*Batman’da korona virüs nedeniyle son günlerde yaşlı vatandaşlarımızın ölüm haberleri yerel medyanın manşetlerine yansıyor. Bölgede Diyarbakır’da pik yapınca, bu illet salgın maalesef Batman’da da zaman zaman artışa gitmesi vatandaşları tedirgin ediyor…

*Cumhuriyet Meydanı’na komşu olan Meydan Mahallesi’nin 1107 sokağı bir zamanlar ‘ilçe sanayi sitesi idi. Dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, siteye alternatif olarak ‘Şirinevler ve Cumhuriyet Mahalleleri’ arasında yaptığı o eski Sanayi Sitesi yeri, artık  Gıdacılar Sitesi’ne bırakmıştı. 72 yaşındaki berber Mehmet Trak 1960 ve 70’li yılların o eski çarşısını anlatıyor...

KORONA, YAŞLILARI DİNLEMİYOR

Korona virüsle mücadele, Batman’da da tüm hızıyla sürüyor.

Ne yazık ki bu illet salgın yüzünden yaşlılarımızın bir bölümünü kaybettik.

11 Mart’tan bu yana Korona’dan ölenlerin sayısı 43’ü buldu.

Önceki gün İstanbul’daki Bekirhanlılar Derneği Başkanı Keleş Orakçı, koronadan hayatını kaybetti.

Balpınar’da da 71 yaşındaki bir kadın Korona’dan yaşama veda etti.

Batman’da korona virüs nedeniyle hastanede kaç kişinin yattığı konusunda net bir sayı yok.

Entübe’ye yakalananların sayısında da belirsizlik var. Ancak hastaneye kaldırılanların korona tedavilerinin sürdüğünü de biliyoruz.

Kuşkusuz sağlık çalışanları yoğun bakımdaki hastaların biran evvel iyileşmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Sağlık yetkilileri, maske, mesafe ve temizlik kurallarına muhakkak uyulmasını gerektiğini hatırlatıyor.

Bir de en önemli konu kalabalık ortamdan uzak durulması gerekiyor.

Kalabalık ortamdan kaçınılması hayati derecede önem arz ediyor. Ama maalesef kaçımız buna uyuyoruz?

ESKİ ÇARŞIYI ANLATIYOR

Aslen Hasankeyf-Uzundere Köyü’nden olan Batman’ın eski berberlerinden 72 yaşındaki Mehmet Trak, hafta sonu bizi geçmiş günlere götürdü.

Batman’ın 1960 ve 70’li yıllara tanıklık yapan Mehmet Trak, neredeyse 45 yıldır Meydan Mahallesi 1107 sokağının terk etmemiş. Hala o sokakta eski mesleğini sürdüren Mehmet Trak, Batman’ın eski berberlerinden Elazığlı Yusuf Dursun, olduğunu söylüyor.

TPAO Site Mahallesi’ndeki Ekonoma binasında berberliğe başlayan Mehmet Trak, bakın o yılları nasıl anlatıyor;

“1964 Yılıydı. Uzundere Köyünden Batman’a geldiğimde eski Belediye binası inşaatı sürüyordu. Meydan Mahallesi’nin 1107 sokağında o dönemin tanınan aileleri oturuyordu. Cumhuriyet Caddesi’ne yakın bir yerdeydik. Kent Otelinin arkası çok ama çok hareketliydi. Kendini bilen aileler buradaydı. Dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, eski Küçük Sanayi Sitesi’ni kısa bir süre burada tuttu. Sonradan Şirinevler ile Cumhuriyet Mahallesi arasında yaptığı Küçük Sanayi Sitesi kent içindeki gürültü kirliliğini ortadan kaldırmıştı. Şehir içindeki Kaynakçılar ve Marangozların tümü taşınınca, Batman’ın eski çarşısı güzelleşmişti. Mekanı cennet olsun. Merhum Mustafa Ramanlı, Batman’ın önünü gören siyasetçiydi. O’nun hizmetleri elbette unutulmaz.”

ESKİ KUAFÖRLER

Mehmet Trak, Batman’da mesleğini sürdüren eski berberlerden.

İlk ustasından tutun da günümüze kadar halen mesleklerini sürdüren ustaları da tek tek hatırlayan Mehmet Trak yaşayan bir tarih gibi.

Kuaför Trak, bakın 1960 ve 70’li yıllarda unutmadığı o kuaförlerini şöyle anlatıyor:

“Geçmişte Batman’ın iyi berberleri vardı. Kayapınar’lı Ramazan Usta Sümerbank Şubesinin karşısındaydı. Midyat-Estelli Talat Usta 1. Cadde idi. Biz görmedik ama eskiler anlatırlardı. Ünlü Eminê Perixane Batman’ın eski ustalarında tıraş olduğunda bir altın bahşiş verdiğini söylerlerdi. Batman’ın tanınan kanaat önderleri ve dönemin petrol mühendisleri ile yöneticileri 1. Cadde de hizmet veren eski kuaförlerin yolunu tutarlardı. O zamanlar Batman, küçük Paris gibiydi. Herkes giyiminden tıraşına kadar kendisine çok dikkat ederdi. Bazen eski ustalarımızın işyerlerinde tıraş için sıraya girenler olurdu.”

İyi ki varsın Mehmet Trak.

Mesleğini hakkıyla yapanların belki de başında gelen Trak, Batman’ın da dününü en iyi anlatan örnek esnaflarından. Ne yazık ki, bu esnaflar  ne Ahilik haftasında ne de bir etkinlikte hatırlanmış değiller...