Batman’da birçok resmi kurumda ‘basın birimi’ var. Memurlardan oluşan bu birimlerin amacı; kurumlarıyla ilgili konularda basın yayın organlarını ‘zamanında’ bilgilendirmenin yanı sıra halkla ilişikler konularında da vatandaşlara yardımcı olmak. Ancak bu basın birimlerinin bir bölümü kağıt üzerinde, faal gözüken kısmı ise ‘çalışıyor’ gibi gözüküyor.
 
Batman Valiliği ve Batman Belediyesi’nin basın birimleri ‘en faal’ gözüken birimlerin başında. Gerçekten de bu kurumların basın birimleri geçmiş yıllarda bazı yanlışlara rağmen görevlerini iyi yaptılar.
 
Son dönemlerde ise bu kurumların basın birimleri oldukça vasat. O birimlerde çalışan arkadaşlarla her hangi bir problemimiz yok, olamazda. Ancak ‘basın birimi’ adı altında kurulan yapıların, asli görevlerini zamanında yapmamaları eleştiri konusudur.
 
Batman Valiliği’ndeki Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün eksiklikleriyle başlayalım. Bu eksiklikleri yazarken, işi yerine getiren personele elbette diyeceğimiz yok. Zaten görevini iyi yaptığına inanan gocunmaz…
 
Bir süre önce Valilikteki basın biriminde ‘farklı’ bir yapılanmaya gidildi. Bilindiği gibi Mardin AK Parti Milletvekili aday adayı Ömer Keskin, kurumda basın ve halkla ilişkiler biriminin başına getirildi. Yeni yapılanma heyecan yaratmıştı ama basın biriminde gözle görünür bir çalışmaya rastlamadık.
 
Neden derseniz?
Öncelikle buradaki yapılanmanın çarpıklığına dikkat çekmek gerek. Valilik, uzun yıllar programlarına basın mensuplarını davet eder ve basın mensupları gördüğünü yazıp, çizerdi. Önceki Vali Ahmet Turhan döneminde hem basına bilgi verilir, hem de basın birimi görevlileri haber servis ederdi. Fakat, yeni yapılanmada basın mensuplarına sadece haberler servis ediliyor. Hal böyle olunca okurlar da ‘yahu yazdığınız haberler Valilikten çıkmış gibi, sizin analiziniz yok mu?’ diye yakınıyor. Memurların, kurumlarının aleyhinde haber yapması elbette beklenemez!
 
Çarpıklığın en önemli ayrıntısı yukarıda yazdığımız gibi.
İkinci husus ise; sadece basına haber servis geçen basın biriminin ne yaptığı?
 
Ne yazık ki bu birim, görevini zamanında yerine getirmiyor yorumlarına tanık oluyoruz.

Nedenini ise basit bir örnekle verelim…
Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Çayı ıslahının temel atma töreni ve bazı programlar için Batman’daydı. Gazeteciler gibi Valilik basın birimi memurları da haber peşindeydi… Basın mensupları haberleri ‘anında’ ajanslara ve gazetelerine geçerken, Valilik basın birimi ise ‘bir gün sonra’ haberleri Valilik internet sayfasında yayınladı. Gazetelere de ‘bayat’ haber servis edildi. Merak edenler, Valilik sitesinin güncelleme tarihine bakabilirler. Ben ne olur olmaz diye kayıtları yanıma aldım. (Anında tekzip gönderen bir kurum olduğundan önlem almak gerek)
 
Batman Valiliği basın birimindeki yeni yapılanma tek kelimeyle yanlış…
‘Kendin pişir, kendin ye’ misali memurlarınız kurumun haberlerini yazıp, servis ediyorsa vatandaş da haklı olarak ‘bu etkinlikte eksik bir şey yok muydu?’ diye sorar… Başka bir değişle servis edilen haberlerde ‘güven’ olgusu aranır. Yeni yapılanmanın doğruluğu yeniden gözden geçirilmeli. Bırakın memurlar da gazeteciler de asli işlerini yapsınlar.
 
Ayrıca aldığım duyumlara göre Batman Valiliği ‘bülten’ hazırlığındaymış. Hazırlanacak bülten için de her hangi bir ihale yapılmadan şimdiden bazı çevrelerle anlaşılmış. İddia böyle.
Bülten’, çalışması nedense bir zamanlar vukuatlı Vali Şarman’ın ‘Bayrak gazetesi’ni hatırlattı bana. ‘11’ günlük gazetenin bulunduğu Batman’da neredeyse her gün Valilik haberlerine yer verildiği bir ortamda böyle bir bültene ihtiyaç neden duyulur? Anlamak gerek… Bekleyip, göreceğiz…
 
Valilik Basın Halkla İlişikler Müdürlüğü’nde manzara böyle.
 
Batman Belediyesi Halkla İlişikler Müdürlüğü’nde de ‘manzara’ pek farklı değil.
Geçmiş yıllarda belediye basın birimi de iyi işler yaptı. Her ne hikmetse Valilik basın birimindeki yeni yapılanma gibi belediye basınında da Nejdet Atalay döneminde değişikliklere gidildi. Buradaki arkadaşların öncelikle hakkını vermek gerek. Haberler basına zamanında servis ediliyor ve gazetecilik kurallarına göre haber diziliyor.
 
Fakat, belediye basın birimi de son dönemlerde köreldi…
Ne yazık ki basın biriminin Batman basınındaki gazetecilerden haberi yok. Zaman zaman personellerin de değiştiği birimin müdiresi ne yapıyor bilinmiyor! Yıllardır bu işin içinde olan kişilerin basından bu denli uzak kalmalarına anlam veremiyorum doğrusu. Basın müdiresi, her gün haber gönderdiği yerel gazeteleri kaç kez ziyaret etti acaba? Müdire, kamuoyuna yanlış lanse edilen haberlerle ilgili kaç kez gazetecilerle diyalog kurdu? Burada partilerin basın sorumlularına da bir parantez açmak gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkan vekili Serhat Temel ve bazı BDP’li yöneticiler basın mensuplarıyla bir araya geliyor ama bırakın muhabirleri, gazete sahiplerinin bile toplantıdan haberi olmuyor! Bu amatörlük, tabanı güçlü bir partiye yakışıyor mu? Milletvekili Ayla Akat’ın danışmanlarını eleştirmek bile gereksiz… Çünkü onların tek işi basını bilgilendirmemek! Tabi bu eleştiriler yeni danışman için değil. Bir süre önce Milletvekili Ata, danışman değişikliğine gitti. Yeni danışmanın yerel basını yakından takip ettiğini biliyoruz. Umarız yeni danışman, önceki danışmanlar gibi Batman’dan ve basından uzak kalmaz. AK Parti İl teşkilatı basın biriminde de durum benzer. Onlar da Valilik basın birimi gibi haberleri gönderene dek bir gün sonraki gazete bile bitiyor… Hatta onlarda durum biraz daha ileri boyutta; kendi Milletvekillerinin haberlerini bile göndermekten acizler…
 
***
Bazı resmi kurum ve kuruluşlarda da ‘basın birimi’nin sadece adı var. Ne personel var ne de haber servis eden… Kağıt üzerinde görevlendirilen isimler var. Onları da yakında açıklayacağız.
 
İyi işler yapan basın birimleri yok mu?
Elbette var.
Örnek ise; Batman Üniversitesi basın birimi. İki kişiden oluşan bu birim, neredeyse gazetelerin muhabirleri kadar çalışıyor. Üniversitede kuş uçsa servis ediyorlar. Bazı birimler gibi iki satırı bir araya getirmek için garip garip metinler de hazırlamıyorlar. Kendi sistemleriyle üniversitenin tanıtım filmini bile çekip, İstanbul’u aratmayan montajlar yapıyorlar. İşi, ehline bıraktığınızda ciddi çalışmalar ortaya çıkıyor. Buradaki arkadaşları kutlamak gerek.
 
Batman Valiliği ve Batman Belediyesi, hizmetlerin başını çeken iki kurum. Bu kurumlardaki ‘basın birimleri’ her yönüyle gelişen Batman’da ideolojik haber servisleri yerine, gazetelerle daha iyi diyalog kurarak, sorunların çözümü konusunda destek olabilirler.
 
Hatta bu birimlerdeki müdürler veya danışmanlar sosyal medyada işi abartıp, bazen üstü kapalı partilerin bile propagandasını yapıyorlar. Bir süre önce ‘sosyal medya’ Belediye özel kalem müdürü ve Valilik Basın Müdürünün tartışmasına sahne olmuştu. İdeolojik olarak herkes hemfikir olmayabilir ama iki kurumda yöneticilerden sonra gelen isimlerin daha sağduyulu olması gerek. Sonuçta onların tavırları, kurumlarının da duruşunu sergiliyor.
 
Sözün özü; Gazetelerle, demokrasi daha da güçlenir. ‘Tek tip’ basınla veya ‘memur gazeteciliğiyle’ ne sorunlar çözülür ne de demokrasi kültürü gelişir.