*Batman geçen hafta sonu Kırmızı Et Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Ali Pazan’ın, intihar haberiyle sarsıldı. Tanınan, bilinen ve STK temsilcileri arasında görevini eksiksiz yapan Pazan, hayvancılık sektöründeki sorunları gündeme taşıyan Başkan’dı.

*Batman ovasındaki Mısır üreticisi, başfiyatın açıklanmasını dört gözle bekliyor. TMO'nun baş fiyatta geç kalmamasını isteyen üretici, hasada hazırlandığı şu günlerde mısırı yine tüccara teslim edebilir.

BESİCİLERDE İZ BIRAKAN BAŞKANDI
Kurucu Başkanlığını yaptığı Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nde Mehmet Ali Pazan, Batman'da hayvancılığın gelişmesi için çaba gösteren STK temsilcileri arasında belki de en aktif Başkan’dı.

Geçen yılın Aralık ayında Kırmızı Et Birliği Üreticileri Genel Başkanı Bülent Tunç'u Batman'daki besicilerle biraya getirmişti.

Son yıllarda geriye giden hayvancılığın canlanmasına yönelik projeleri masaya yatırmıştı.

İnanılmaz derecede enerji doluydu.

Bölgede hayvancılık sektörünün bir yerde kulağı, gözü ve diliydi Pazan.

O’nu yakından tanıyanlar hala nasıl yaşamına son verdiğine inanmak istemiyor.

Bir anlık bunalım sonucu beylik tabancasıyla Diyarbakır'da yaşamına son veren eski Başkan Pazan, geride bıraktığımız hafta sonunda sevenlerinin gözyaşları arasında çok sevdiği Batman'da toprağa verildi…

GENEL BAŞKANI BATMAN'A GETİRMİŞTİ
23 Aralık 2018 tarihinde Batman'daki büyükbaş hayvan Besicilerini Genel Başkan Bülent Tunç'la buluşturan Pazan'ın verdiği mesaj hala not defterimde kayıtlı: “Bir kaç yıl öncesine kadar büyükbaş hayvanda on binlerin üzerinde rakamın olduğu Batman'da, şimdilerde bu sektör bir hayli geriledi. İthal et çözüm değildir. Hayvancılığın tekrar canlanması için besicilere destek priminin artırılması gerek…”

Genel Başkan Bülent Tunç, Batman Kırmızı Et Birlik Başkanı Pazan'ın konuşmasından etkilenmişti. Erzurum programı öncesinde Batman'daki besicileri dinlemişti Genel Başkan Tunç… Batman Besiciler Birlik Başkanı Pazan’ın söylemlerini önemsemişti Tunç:

 "Bölgedeki birlik Başkanlarımız arasında en çarpıcı tespiti Batman'dan aldım. Bölge deyince Batman Başkanımızı biliyoruz. O’nun dediklerine katılmamak elde değil..."

İş dünyasında kariyeri ve saygınlığıyla bilinen Pazan'ın yaşamına son vermesi, çevresi, yakınları ve hayvancılık sektöründe birçok kişiyi sarstı.

Güzel bir insanı kaybettik... Allah geride kalan ailesi ve yakınlarına sabır versin. Allah rahmet eylesin…

23 Aralık 2018 tarihinde Batman'daki besicilerle çektirdiği hatıra kare ile büyük baş hayvan figürünü Genel Başkan Tunç’a takdim eden Pazan’ın, o gülen yüzü hiç ama hiç gözümün önünden gitmiyor…

***********

MISIR ÜRETİCİ DERTLİ

Üretici, Kurban Bayramı sonrasında mısır hasadına ‘merhaba’ diyecek.

Batman Ovasında bu yıl 80 bin tonun üzerinde mısır rekoltesi bekleniyor.

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, üreticinin sorunlarına sık sık dikkat çekiyor. Vahşi sulama yüzünden akarsuların ‘toprak’ renginde aktığı Batman'da o verimli ova da yavaş yavaş yok oluyor.

Ne yaparsanız yapın bilinçsiz bazı üreticilerin önüne geçmek mümkün olmuyor.

Batman ovası artık eskisi gibi değil. Çiftçi kendi toprağından akan o kaliteli toprağın akarsulara nasıl yol aldığını farkında değil.

Bu yıl hububatta tek kilo alım yapmayan TMO'nun üreticiden alacağı mısır miktarı ve fiyatını bir an önce açıklamasının gerektiği hatırlatıyor Doğan: "Geçen yıl mısır fiyatı 1 TL'nin altındaydı. Burada TMO'nun şimdiden devreye girip alım fiyatlarını açıklaması gerekiyor. Mısır alanlarında rekolte iyi ancak fiyat düşük olursa çiftçi maliyetlerini karşılayamaz. Bu yüzden TMO biran önce mısır fiyatını açıklamalı…"

Kısacası; mısırda yaşanan sorunlar kısa sürede giderilmelidir...