Dünden devam

Dünkü yazımda Çin’de etkili olan Koronavirüs nedeniyle ölen ve etkilenen insanların sayısına dikkat çekmiştim. Dünya genelinde her yıl 8 milyon dolayında insan sigaradan ve sigaranın neden olduğu hastalıklardan hayatlarını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü bunu açıklıyor.

Sigara her açıdan malum virüsten kat kat fazla insanlığı tehdit ediyorsa, oturup düşünmek gerekir. Batman’da sayısız internetlerde, kahvehanelerde, lokantalarda, cafelerde kapalı ortamda sigara içilirken, öğrencilerimiz büyük risk altında iken bu mesele için kafa yormamak düşündürücüdür. Katkı olsun diye bu konuda verdiğim mücadeleyi özetleyen yazımla bir kere daha karşınızdayım:

Batman'da 90'lı yıllardan itibaren sigaraya karşı verdiğim mücadele, çok eski okurlarımın malumudur.

Yeni bin yıla (2000)geçtikten sonra, 2005 yılına kadar 'Zehir İkramına Son' adlı kampanyayı yürütmüştüm.

O dönemlerde evlerde veya sokaklarda kurulan çadırlarda taziyeler yapılıyordu...

Kapalı ortam olmasına karşın, taziyelere katılanlara tepsiler üzerinde sigara ikramı yapılıyor, aynı anda onlarca kişinin tüttürdüğü sigaralar yüzünden herkes duman altı oluyordu...

Yine dini bayramlarda sabahın erken saatlerinden itibaren kapımızı çalan herkese olduğu gibi, küçük çocuklara da tepsiler üzerinde sigara ikramları yapılıyordu...

Bu ikramlar (!) için adeta bir yarış bile vardı. Tepsiler üzerinde en pahalı sigarayı kimler bulunduruyordu yarışması...

Bazıları Samsun, Maltepe sunarken, varlıklı olanların tepsileri üzerinde Malboro paketleri bulunuyordu...

Durumu iyi olmayanlar bile topluma ayıp olmasın diye borçlanma pahasına pahalı sigaralar alırlardı...

**

**

Kampanyamda sigara için 'zehir' tanımı yaparak, bu iki kötü ve yaygın alışkanlığa karşı toplumu uyarıyor, kimse sigara ikramında bulunmasın çağrısında bulunuyordum...

Bazıları bu kampanyama gülüp geçiyordu...

Nice yüksek eğitim görmüş kişiler bile bana, "Bu toplumu sen mi değiştireceksin?" diyerek, kampanyamı basite alıyorlardı...

Hiç yılmadım ve yıllarca mücadele ettim. ..

"Bir gün gelecek toplumumuz beni anlayacak, bu kötü alışkanlık tarihin çöplüğüne gömülecektir" diyordum...

Kulakları çınlasın basındaki meslektaşlarımın; kampanyama yer veren haberleriyle o mücadelemi hatırlayacaklardır...

Bir ara en büyük destek dönemin Valisi Sayın Efkan Ala'dan gelmişti.

Efkan Ala, Valilikteki kül tablalarını kaldırarak kampanyama destek vermiş ve bunu basına açıklama olarak duyurmuştu...

Gazetem Batman Çağdaş, sigara kampanyamı haber yaparak da bana destek oluyordu.

Batman ortamında kaleme aldığım yazılar birçok taziyelerde tartışma konusu oluyordu.

Batman halkı arasındaki duyarlı insanların desteği ile o alışkanlığı tarihin çöplüğüne savurduk...

**

**

"TOPLUMU SEN Mİ DEĞİŞTİRECEKSİN?"

Sigaraya karşı mücadelemin üzerinden 15 yıl geçtikten sonra Batman'da bir Vali, (Ahmet Deniz) sigara ve madde ile ilgili bir çalıştay düzenleyecek, vallik bünyesinde üyesi olduğum bir 'Tütün Kurulu' oluşturacaktı...

Toplumu tehdit eden bu en kötü yaygın alışkanlıkla ilgili olarak yaptığım değerlendirmeden bazı satırları hatırlatayım:

'Sigaranın sağlık ve diğer boyutlarını anlayacak kapasitede olmayan pek çok kişi, yerel basında sürdürdüğüm, ‘Zehir İkramına Son’ kampanyam nedeniyle beni anlayamamıştı…

Yıllar sonra bu kentte sigaraya karşı Vali öncülüğünde, üniversite ve sağlık müdürlüğünün katılımıyla ve bölgede bir ilke imza atılarak çalıştay düzenlenmesi, verdiğim mücadelenin basit olmadığının göstergesi olmuştur…

Evet, toplumumuzun genelinin taziyelerde ve bayramlarda tepsiler üzerinde zehir, yani sigara ikramları yaptığı süreçlerde, bu ilkel anlayışa karşı tek başıma mücadele veriyordum.

Kampanyamın birinci ayağı, bayramlarda sigara ikramına karşı toplumu bilinçlendirmeydi. İkinci ayağı ise taziyelerde tepsiler üzerindeki sigara ikramına karşı çıkıyordum…

Kampanyamın üçüncü ayağı, ‘birbirimize zehir ikram etmeyelim’ şeklindeydi…

Bazıları ise, ‘Bu toplumu sen mi değiştireceksin?’ diyerek yazılarımla alay ediyorlardı…

Hiçbir zaman yılmadım. O basit eleştiriler nedeniyle hiçbir zaman şevkim kırılmadı, azmimi yitirmedim. Çünkü hayırlı bir çalışma yürüttüğümden emindim…

Çevre ve insan hakları mücadelesinde de benzer eleştiriler yapılmıyor mu?

Kentimize sığınmış zor durumdaki insanlara yardım yaparken de, gönüllülük temelindeki çalışmaların değerini bilmeyenlerle karşılaşmıyor muyuz?

Zehir ikramına karşı verilen mücadelenin tanığı olan eski meslektaşlarım beni anlamışlardır. Çünkü dünün tanığıdırlar. Bugün taziyelerde, bayramlarda tepsiler üzerinde sigara ikram edilmiyorsa, inşallah bir katkım vardır diye seviniyorum.

Çabalarım gösteriş için, plaketler için değildi. Rabbim şahid ol…'

Evet, dün yazdıklarımla toplum sağlığını savunuyordum. Ne yazık ki bazı ilkel adetler tarihin çöplüğüne gömülse bile, sigara tüketimi yaygın şekilde devam etmektedir.

İnternetlerde, işyerlerinde, lokanta, cafe vs oturma mekanlarında, kapalı ortamlarda sigara içiliyor, özellikle gençlerimiz ve çocuklarımız zehirleniyorlar...

Bu duruma seyirci kaldığımız sürece toplum sağlığı güvencede olmayacaktır...

Sayın Valimizin bu konuda ilgili kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve basın mensuplarıyla toplantılar yapmasında, sorunu masaya yatırıp, çözümü için öneriler almasında fayda görüyorum. Umarım bu yazımı (Özel Kalem, Valilik Basın Müdürümüz vs)kendilerine ulaştıranlar olur. Sağlıkla kalınız.