Çocuklarının kreşe ya da anaokuluna başladıktan sonra sık hastalanması, birçok ailenin en büyük kaygılarından biri haline geliyor. Ebeveynler genellikle "Çocuğumun bağışıklık sistemi mi zayıf?" diye endişelenirken, aslında bu durumun doğal bir süreç olduğunu belirten Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Çocuk Doktoru Uzm. Dr. Ülkü Korkmaz, çocukların sık hastalanmasının nedenleri ve alınabilecek önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.

2-4 haftada bir doktorda
Çocukların doğdukları ilk anda anneden geçen antikorlar sayesinde ilk 6 ay korunaklı olduğunu anlatan Dr. Korkmaz, "Çünkü anne o yaşa kadar yeterince hastalanmış ve antikor üretmiştir. Bu antikorlar bebeğe geçer, ancak 6 aydan sonra bu antikorlar yavaş yavaş azalır, 1 yaşından itibaren de bu antikorlar neredeyse hiç kalmaz" diye konuştu.
Kreşe başlayana kadar evin korunaklı ortamında mikroplara maruz kalmayan çocukların, (Tabi evde büyük çocuk yoksa) kreşe veya anokuluna başladıktan sonra 2 ile 4 haftada 1 doktor ziyareti ile seyreden bir tablo oluştuğunu ifade eden Dr. Ülkü Korkmaz, "Çocuk burada her karşılaştığı mikroptan sonra hastalanacaktır ve bu aileler için can sıkıcı bir durumdur. Bu durum, bağışıklık sisteminin gelişmesi açısından aslında bir öğrenme sürecidir. Ancak özellikle ilk aylarda sık sık solunum yolu enfeksiyonları, ishal, orta kulak iltihabı ve çeşitli viral hastalıklar görülebilir. Ancak okul dönemindeki bu sık hastalık durumu doğal bir süreçtir ve bu nedenle; aileleri kaygılandırmasını istemeyiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA