Batman’da her geçen gün daire fiyatları artış göstererek fahiş fiyatlara ulaşmakta.

Maalesef yeni yerleşim alanlarının imara açılması da bu artışa dur diyemedi.

Merkezdeki daire fiyatları temelden fiyatlarıyla 800-900 bin lirayı buldu. Dudak uçuklatan bu rakamlara rağmen yapılan daireler lüks bile değil. İçlerinde ne bir sauna ne bir jakuzi ne de hobi odası mevcut.

Yeni imara açılan ve müteahhitlerin üs kurduğu Hasankeyf yolu ve Üniversite yolundaki daire fiyatları da daha şimdiden merkezdekilerini aratmayacak durumda. Hastane, sağlık ocağı, altyapı, market, park gibi yönlerden dezavantaja sahip bu yerlerin şimdiden 400-500 bin lirayı bulan fiyatları bu işin nereye gideceğini sorgulatır cinsten. Ortada resmen bir akıl tutulması var.

Peki neden bu kadar pahalı bu dairelerin fiyatları?

Bunun birçok sebebi mevcuttur. Bunlardan biri inşaat sektöründeki malzeme ve maliyetlerin yükselmesi iken, bir diğeri de arsa sahiplerinin müteahhitlerden istedikleri % 50’yi bulan daire payı yer alır. Öte yandan kısa yoldan zengin olmak isteyen ve kıyıda köşede birikimi olan herkesin bu alana yönelmesi ve bu yüksek fiyatlı dairelerin alıcı bulması fiyatları tırmandıran bir diğer etken. Ancak bunun böyle devam etmeyeceği aşikâr.

Peki nereye kadar devam edecek bu durum? Bu probleme çözüm bulacak bir merci yok mu?

Bırakın asgari ücretle çalışan bir insanın daire sahibi olmasını bu şartlarda bir öğretmen ve doktorun bile daire sahibi olması en az on yıllarına tekabül etmektedir.

Batman’ın konumu, doğası, denizi düşünüldüğünde bunların hiçbirine sahip olmamasına rağmen daire fiyatlarının doğaya, denize sahip şehirdekileriyle yarışması çılgınlıktan ibaret.

Hiç kuşkusuz inşaat sektörü ülkemiz için önemli bir kaynağı oluşturmaktadır. Bu alanda verilen vergiler önemli bir yere sahiptir. Hatta vergi indirimleri kapsamında iade ücretleriyle müteahhitler desteklenmektedir. Ancak bu fahiş fiyatlar dairelerin vergileri ödenirken gerçek satış fiyatlarının ne kadarı gösterildiği soru işareti oluşturuyor. Bu konunun her anlamda denetlenmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak bu çılgın piyasanın devamı halk için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Zenginler daha çok zenginleşirken orta sınıf ve alt sınıf gittikçe fakirleşmektedir. Ve ev alma hayali ile yaşayan insanların hayalleri neredeyse imkânsız hale gelmektedir.

Selam ve dua ile…