye Meclisi Şubat 2011 toplantısında Kent Konseyi’nin kararlarını değerlendirdi. Batman Belediye Meclisi’nin konuyla ilgili 16 Şubat 2011 tarih ve 33/1136 sayılı kararını önemine binaen bilginize sunmak istiyorum. İşte Meclisin aldığı kararın jlgili bölümü:

“4- ‘Kent Merkezindeki muhtelif semtlerde bulunan Çöp/Depo Evlerin durumu’ Batman Kent Merkezinde kaçak çalışan ve daha çok mahalle aralarında bulunan, demir dövme/pres gibi işler yapan işyerleri veya evlerin durumuna ilişkin olarak

a-Belediyemizin ruhsatsız olarak çalışan ve çevrede rahatsızlık yaratan işyerleri ve evlere gerekli cezai yaptırımlar uygulaması,

b- Mevcut duruma ilişkin Batman Esnaf Sanatkarlar Odasıyla işbirliği içerisinde bir envanter hazırlaması gerektiği hususlarında, Ruhsatsız olarak çalıştırılan işyeri ve evlere 1608,5326,3194, 3572, 4077,4207 sayılı yasalar çerçevesinde gerektiğinde cezai yaptırımlar uygulanacaktır. Mahalle aralarında ses ve görüntü kirliliğine neden olan esnafların bir arada toplanmaları için Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile koordineli bir şekilde Belediye Zabıta Müdürlüğümüzce Envanter hazırlanacaktır.”

Evet, Belediye Meclisi’nin aldığı kararlar maalesef geçen zaman sürecinde pratik bulmamıştır. Sorun devam ediyor. Astım, bronşit, solunum vb rahatsızlıkları bulunan nice vatandaşlar çöp depo evlerinden yayılan tozlara maruz kalmaya devam etmektedir. Kavga aşamasına gelen aileleri düşünen yok.

Çare-çözüm nedir?

Çöp evler ve eskicilerin kent dışında faaliyetlerini sürdürebilmeleri için Belediye proje hazırlamalıdır. Belediye’den ruhsat almadan faaliyet gösteren ve çevreyi rahatsız eden işyerleri hakkında gereken yasal işlemler yapılmalı ve çözümler üretilmelidir. Mahalle aralarında çöp evler ve eskicilere ruhsat verilmemelidir. Eskicilerin taşınıncaya kadar mahalle aralarında satın aldıkları demir aksamları balyozlarla kırmalarına, pres makinelerinin çalıştırılmasına ve gürültü çıkarmalarına sadece belli saatlerde izin verilmelidir.

Halkın genel talepleri bu yöndedir. Kalıcı çözüm çöp evler, eskici evleri için kent dışında Sanayi Sitesi benzeri bir yerin tahsis edilmesidir. Söz konusu işyerlerini işletenlerin zarar etmemesi için bir geçiş sürecine olumlu bakıyoruz. Acilen kendilerine kent dışında yer tahsis edip, onlara kolaylıklar sağlanmalıdır. Bu arada belli bir süre verilmelidir. Geçiş sürecinde vatandaşların, komşuların rahatsız edilmemesi için belli saatlerde yük indirip, bindirme yapmalıdırlar. Örneğin gece yük indirme, boşaltma veya yükleme ve prese izin verilmemelidir. İşyeri sahiplerinin biraz empati yaparak kendilerini komşularının yerine koymalarını istiyoruz. Ekmeğimizi kazanmaya çalışırken, lütfen komşularımızı rahatsız etmeyelim diyoruz. Başka alternatif çözüm önerileri sunanlar çıkabilir. Belki daha güzel öneriler de çıkabilir