Dünden devam

Dünkü yazımda Batman’ın il olmasından bu yana geçen zaman sürecinde kentimizin tanıtılması için yapılanların yetersiz olduğuna dair görüşlerimi sizlerle paylaşmıştım.

Batman’ın tarihi ve kültürel değerleri, doğası ile hak etmediği bir konumda olduğu düşüncemi dile getirdim.

Gelmiş ve geçmiş tüm yöneticilerin kentin tanıtımı için çaba göstermesine karşın, Batman’ın yaygın medyada, dünyada çok daha iyi tanınmadığı görüşümü koruyorum.

Nesli yarım asır önce kayıplara karışan bir balık cinsinin Batman Çayında yeniden keşfedildiği bilgisinden doğrusu haberim yoktu.

İki bilim insanının; Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Arş. Gör. Dr. Münevver Oral’ın yaptığı çalışmalar sonucunda yarım asır önce nesli tükenen bir balık cinsinin Batman Çayında (Sason Çayında) keşfedilmesi olumlu bir gelişme oldu.

Amerikalı bir sanatçı olan Sayın Leonardo Dicaprio’nun bu bilgiyi içeren haberi paylaşmasıyla, Batman’ımızın “Bantlı Çöpçü Balığı” ismiyle dünya kamuoyunun gündemine taşınmasına şahit olduk.

**

**

Eski Milletvekilimiz Sayın Mehmet Emin Ekmen’in çevre duyarlılığı biliniyor.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’ni kuruluş yıllarından bu yana destekleyen ve kentin çevre sorunlarının çözüme kavuşturulması için çaba gösteren Ekmen’in, Amerikalı sanatçıyı Batman’a davet ettiğine dünkü yazımda değinmiştim.

Konuyla ilgili gazetemiz haberinden bir alıntıyı bilgilerinize sunuyorum: “Geçtiğimiz haftalarda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve araştırma görevlisi Dr. Münevver Oral’ın, Batman’ın Sason ilçesinde tespit ettiği ve nesli tükenen balık türünden biri olan Bantlı Çöpçü Balığı ile ilgili haberi dünyaca ünlü aktör Leonardo DiCaprio takipçileriyle paylaştı. 19 Milyon 500 Bin takipçisine 7 dilde yayın yapan Mongabay gazetesinin haberini paylaşan Leonardo DiCaprio’nun Batman’la ilgili paylaşımı kentte günün konusu oldu. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen de sosyal medya hesabından İngilizce olarak ünlü sanatçı Leonardo Dicaprio’ya; ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığı’nın bulunma mucizesini ilk elden gözlemlemek ve ülkemizin doğal güzelliklerine tanık olmak için seni şehrimizde misafir etmek istiyoruz’ çağrısında bulundu. İlgili keşfi ünlü sanatçı Leonardo Dicaprio da milyonlarca takipçisi ile paylaşarak hem ilimizin hem de ülkemizin tanıtımına önemli bir katkı sağlamıştır. Leonardo’yu ilimizde ağırlayarak Batman’ın saklı güzelliklerini kendisine ve onun aracılığıyla da dünyaya göstermek isteriz. Geçtiğimiz yıl da nesli tükenme tehlikesi altında olan Benekli Semender’in Hasankeyf’te görüldüğü haberini almıştık. İklim krizinin, küresel ısınmanın ve doğal yıkım ile tahribatın bu denli arttığı bir dönemde gelen bu haberlerin yeni keşiflerin de habercisi olmasını ümit ediyoruz. Değerli bilim insanlarımızın emeği ve çabası için teşekkür ediyorum’ dedi.”

**

**

Evet, bu daveti basit görmemek gerekir.

Dünyaca tanınmış, hele çevre duyarlılığı olduğu belirtilen bir sanatçıdan söz ediyorum.

Böyle ünlü sanatçıların bir çıkışı bile çok büyük yankı uyandırıyor.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde sosyal medya çok güçlüdür.

Bir ünlü kişinin küçük bir tviti, Bitcoin’e tavan yaptırabiliyor.

Amerikalı Sanatçı, Batmanlı, üstelik DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı kimliği bulunan eski bir Milletvekilinin kendisini davet ettiğini görür ve davete icabet ederse, kentimizin tanıtımına büyük katkı sunulmuş olacaktır.

Dilerim bu güzel gelişme yaşanır da Batman’ımızın adı olumlu bir gelişmeyle dünya kamuoyunun gündemine girer.

**

**

Yabancı bir sanatçının Batman’ın akarsularındaki balıklarla ilgilenmesi önemli ve olumlu gelişmedir.

Ancak diyelim ki yarın bu ünlü sanatçı peşinde bir basın ordusuyla Batman’a geldi. Batman Çayı’na veya Sason Çayına gittiğinde, akarsularımızın durumunun içler acısı olduğu gerçeğine tanıklık ederse, bu ayıp bizim için yeterli olacaktır…

Sason’un bütün evsel atıkları, lağım suları hiçbir arıtmadan geçirilmeden Sason Çayı’na boca ediliyor…

Batman’ın kanalizasyon lağım suları, bu kentin bütün evsel atıksularının da arıtma olmaksızın Veysel Eroğlu Barajı’na aktığını biliyorsunuz.

Bir fiziksel arıtma var, lağım sularının bir kısmı ise arıtma olmaksızın Batman Çayına karışıyor.

Batman çevresindeki akarsuların temiz olarak akması için lütfen gereken adımlar artık atılsın. İleri biyolojik arıtma, kimyasal arıtma için artık adım bekliyoruz.

Amerikalı Sanatçı’yı aramızda görmek dileğiyle.