Toplum yararına faaliyetler, bilgilendirme ve bilinçlendirme cihetiyle bazı önemli günlerde, özel yorumlar yazdığımı biliyorsunuz. Bunlardan birisi “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” idi.

Ne yazık ki başka meselelerle ilgili olduğumdan o günü unutmuşum. Yerel basınımızda sigara ile ilgili bazı haberler yer alınca, gün aklıma gelecekti.

İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Hakan Pamukçu’nun gazetemizde yer alan demecini okumuştum. Sigaranın tüm insanlık alemini ne kadar tehdit eden en kötü yaygın alışkanlık olduğunu biliyordum.

Çünkü yıllarca ‘Zehir İkramına Son’ kampanyasını tek başıma Batman’da yürütmüştüm, hem de 90’lı yıllarda…

Aradan yıllar geçtikten sonra Batman’da bir Vali, sigara ile ilgili bir çalıştay düzenletecekti. Eski Valimiz Sayın Ahmet Deniz’den söz ediyorum. Sağ olsun hayırlı bir çalışmaya öncülük edecekti.

Yazımın başlığına dönerek değerlendirmeme devam etmek istiyorum. Bugün dünyayı tehdit eden en önemli salgının ‘Koronavirüs’ olduğunu biliyorsunuz. Çin’de ortaya çıkan bu salgından ölenlerin sayısı bini aştı.

Dünya Sağlık Örgütü önemli uyarılarda bulunuyor, dünya devletleri uyarılıyor.

Elbette önemli bir sorun. Ancak dünyada her yıl 8 milyon insanın sigara ve sigaranın neden olduğu hastalıklardan öldüğünü biliyor muyuz?

**

**

Benim iddiam değil.

Sigara ile ilgili google arama motorunda not düşün, bu bilgiler karşınıza çıkacaktır.

8 milyon insan ne demek?

Koronavirüs mü, sigara mı daha tehlikeli?

Gücüm o ölümcül virüse yetmez ama iki kişi bile yazılarımdan etkilenerek sigarayı bırakırsa, bundan bahtiyarlık duyacağım.

O nedenle 9 Şubat olmasa bile sigarayı bırakma çağrısı içeren yazı ile karşınıza çıkmak istiyorum…

Gazetemizde yer alan Dr. Pamukçu ile ilgili haberden bazı satırları bilginize sunmak istiyorum: “Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu, ‘Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla mesaj yayımladı. Sigaranın zararlarına dikkat çeken Pamukçu: ‘Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Tütün kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararları ve yaşam kayıplarından ibaret değildir. Tütün ürünü kullanan bireyin ailesi ve çevresindeki bireyler de tütün dumanına maruziyet sebebiyle sağlık zararları ve yaşam kayıpları yaşamaktadır.”

**

**

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARIYOR…

Görüldüğü gibi uzmanlar boşuna uyarmıyorlar. 9 Şubat ile verilen mesaj nedir, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine bakalım; ‘Sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliğini sağlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında 9 Şubat ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kabul edilmiştir. Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,1 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyondan fazla kişi sigara içmektedir. Dünyada her yıl 8 milyon kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken 1 milyondan fazla kişi de tütün ürünü kullandığı için değil tütün ürünü dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Tütün dumanı, iç hava kirlenmesine sebep olan en tehlikeli maddelerden biridir. 69'u kesin kansere sebep olduğu bilinen 7000'in üzerinde kimyasal madde içermektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre; 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl, 60.000 çocuk pasif etkilenimin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle, 5 yaşından önce hayatını kaybetmektedir. Toplumu Pasif sigara dumanının zararlarından korumak da önem arz etmektedir.”

Bu bilgiler toplumların ne büyük risk altında olduğunu gösteriyor. Toplumun bilinçlendirilmesi ile sigara konusunda ciddi kazanımlar sağlanabilir.

Bu önemli mesele ile ilgili olarak yeni bazı okurlarıma Zehir İkramına Son’ kampanyam ile ilgili bilgiler sunmak istiyorum O nedenle yarın ki yazı konum da sigara olacaktır. Sağlıkla kalınız.

Devamı yarın