Tüm Dünyayı sarsan kovit-19 nedeniyle birçok ilki yaşıyoruz.

Üç ay öncesine kadar hangi bilim insanı olursa olsun; ‘Bir gün gelecek bayramda dahi evlerinizden çıkamayacaksınız’ diye uyarıda bulunsaydı, büyük çoğunluğumuzun cevabı ‘Hadi oradan’ olurdu…

Tahayyül bile edemediklerimizi yaşadığımız bir süreçteyiz.

Kimine göre virüs insan yapımı, kimine göre de ilahi bir cezalandırma…

Bir cezalandırma mı, insan yapımı mı bunu önümüzdeki aylarda belki de yıllarda göreceğiz. Eğer biz de şu dünyayı dize getiren virüse yakalanmazsak…

Kim ne derse desin ülkemiz korona karşısında iyi bir sınav verdi. Zamanında müdahalelerle dünyanın sağlık sistemini çökerten kovit-19’u en az kayıpla yaşayan ülkelerden olduk.

Gerçek şu ki; artık bu virüsle yaşamayı öğrenmek zorundayız.

Uzmanlara göre bu sürecin en az 1-2 yıl süreceği yönünde. Aşı bulunana kadar ‘kontrollü hayat’ süreci devam edecek. O halde hem ekonominin çarklarının dönmesi hem de sosyal hayat yönünden tedbirlere uyarak, riski minimize etmemiz gerekiyor.

Korona virüsü yaşamı derinden etkilediğinden yeni süreçte artık bizleri yeni meslekler ve geleneksel mesleklerin de değişimi bekliyor. Birçok meslek örgütü şimdiden ‘dijital’ ortama geçti.

Değişim-dönüşümü yaşayan mesleklerden biri de gazetecilik…

Son 5 yılda kendi içinde ‘İnternet Gazeteciliği’ne geçiş süreci zaten sürüyordu. Fakat yaşadığımız korona süreci, ‘geçişi’ daha da hızlandıracak. Bu şehrin ilk günlük gazetesi Batman Çağdaş da pandemi süreciyle birlikte resmi web sayfasından anlık paylaşımları sıklaştırdı. Okur sayısı da üçe katlandı. Evde kalan okurlar için yakın bir süreçte bir dizi yeniliği daha hayata geçireceğiz.

Kuşkusuz korona salgınının etkilemediği meslek kalmadı.

Hal böyle olunca da değişim-dönüşüme ayak uydurmak gerekiyor.

Batman ölçeğinde salgına baktığımızda; iyi noktada olsak da özellikle Mayıs’ın başı itibariyle vakalarda ciddi bir artış yaşandı. 500’ü aşkın vaka ve 7 vefatla Batman süreci yaşıyor. Ancak özellikle kentin işlek noktalarındaki kalabalıklar hala endişe yaratıyor.

Bayram tatilinde 81 İl’in yasak kapsamına alınması her açıdan iyi oldu.

Haziran’ın sonuna doğru sıkıntılı sürecin sona ereceğini umut ediyoruz.

BATMAN’IN YENİ İMARINA DOĞRU
Batman’ın kronik problemlerinden imar, çözüme kavuşuyor.

Geçtiğimiz günlerde Batman Valisi Hulusi Şahin’in konuğuyduk. Çağdaş’ın özel bayram sayısına önemli açıklamalarda bulunan Şahin, bayram sonrası bir dizi projeyi hayata geçirecek.

Başta imar olmak üzere kentin su ihtiyacını karşılayan depolara dek bir dizi çalışmayı Çağdaş’a anlattı Vali ve Başkanvekili Şahin…

Özellikle imarla ilgili ‘bütüncül’ yaklaşımda olan Şahin, kısa sürede bu kangrenleşen sorunu çözme niyetinde.

Son yıllarda daire fiyatlarının 500-600 Binlere ulaştığı ve kaçak yapılaşmanın başını aldığı kent merkezinde yeni imar, şehre nefes aldıracak.

İmarı peyder pey hayata geçireceklerini kaydeden Şahin: “Bayramdan sonra imar firmasını çağıracağız. Tarif ettiğimiz şekilde süratle imar çalışmasının yapılmasını isteyeceğiz. Tabi imar peyder pey yapılacak. En sorunsuzdan en sorunluya doğru bir sıralama içerisinde ama neticede büyük fotoğrafımız şehri bir yüzük gibi çevrelemek” açıklamalarıyla bir bakıma imar sorununa neşteri vuracağını ifade ediyordu.

Batman’ın gelişimi ve yarınları için kim çivi üstüne çivi çakıyorsa desteklemek gerek.

Kim olursa olsun, hangi kurum olursa olsun; ön görü, şeffaflık ve iyi niyet olduğu müddetçe kentin gelişimi hız kazanır.

Özetle; Salgın ortamında mübarek Ramazan bayramını karşılıyoruz. Umudumuz bayram sonrası korona salgınının kırılması ve normalleşmeye başlamak. Elbette ‘eski normale’ dönmeyeceğiz ama bu musibetten dersler çıkararak yarınlara güvenle bakabiliriz.

Tüm İslam aleminin ve Çağdaş okurlarının bayramı mübarek olsun.