*Görünmeyen ama tüm dünyayı kasıp kavuran minnacık virüse karşı Batman’da sağlık kahramanlarının yazdıkları destansı mücadeleyi biraz daha uzun ve biraz daha detaylarıyla anlatmaya çalışacağız…

*Batman Çağdaş’ın duyarlı okurlarının elektronik postamıza gönderdikleri mektupları da sizlerle paylaşmak istiyoruz. İşte sizden gelen mektuplar…

İLK GÜN YAŞANANLAR
İlk günden başlayalım.

11 Mart’ta Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü akşam Vali Hulusi Şahin başkanlığındaki ilk Pandemi Kurulu, hepimizin hayatını alt üst edecek bu korona sürecini yönetecek ekibi topladı ve alınacak kararları kamuoyuna duyurdu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu, sağlık personelinin tamamının tedirgin olmaması için Pandemi Kurulu’nun aldığı karaları bir bir uygulamaya başladı.

Koronayla mücadelede hemen hazırlıklara başladılar.

Ne yazık ki İstanbul’dan gelen birkaç ziyaretçiyle ilk vakalar Batman’a da görülmeye başlamıştı.

İlk olarak Batman Bölge Devlet Hastanesi ‘Covid-19’ merkezi olarak ilan edildi.

Orada kapasite ilk günlerde dolunca Batman’daki diğer Özel Hastanelerde de korona hastalarının kabulü başlamıştı.

Sağlıkçılar temin edilen bazı misafirhane ve otellerde kalmaya başlamıştı. O sağlık kahramanları evlerine virüsü taşımamak için burada kalmışlardı.

İlk dönemlerde o sağlıkçılardan 15’si virüs kapmıştı.

Aralarında 1-2 doktor da bazı servislerdeki hemşire ve temizlik görevlileri bile korona virüse yakalanmıştı. O sağlık kahramanları zorla işi bıraktırıp tedavilerini aksatmamıştı.

O kadar titiz çalışmalarına rağmen o yoğun virüs ortamında bir şekilde virüs kapan bu sağlık çalışanlarının tedaviye olumlu cevap vermeleri o ekibe en büyük moral kaynağı olmuştu.

Bunun yanında diğer servislerde yatırılan hastalarda o servislerin doktorları, hemşireleri ve diğer görevliler tarafından o kadar itinayla bakıldılar.

RAKAMLAR HER ŞEYİ ÖZETLİYOR
Batman, korona cephesinde elde ettiği başarıyı görmek için bazı rakamlara bakmak lazım.

Öyle ki Türkiye’de Korona’dan ölenlerin yaş ortalaması 63 iken Batman’da korona vefatların yaş ortalaması 73’te kalması bile tek başına yeter bir gösterge.

Bu vefatların çok büyük bir bölümü de iki veya daha fazla kronik hastalığı bulunan hastalar. Düşünün Batman’da iki buçuk aylık sürede koronadan vefat edenlerin sayısı 6.

Virüs testi pozitif çıkanlardan yoğun bakıma gidenlerin, yoğun bakımda iken vefat edenlerin ortalaması hep Türkiye’nin altında.

Peki koronayla böyle mücadele edilirken Batman’da altyapı buna uygun muydu?

Hasta başına düşen yatak sayısı Türkiye ortalamasının altında olan Batman’da bunu başarmak çokta kolay değildi.

Vali Hulusi Şahin’in onayıyla Batman’daki ilçe hastaneleri de Pandemi Hastanesi ilan edilmişti.

Bunları yaparken İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu ve ekibi, ilçe hastaneleriyle Batman arasında adeta mekik dokudular. O hastanelerdeki doktorlara ve diğer personele destek verdiler.

FİLYASYON EKİBİNİN TAKİBİ
Batman’daki bir başarı da bir büyük payda filyasyon ekibine ait.

Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı filyasyon ekibi tespit edilen 600’e yakın vakayla teması onlarca kişiyi yakından takip ettiler. Aile hekimleri de bu süreçte çok önemli bir görev üstlenmişti. Aile hekimleri filyasyon ekipleriyle birlikte hem temaslıların hem de taburcu olan korona hastalarının takibini yaptı. 112 ekipleri de bu süreçte yılmadan korkmadan korona hastalarını hastaneye taşıdı.

O koruyucu elbiselere içinde saatlerce taşıdıkları büyük riskin verdiği stresle çalıştılar.

Elbette bu fedakar ekibin arasında da virüsü kapanlar oldu ama 15’e yakın doktor ve diğer sağlık çalışanı koronaya yakalanırken çok şükür ki her biri hastalığı yendi.

SAĞLIK İYİ SINAV VERDİ
Korona sürecinde Türkiye’deki tüm hastanelerin ve diğer sağlık merkezlerinin ihtiyacı olan maske, siperlik, tek kullanımlık ve çok kullanımlık tulumlar ve diğer medikal malzemeler, tüm sağlık kuruluşlarına zamanında ulaştırıldı ve Batman’daki sağlık kuruluşlarının malzeme ihtiyacı karşılandı.

Korona sürecinin en başından bu yana korona vakalarının bölge illerine göre en az yaşandığı illerden biri olan Batman’da bugüne kadar korona’dan hayatını kaybedenlerin sayısı 6.

Koronaya yakalanan kişi sayısı ise 600’ün altında.

Çok şükür son bir haftadır korona virüsünden vefat eden yok.

Günlük yeni vaka sayısı 3-4’ün altında.

Elbette bu başarı sadece ön cephedekilerin mücadelesiyle sağlanmadı.

Herkes üzerine düşeni yapmaya çalıştı.

Bu sağlık ordusunun kahramanları bir gün çıkıp “Biz onu yaptık, bunu yaptık” diye anlatmadılar. Mikrofon uzatıldığında da ‘herkes evde kalsın, bizim için bu yeter’ çağrısından başka bir şeyler söylemediler. Burada o kahramanları tek tek yazmamız mümkün değil ama biz Batmanlılar onların her birine şükran borçluyuz. Bu süreçte kahraman sağlıkçılar hiç ama hiç unutulmayacak…

SİZDEN GELENLER
Lokman A:  “Merhabalar. Mesleğiniz gereği Valiyle iletişim halindesiniz ve daha kolay iletişim kurabiliyorsunuz. Geçenlerde Atatürk parkının genişletilmesi gündeme geldi. Güzel bir proje fakat bu genişletilme projesine eklenen bölgenin altına kapalı otopark olacak şekilde projelendirilmesi ve bunun gibi eski Endüstri Meslek Lisesinin de farklı bir yere taşınıp arazisinin altı otopark üstü yeşil alan olarak kullanılması projelendirilirse kent merkezi daha güzel bir hal alacak. Sizden ricam bunu medyada gündeme getirmek ve Vali beyin bu konuda desteğini almak daha güzel bir Batman için iyi günler diliyorum.”

Binatlı: “Batman’ın yeşile ihtiyacı var. Gazetecilerimiz politikacılardan daha iyi iş yapıyor. Teşekkürler Batman Çağdaş emekçilerine.”

Mehmet Ali: “Ağzınıza sağlık Arif Arslan. Yıllardır sanki aynı şeyleri konuşuyoruz ancak çok çok yavaş ilerliyor Batman’ın projeleri. Batman’dan çok daha küçük illerin bile birçok projesi çok daha hızlı ilerliyor. Bizim ise ‘tamam olacak’ deniyor ama faaliyet yok veya az. İnşallah Batman çayı ıslahı, yeni hastane ve kadın doğum hastanesi, kentsel dönüşüm gibi projeler hızlanır, başlanır lafta kalmaz.”

Adnan B: “Arif Arslan bey, Yaşar Kemal parkında yeni çalışmalar, bir takım güzel düzenlemeler vardı ama şimdilik çalışmalar durdu gibi. O yeşil alan keçi ve koyunların otlanma alanlarına dönüşmesin.

Gürsel Özkan: “Yerinde tespit; 'Yeni normalde' hiçbir şey eski normal gibi olmayacak sayın Arif Arslan... Çalışma şekillerimizden, eğitime, selamlaşmadan alışverişe... Ne yazık ki tüm küçük yerel esnaf gibi yerel medyada 'yeni normalden' nasibini alacak... Haziran'da normalleşiyor gibi gelen yeni normal özellikle Eylül'den sonra bu geçtiğimiz 2,5 ayı da aratacak.”

Gültepeli Genç: “Gültepe su parkı etrafı diğer parklar gibi gece gündüz kalabalık ve sosyal mesafeye dikkat edilmiyor. Genç anneler kendinize acımıyorsanız minik çocuklarınıza acıyıp dışarıya çıkarmayınız. Yetkililere sesleniyorum; ceza yazmaktan çekinmeyin lütfen.”

H.H: “Biz sokak kısıtlaması günlerinde evde kalırken, bazı uyanıklar ara sokaklardan gezmelere gidiyordu. Batman bu yüzden salgından kurtulamıyor.”

Ekrem Kayra: “Gençlerin yirmi yaş yasağını 18'e çektiler. 65 yaş yasağını da 67-70 'e çıkarsınlar. Emekli olur olmaz hemen yasak olur mu? Bazıları 70 yaşında emekli oluyor. Yürümeyi unuttuk...”

Ankara'daki Batmanlı: “Ben de Ankara'da yaşayan bir Batman'lıyım. Acil Tıp uzmanı Özlem İnci’nin anne ve babasının ismini iyi hatırlıyorum. Batman Çağdaş’taki röportajı okurken duygulandım. Özlem hocam başarılarınızın devamını diliyorum.”

Veysi C: “Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde bir süredir görev yapan uzman Özlem İnci, mükemmel bir doktor. Batman’da uzun süre görev yapmasını istiyoruz. Acil serviste güler yüzlü sempatik bir doktorun görev yapmasından mutluyuz.”

Zagoralı: “Memleketine hoş geldin hocam. İnşallah buralardan iyi hatıralar ile ayrılırsın.”

Batmanlı A: “Lütfen kalan yemeklerinizi, kemikleri v.s. çöpe atmayın. Sokakta bir yerlere bırakın da sokak hayvanları nasiplensin.”

Rabia Cemre: “Sokak hayvanlarına barınak yapılsın. Açıkta kalıyorlar, sabaha kadar uyutmuyorlar. Daha önce barınak yapılacaktı ne oldu? Kim savunacak bu masum hayvanları yazıktır.”