Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılının Aralık ayında bir vatandaşın yakalandığı bir nevi grip olan Koronavirüs, geçen zaman sürecinde tüm dünyaya yayıldı. En son yayılma verilerine baktığımda, ‘Solomon Adaları’nda da koronavirüs tespit edildi.

Yani, salgının ulaşmadığı ülke kalmadı. Bir milyonu aşkın insan salgın nedeniyle hayatını kaybetti.

40 milyon civarında insan koronaya yakalanmış. 7 milyar nüfusun yanında 40 milyon nedir ki?

7 milyarlık insanlık ailesinin çok büyük kısmı henüz salgınla tanışmadı.

Açıklanan verilere inanmadığımı baştan belirteyim.

Bütün ülkeler vaka sayılarını doğru açıklamıyorlar.

Batman’da her dört aileden biri koronaya yakalanmıştır diye düşünüyorum. Ancak resmi veriler açıklanmadığı için çevremizde gördüğümüz vakaların çoğunun kayıtları tutulmamış.

**

**

Salgınla mücadelede en ön safta olanları biliyorsunuz; sağlık emekçileri…

Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, bir soru üzerine 40 bin sağlık emekçisinin koronaya yakalandığını, bunlardan 107 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Nüfusa oranla on kat daha fazla risk altında olan sağlık emekçilerinin nasıl fedakarca hizmet verdiklerini hepimiz biliyoruz.

İlk günlerde salgına yakalanan vatandaşlardan herkes kaçarken, sağlık emekçileri onlarla yakın temas içerisinde olarak görev yapıyorlardı.

Ölüm pahasına görev yapan sağlık emekçileri gerçeği herkesin malumudur.

Bu emekçilerimize toplum olarak minnet borçluyuz.

Bazı alçakların saldırısına maruz kalan sağlık emekçileri gerçeği de bu ülkenin ayıbı olsa gerek…

**

**

GELECEĞİN SAĞLIKÇILARI NASIL YETİŞİYOR?..

Değerli Okurlar, sağlık emekçilerinin yetişmesi öyle kolay değildir.

Bu önemli mesleği seçen insanlarımız zorlu bir hayat mücadelesi ve maratonundan sonra bizlere sağlık hizmeti vermeye başlıyorlar.

Devlet okullarında lisede sağlık dersleri gören öğrenciler daha sonra tıp tahsillerine devam ederek hayata atılıyorlar.

Korona salgını-pandemisi toplumun tüm kesimlerini olduğu gibi geleceğin sağlıkçılarını da olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor…

Sağlık liseleri ve özel sağılık kolejlerinde öğrenim gören öğrenciler 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında doğru dürüst bir staj göremiyorlar…

İyi de neden?

Nedeni gayet açık; pandemi tehlikesi…

Batman’dan örnek vereyim; Sağlık koleji son sınıf (12. Sınıf) öğrencileri normalde haftanın üç günü kent merkezindeki muhtelif sağlık kuruluşlarında staj görüyorlardı. Örneğin Batman Bölge Devlet Hastanesinin acil servisinde staj gören öğrenciler, pratikleriyle geleceğe hazırlanıyorlardı.

Sanırım ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da pandemi gerekçe gösterilerek öğrencilere sağlık kuruluşlarında staj yaptırılmıyor…

Onun yerine öğrencilere haftanın üç günü okullarında kendi arkadaşları üzerinden staj çalışması yürütülmesi kararlaştırılmış…

**

**

Böyle staj olmaz…

Bir iş veya trafik kazası veyahut zehirlenme vs sorunu yaşanınca hastanelere kaldırılan vatandaşların imdadına ilk yetişecek olan sağlık emekçilerinden başkası değildir.

Örneğin sağlık koleji öğrencileri hastane acil servislerinde çalışacak ki pratik görsünler. Canlı ve kanlı olarak hastaneye getirilen yaralıları görüp ilk müdahale neymiş, heyecanını yaşamadırlar ki stajlarının bir değeri olsun.

Bu yıl buna izin verilmiyor.

3308 sayılı yasa gereği sigortaları devletçe karşılanan kendilerine de aylık olarak asgari ücretin 1/3 oranında maaş ödenen stajyer öğrencilere ne kadar ücret verileceği hala belirsiz. Öğrenciler maaştan çok pratik için üzüntülü…

Önceki gün ulusal medyada yer alan haberin son cümleleri şöyleydi: “Bu kapsamda, mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı öğrenciler; işletmelerin Koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik koruyucu tedbirleri alması, öğrenci ve velilerin bilgilendirilerek isteklerinin ve onaylarının alınması koşuluyla ilgi (a) Kanun hükümleri doğrultusunda işletmelerde mesleki eğitim uygulamalarına devam edebileceklerdir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. Kemal Varın NUMANOĞLU Bakan a. Genel Müdür.”

Bakan adına yapılan açıklamaya göre öğrenciler mesleki eğitimlerini sürdürebilecek. İlgili sağlık kuruluşları covid 19 için gerekli tedbirleri alacak.

Öğrenciler yaşları itibariyle risk gurubunda değiller. Korona salgınında lise öğrencileri olup hayatlarını kaybetmiş kaç kişi gösterebilirsiniz?

Her şeye rağmen geleceğin sağlık emekçileri hastanelerde staj görmek istiyorlar. Pratik görmeden geleceğin sağlık emekçisi olamayız diyen nice öğrenciler seslerini duyurmak istiyorlar. Risk çok büyük değildir. Genç sağlık emekçilerimize staj-pratik hakkı tanınsın. Tanınsın ki nice hayatları kurtarabilsinler…