Bu durum, piyasa faktörlerinin finansmana erişimini kolaylaştırarak konut talebini arttırmayı ve inşaat sektöründe canlanmayı hedefliyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kerem Börü, faiz indiriminin konut talebini artırarak inşaat sektöründe yeni projelerin hayata geçmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.
Özellikle faiz oranlarının düşmesiyle konut satışlarının artması beklenirken arz tarafında da yeni yatırımların teşvik edilmesi öngörülüyor. İnşaat sektörünün canlanmasıyla konut üretiminin hızlanması, piyasada dengeli bir fiyat oluşumuna katkıda bulunabilir.
Faiz indiriminin en çok bireysel yatırımcıları ve ilk kez ev sahibi olacakları etkilemesi bekleniyor. Bankalar tarafından sunulan "ilk kez ev sahibi olacaklara düşük faizli konut kredisi" kampanyaları, hane halkı için önemli bir avantaj sağlıyor. Yüksek kredi maliyetleri nedeniyle yatırım kararını erteleyen bireyler için düşük maliyetli krediye erişim, cazip bir fırsat oluşturuyor.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Programı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kerem Börü, faiz oranlarının düşmesiyle vatandaşların krediye erişiminin kolaylaşması konut alımını teşvik ederek piyasada canlılık oluştursa da konut almayı düşünen bireylerin fiyat hareketlerini dikkatle takip etmeleri gerektiğini vurguladı.
İnşaat ve yan sektörlerde büyüme beklentisi
Faiz indiriminin etkisi yalnızca gayrimenkul piyasasıyla sınırlı kalmayıp ekonominin diğer alanlarına da yansıyabilir. Konut sektöründe beklenen hareketlilik, inşaat sektörünü canlandırarak istihdama ve ekonomik büyümeye katkı sağlayabilir.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kerem Börü, faiz indiriminin sektörel büyümeyi destekleyici bir etki yapacağını belirtti. İnşaat sektöründeki canlanmanın, inşaat malzemeleri üreten firmalar için de yeni siparişler anlamına geldiğini ifade eden Börü, özellikle çimento, demir, cam ve diğer yapı malzemelerine olan talebin artmasının bu sektörlerin de 2025 yılına olan bakışını iyimser kıldığını söyledi.