Değerli Okurlar, Batman yerel basınında sanırım Batman Üniversitesi’nin çıkmaz bir sokak olmaktan kurtarılması ve Mardin ile ulaşım ağına eklenmesi yönündeki önerilerde bulunan ve bu konuda yorum yazan tek kişiyim. Söz konusu ulaşımla ilgili yorum yazmış meslektaşlarım varsa, beni hoş görsünler. Kendilerine teşekkür ederim.

Bu konuda olumlu bir gelişmenin olduğunu gözlemliyorum…

Ülkeyi idare eden üst düzey yetkililerinin verecekleri sözü önemli bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Verdikleri sözler basında haber olarak yer aldıktan sonra, bunun takibini yapmak görevi bizlere düşüyor.

Kentimizi ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte bazı incelemelerde bulunan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Bakan Cevdet Yılmaz’ın yeni köprü konusunda destek sözü vermesini o nedenle olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

İl yöneticileri, basınımız ve kentimiz için girişimlerde bulunabilecek herkesin, ülke idarecilerini bilgilendirip, köprünün ve ulaşımın önemi konusunda kendilerini ikna etmeleri gerektiğine inanıyorum.

Köprünün ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğuna dair görüşlerimi sunmuştum, bu vesile ile ilgililere hatırlatmak istiyorum: ‘Üniversite yakınında yeni bir köprünün yapılmasını elzem görüyorum…

Sadece günümüzü düşünecek olursak, yarınlarda sıkıntılarla karşılaşacağız. Vizyon sahipleri bu kentin 50 ve 100 yıl sonrasını da düşünmelidirler…

Üniversitemizin öğrenci kapasitesinin 30 bine dayandığı süreçte sadece Üniversiteye gidip gelen öğrencilerin ulaşımı üzerinden meseleye bakmamalıyız.

Bakınız, günümüzde bile Üniversite öğrencilerinin ulaşımları büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Üniversitede rahatsızlanan öğrencilerin kente getirilmeleri bir sorundur.

Neden?

Çünkü Üniversite bir çıkmaz sokak konumundadır!..

BATMAN-MARDİN ULAŞIMI…

Bu yazımı Sayın Valimizin ve Karayolları yetkililerinin özellikle okumalarını dilerim. Kentimizin yarınları için önerilerimi sunmak istiyorum. Eğer Batman Üniversitesi bitişiğinde Dicle üzerinde yeni bir köprü inşa edilecek olursa, hem çevredeki onlarca köy rahatlayacak,

hem de sürekli ulaşım araçları olacağından öğrencilerin sayısı 30 bini bulsa bile bir sorun yaşanmayacaktır…

Batman Üniversitesi bitişiğinde kurulacak bir köprü Batman-Mardin arasındaki yolu hayli kısaltacaktır.

Şu anda Batman-Mardin arasındaki ulaşım Batman-Bismil-Çınar-Mardin hattı üzerinden sağlanmaktadır.

Diğer alternatif yol ise Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat hattıdır.

Her iki hat için çok uzun ve dolambaçlı yol kat edilmektedir.

Oysa üniversite hattı üzerinden bir köprü inşa edilirse, Batman-Mardin arası yol hayli kısalacak, güzergahtaki köyler rahatlayacak, ciddi bir ekonomik kazanç sağlanacaktır…’

Bu görüşlerimin yanlış olduğunu ileri sürebilecek kimsenin çıkacağını sanmıyorum.

Batman’da incelemelerde bulunan eski Bakan Cevdet Yılmaz’ın, yeni köprü ve tıp fakültesi için destek sözü vermesi üzerine bu değerlendirmemi tekrar hatırlattım.

Halen sorumluluk üstlenen Çalışma Bakanı Müezzinoğlu yerine eski Bakan Yılmaz’ın söz verdiğini gözlemliyorum. Bakan olmasa bile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı olduğu için Cevdet Yılmaz’ın verdiği sözü bir güvence olarak değerlendirmeliyiz düşüncesindeyim.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş’un, Batı Raman Kampüsü’nün gelişmesi için kampüs alanından, Mardin tarafına köprü yapılması halinde üniversitenin daha hızlı gelişeceği yolundaki açıklaması da oldu. Kentimizin yarınları için önemli olan yeni köprü ve tıp fakültesi ile ilgili olarak rektör Durmuş ile ilgili gazetemizde yer alan haberin spotuna bakalım: “Üniversite Kampüsü’nden Mardin’e Dicle nehri üzerine köprü yapılması halinde, Mardin’e ulaşımın 60 km’ye düşeceğini ifade eden Durmuş, yapılacak köprünün Batman ile Mardin ekonomilerine çok ciddi katkı sunacağını Yılmaz’a aktardı. Durmuş, şöyle konuştu: ‘Üniversitemizin yeni fakültelere ve bölümlere özellikle de Tıp fakültesine ihtiyacı var. Bizler Batmanlıların talebi olan Tıp Fakültesi’ni Üniversitemizde kurmak istiyoruz. Batman’a tıp fakültesinin kazandırılması halinde hem Batman ekonomisine hem de Batman halkın refahına ciddi katkıları olacaktır. Hali hazırda Batman’da sağlık sektörü iyi durumda, çevre iller ve Kuzey Irak’tan pek çok hasta Batman’a gelip tedavi oluyor. Tıp fakültesi kurulursa bu durum daha da ileri bir seviye varacak ve Batman’ın sağlık turizminde öne çıkmasını sağlayacaktır.” Batman Üniversitesi’nin hızlı bir şekilde gelişme kaydettiğini ifade eden eski Bakan Cevdet Yılmaz ise köprü yapımı ve tıp fakültesinin kurulması konusunda ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini söyledi.”

Evet, eski Bakanlardan ve halen hükümetin en üst düzey yöneticilerinden olan Cevdet Yılmaz ile ilgili haberimizi bir yere not düşüyorum. Bu haberi inşallah gündemden düşürmeyeceğim.

Tıp fakültesi kentimiz için çok önemli bir husustur, gündem maddesidir. Bu yazımda ağırlıklı olarak yeni köprü üzerinde durdum. İnşallah tıp fakültesi meselesi için de yine özel değerlendirmem olacaktır.

Batman kamuoyu yeni köprü için duyarlı olmalıdır. Çünkü Kantar Köprüsü yetmiyor. Kentimizin yarınları için Üniversite yakınında bir köprü inşa edilmelidir. Bu köprü üniversiteyi çıkmaz sokak olmaktan kurtaracağı gibi, Batman’ın gelişmesine ivme kazandıracaktır.

Sorumluluk bilinciyle görevimizi yaparak meseleyi bir kere daha kamuoyunun gündemine taşıdık. Dilerim verilen sözler yerine getirilir ve köprü yapımına bir an önce başlanır. İnşallah verilen sözlerin takipçisi olacağım.

NOT: Üniversite Köprüsü için verilen sözlerin yerine getirilmesi ve gündemden düşürülmemesi adına bu yazı bir tekrardır.