*2019 Yılının son İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ‘yılın değerlendirilmesi’ Valilik konferans salonunda masaya yatırıldı. Yatırımcı ağırlıklı kuruluş yöneticileri, projelerini masaya yatırmıştı. Birilerine göre rutin bir çalışma olabilir ama şehrin geleceğini belirleyen bu toplantıların ne kadar önemli olduğunu Vali Hulusi Şahin bildiği için bizzat bu toplantılara ‘Başkan’lık yapıyor.

*Yılın son toplantısında heyecan verici projeler de vardı kuşkusuz. Biri tarihi Perpıra köprüsüydü. Diğeri ise Ahmet Güneştekin’in Batman’a kazandıracağı Çağdaş Sanat Müzesi’nin yapılacağı Batman Çayı kıyısındaki sağ sahil projesinin tamamlanmasıydı. Batman, bu iki önemli projeyi hayata geçirirse; bu şehrin marka değeri olacaktır.

UMUTLANDIRAN TOPLANTI…

Vali Hulusi Şahin’in Başkanlığındaki ‘2019 4. Dönem İl Koordinasyon Kurulu’ toplantısında yatırımcı kuruluşların projeleri masadaydı. Kaymakam ve Belediye Başkanlarının da ilgi gösterdikleri bu toplantıda; bu kez Belediye Başkanların sayısı azdı nedense.

İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında genelde aksayan sorunların yanı sıra yatırımların gerçekleşme durumu da gündeme geliyor. Vali Hulusi Şahin, bu yıl yapılan toplantıların hemen hemen tümüne Başkanlık yaptı.

Son toplantı verimli geçti.

Batman’ın bir çok yatırıma ihtiyacı var kuşkusuz.

Bunları zaman zaman gündeme getiriyoruz.

Sağlık sektöründe bu şehir için çok acil olan yeni hastanenin 2020’nin programına alınmasının bir gereksinim olduğunu hatırlatıyoruz.

Yine Batman’ın yarım milyonluk nüfusu ile sağlık turizminde, iddialı bir şehir olduğunu dile getiriyoruz. Batman ‘sağlık üssü’ ile bölgedeki yerleşim birimindekiler için de önemli bir yol güzergahıdır. Fakat mevcut sağlık kuruluşları artık bu yükü kaldırmıyor. Batman’ın Araştırma İhtisas Hastanesine şiddetle ihtiyacının olduğunu ifade ediyoruz. Sağlık yatırımlarına paralel olarak bu şehrin acilen Tıp Fakültesine de gereksinim duyduğunu hemen hemen her yerde dillendiriyoruz.

Batman’ın sağlıkta ne kadar gerilediğini bir kez daha söylüyoruz.

İl Koordinasyon Kurulu toplantısı geride kalırken, yatırımcı kuruluşların projelerinin bir bölümü tamamlanması kuşkusuz gelecek yıla sarktı.

PERPIRA KÖPRÜSÜ

Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, Bölge illerinde Batman’ın Bıçakçı köyü yakınındaki tarihi ‘Perpıra Köprüsü’nün restorasyonuna da bu yıl başlamıştı.

Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün başında tarih hayranı bir yönetici var… Ökkeş Ceylan, Perpıra köprüsünün restorasyonunu bizzat takip ediyor. Şu ana kadar köprünün 10 ayağını gün ışığına çıkardığını anlatıyordu bize Ceylan;

“Bölgedeki 7 köprüyü de önemsiyorum ama içlerinde en ilgimi çeken Batman’ın Perpıra köprüsüdür. Bu köprünün 10 ayağını kum ve toprak altından çıkardık. Batman çayının diğer ucuna kadar yaptığımız araştırmalarda köprünün toplam 42 ayağı var. Sökülen her taşı numaralandırıyoruz. Aslına uygun taşları getirtiyoruz. Bu tarihi doku Batman için Hasankeyf kadar olmasa da çok önemli tarihi bir sembolü olacaktır.”

Bölge Müdürü Ceylan kadar Vali Hulusi Şahin de tarih gönüllüsü.

Bölge Müdürü Ceylan konuşurken, Vali Hulusi Şahin bir anda Perpıra köprüsünün Diyarbakır’ın 9 gözlü köprüsüne rakip olacağını söylüyordu;

“Hep Diyarbakır’ın 9 gözlü köprüsü gündeme geliyor ama Perpıra köprüsünün de restorasyonu tamamlandığında müthiş bir eseri de turizme kazandırmış olacağız.”

SAĞ SAHİLDE MÜZE

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında müjdeli haberlerden biri de kuşkusuz Batman çayı sağ sahilin bittiği haberiydi. DSİ Bölge Müdürlüğü görevini başarıyla sürdüren Batmanlı Veysi Kanat, sağ sahili tamamlamak için 9 milyonluk ödeneği 30 milyon TL’ye çıkarıp Batman tarafını bitirdiklerine dikkat çekiyordu. Vali Hulusi Şahin, Bölge Müdürü Kanat’a projeyi süresinden önce bitirdikleri için teşekkür ediyordu ve ekliyordu:

“Sağ sahilin bitmesiyle yakında Ahmet Güneştekin’in Çağdaş Sanat Müzesi bu alanda hayata geçirilecek. Açık hava eserleriyle buluşacak bu alan, bir yerde Batman’ın yüz akı olacak. Burası şehrimizin prestijli alanı olacak.”

Vali Hulusi Şahin, İl Koordinasyon Kurulu toplasında iki önemli projenin tamamlanmasıyla güzel gelişmeleri paylaşıp önemli bir toplantıyı sonlandırıyordu.

BÖLGE MÜDÜRLERİ BİR ARADA

DSİ Diyarbakır Bölge Müdürü Veysi Kanat, 16. DSİ Ilısu Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı ve Karayolları 9. Bölge Müdürü Ökkeş Ceylan ile Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası bir aradaydık. Ayak üstü sohbet ettik.

Üç önemli yatırımcı kuruluşun başındaki Bölge Müdürleri, her İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Batman’a ayrı bir heyecanla gelip gidiyorlar.

Kanat, kadar Batmanlı gibi hareket eden Ceylan ve Kösalı, petrol şehrindeki insanların sıcakkanlılığına dikkat çekip ekliyorlardı;

“Bölgedeki tüm illerle aynı mesafedeyiz. Ancak Batman’a her gelişte heyecanlanıyoruz. Yeni bir şehir olmasına rağmen Batman’ın bir çok alanda hızla aşama kaydetmesi bizleri de mutlu ediyor. Buradaki İl Koordinasyon Kurulu toplantılarına genelde yardımcılarımızı değil, bizler seve seve geliyoruz...”

Üç Bölge Müdürü de bir Batmanlı gibi bu şehrin projelerden nasibini alabilmesi için çaba gösteriyor.

Üç Bölge Müdürü de duyarlıklarından ötürü kutluyoruz.

Kalın sağlıcakla…