*Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan ‘Türkiye’nin Kültür Atlas’ı adlı kitapta iki akademisyenin, Türkiye’de petrolün başkenti Batman’ı karalamaya yönelik yazısına tepkiler çığ gibi. Uluslar arası sanatçı Ahmet Güneştekin’den Batman Barosu’na, STK’lardan ve yerel medyaya dek iki akademisyene tepkiler çığ gibi…

*Batman, bölgede sağlık kuruluşları açısından korona virüsle ilgili tedbirleri zamanında alan illerden biri. Eksiklikler var mı olabilir. Fazlası yapılabilir miydi, yapılırdı ama yapılanlar birçok il’e göre çok daha iyi noktada…

BU ŞEHİR BUNU HAK ETMİYOR
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan ‘Türkiye’nin Kültür Atlas’ı adlı kitapta akademisyenler Prof. Dr. Kenan Mortan ve Prof. Dr. İbrahim Atalay, Güneydoğu’da bir kültür mozaiği olan ‘kara altın’ın başkenti Batman ile ilgili değerlendirmeleri tek kelimeyle bu şehirde yaşayanların tüylerini ürpertiyor.

Bu güzel coğrafyanın kültür mozaiğini değerlendireceklerine, aile değerlerinin ön planda olduğu ve yarım milyonluk nüfusuyla Diyarbakır’dan sonra bölgenin en büyük şehrinde huzurevi bile yok. İnsanlar büyüklerine bir başka değer veriyor ama gelin görün ki, birileri güzel şeyleri görmüyor ya da görmek istemiyor.

Kitapta 3 sayfalık bölümünde bakın neler yazılmış;

-Kadınların yüzde 50’sinin düzenli işkence gördüğü,

-Her 5 çocuktan birinin ailede ensest ilişkiye maruz kaldığı,

-Kadın intiharları sıralamasında da 1’nci sırada olduğu gibi bir şehir için aşağılayıcı, yüz kızartıcı, aslı-astarı olmayan, yalan değerlendirmeler ile bilimsellikten uzak bir şehir ancak bu kadar yerden yere vurulur.

Sözde Kültür Atlas’ında Batman’a dair çok rencide edici sözler var.

KÜLTÜR YAYINLARI GENEL
MÜDÜRÜ ÖZÜR DİLİYOR
İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, Batmanlılardan özür diliyor.

Salcan, Batman Barosu Başkanı avukat Abdulhamit Çakan’a, özür mesajı yazmış:
“Yeni yayınladığımız Türkiye’nin ‘Kültür Atlası’ adlı kitapta geçen asılsız bir cümle nedeniyle Batmanlıları ve Batman Barosu’nu hiç istemeyerek de olsa rencide ettiğimiz için özür dileriz. Batman Barosu’nun bu haklı tepkisi bizi hemen harekete geçirdi ve sözü geçen kitap satıştan kaldırıldı ve toplatıldı. Bugüne kadar ki yayın çizgimize yakışmayan, en hassas konulardan birisine dair bu dayanaksız ifadeyi yayınladığımız için, Baro Başkanı sıfatınızla, nezdinizde tüm Batmanlılardan ve Baronuz mensuplarından samimi özrümüzü kabulünü şahsım ve kurum adına istirham ederim.”

ULUSLARARASI SANATÇI
GÜNEŞTEKİN’DEN TEPKİ
Batman’ın uluslararası sanatçısı Ahmet Güneştekin, twitter hesabından iki akademisyenin özür dilemesinin gerektiğinin altını çiziyor:
“Haksızlığa, beklemeye, tepkisiz kalmayan herkesi kutlarım. İş Bankası yayınlarının özrü önemlidir. Bu skandal kitabı hazırlayan sözde akademisyenler Kenan Mortan ve İbrahim Atalay da ivedilikle çıkıp Batman halkından özür dilemeli, maksatlarını açıklamalıdırlar.”

KANUN MADDELERİ AÇIK…
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 216/2. Maddesi’nin halkın bir kesiminin sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bakın, bir süre önce Boşnaklara yönelik ırkçı ve cinsiyetçi ifadeler kullanan Rasim Ozan Kütahyalıya, Boşnaklar protesto gösterisi yapmış ve Kütahyalı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Kütahyalı’ya, “Halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçundan 10 ay hapis cezası verdi ve indirime gitmedi.

Evet, Kültür Atlas’ında İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürlüğü’nün özür dileyip çekilmeleri yazarlar dışındaki ilgililer için bir erdemlik. Fakat iki akademisyenin de bu tepkileri dikkate almaması ilginç. İyisi mi bu iki yazar-akademisyene de demokratik yollardan hukuki tepki vermek gerek.

İki akademisyen de İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Salcan gibi ya özür diler ya da Batmanlılar, bu iki akademisyen hakkında da suç duyurusunda bulunur.

Bu konuda bir vatandaş olarak gerek Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, gerekse İstanbul Başsavcılığı’ndan ilgililer hakkında yasal işlem yapılmasını istemek en doğal hakkımızdır. Aslında TCK’nın 216/2 maddesi açıktır. Bildiğimiz kadarıyla bu suç, şikayete bağlı değildir.  Yani Başsavcılıkların, konuyu öğrendiklerinde, doğrudan kanuni işlem yapmaları gerekir. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yasa gereğini yapıp, dosyayı ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndereceğini düşünüyorum. Buna rağmen her Batmanlı kardeşimizin de bulunduğu yerin Cumhuriyet Başsavcılığına gidip ihbarda bulunmasını yerel medya olarak arzuluyoruz. Zira bizler ne kadar haklı ve demokratik hukuki tepkimizi gösterirsek o kadar mesafe kat etmiş oluruz.

BATMAN, BÖLGEDE İYİ İLLERDEN BİRİ

Mevcut Bölge Devlet Hastanesi, korona virüs salgınına karşı ‘merkez sağlık kuruluşu’ olarak hizmet verecek. Hastanede yeni poliklinikler oluşturuldu. Eski Devlet Hastanesi binası da virüs salgınına karşı ‘kriz koordinasyon merkezi’ olarak düzenlendi. İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu ve ekibi ise 7-24 görevinin başında.

Kim ne derse desin, Batman sağlık kuruluşları arasında korona virüsle ilgili tedbirleri zamanında alan illerden biri.

Eksiklikler olabilir, fazlası yapılabilir miydi, yapılırdı. Fakat şu ana kadar yapılanlar, birçok il’e göre çok daha iyi noktada.

Geçen hafta salgın şüphesiyle hastaneye kaldırılanların çoğu taburcu oldu.

Her şüpheli, virüs salgınına yakalandı diye bir kural da yok.

Evlerine çekilen vatandaşların çok ama çok iyi korunması gerekiyor.

Uzmanlar uyarıyor:
“İyileşen de 14 gün kuralına dikkat etmeli. İyileştikten sonra da bir dönem virüs alınabilir. Bu da başkasına bulaştırabilir. Korona virüs yaşa bakmıyor. Her yaş gurubunun şu günlerde dikkat etmesi gerekiyor.”

‘İyileşenler oluyor’ diye sokağa çıkmayalım.

Evde kalmaya devam. ‘Ev de kal Batman’ parolasıyla hareket etmek zorundayız.

HERKES CAN DERDİNDE
Şu günlerde gerçekten hepimiz korona virüs tehdidiyle can derdindeyiz.

Ama bazen öyle gereksiz işler gündeme geliyor ki, sormayın gitsin. Elbette bu şehrin 500 yataklı hastaneye gereksinimi var. Ve bu önemli konuyu de Batman Çağdaş dışında yazan olmadı. Bu sağlık kuruluşu ile ilgili de ciddi mesafeler alındı. Büyük olasılıkla bu hastanenin temeli bu yıl atılacak.

Halen bazı okurlarımız bu yatırımın neden geciktiğini soruyor.

Bazı branşlarda ‘doktor’ yetersizliğine de dikkat çeken okurlara hatırlatıyoruz.

Lütfen şu günlerde herkesin ama herkesin korona virüs tehdidi altında olduğunu unutmayalım. Elbette bu şehrin çözüm bekleyen sorunları gündemde olacak ama öncelikli gündem, geçirdiğimiz bu hassas günler olmalı diye düşünüyoruz.

SAYAÇ OKUMALAR ERTELENMELİ
Dünya çok büyük bir virüs tehdidi ile karşı karşıya.

Buna karşı herkes tedbir alırken elektrik, su ve doğalgaz şirketleri de bu tedbirlere dahil olmalı.

Bu nedenle Belediye BASKİ, Aksa Doğalgaz ve DEDAŞ yetkililerinin bu virüs salgını durana kadar sayaç okumalarının ertelenmelerini öneriyoruz. Hem çalışanlarınızı virüsten koruyun, hem de çalışanlarınız aracılığıyla virüsün yayılmasını önleyin.

Bu kararı alın.

Hatta yapabiliyorsanız mevcut fatura borçlarının ötelenmesi yönünde karar alın…

SABUNLU SUYLA SOKAK YIKAMAK
Şu günlerde belediyeler sokakları sabunlu suyla köpürterek yıkıyorlar…

Tamam sokaklar temiz olsun, temiz görünsün de bunun korona virüse faydası olacak mı?

Bunun cevabını geçen hafta FOX TV’de Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap verdi. Bunun hiçbir işe yaramadığını söyledi.

Bizce Belediye yönetimleri şu günlerde çok daha yararlı işlere odaklanmalı.