Aslında uzun süredir gündeme taşımak istediğim bir meseleydi. Ancak bir türlü yazmak nasip olmadı.

Dün gece misafirliğe gittiğim bir yakınımın eleştirileriyle karşılaşınca, yazmak vacip oldu…

Hayır hayır, basit bir meseleden söz etmiyorum.

Binlerce, on binlerce insanımızı yakından ilgilendiren bir meseleden, bir sorundan söz ediyorum…

O sorunun giderilmesi için adımlar atıldığında, on binlerce insanımızın hayır duaları alınacaktır…

Uzatmadan sadede geleyim.

Son günlerde etkili yağışlar var. Kentin bütün semtlerine gidip yolcu taşıyan Belediye otobüsleri gerçeğini de biliyorsunuz.

Vatandaşlar, halkımız; yaşlılar, kadınlar, çocuklar bu yağışlı, yağmurlu, soğuk havalarda birçok semtte en az 30 dakika otobüs bekliyor…

İyi de nerede bekliyorlar?

Maalesef kentin önemli ana arter caddeleri hariç, neredeyse bütün semtlerde yağmur altında, rüzgara karşı korunmasız otobüs bekliyorlar…

**

**

“TENEKELERDEN DURAK YAPACAĞIM!..”

Belediyenin mali sıkıntılarını, borçlarını, borç kesintilerini biliyorum ve her şeyin farkındayım.

Belediye’nin İller Bankasından gelen kent için harcanması gereken ödeneklerine nasıl borçlar karşılığında el konulduğunu, hizmet üretmede ne kadar mali sıkıntı yaşadıklarını çok iyi biliyorum.

Borçlar ve yapılan kesintilerle ilgili belediye yöneticilerinin hiçbir iddiasına bugüne kadar cevap verilmedi ve yalanlanmadı…

Ancak elimde kalem tutuyorsam, halkımızın hislerine tercüman olmak zorundayım…

Zira gazeteciler halkın gören gözü, işiten kulağı ve konuşan dili olmak zorundadırlar…

Emekli bir yaşlı akrabamın beni bu yazıyı yazmaya sevk eden konumuzla ilgili sözlerini bilginize ve özellikle Belediye yönetiminin dikkatlerine sunmak istiyorum;

“Batman’ın her sorununu gündeme taşıyor, önemli tespitlerde bulunuyor ve çözüm önerileri de sunuyorsun. Yazılarını her gün okumasam bile bunu biliyorum. Her gün hangi konuda yazılar yazdığını bana söylüyorlar. Ancak ihmal ettiğin, gündemine aldığını hiç duymadığım bir mesele var. Neden belediye otobüs duraklarını yazmıyorsunuz? Ben ve eşim örnek olsun; yazın gölgede 45 derece sıcaklıkta, kışın ise soğukta, yağmurda, rüzgarda açık alanda uzun süre otobüs bekliyoruz. Bizim gibi binlerce, on binlerce insan var. Neden belediye sadece bazı ana caddelerde kapalı duraklar yapıyor? Kenar mahalle insanları üvey evlat mı? Batman’ın yüzlerce noktasına duraklar yapılsa, maliyeti büyük bir köprü gibi ancak olabilir. Kafama koymuşum; semtimizdeki birkaç durakta tenekelerle kapalı duraklar yapacağım. Dört tane direk dikip, etrafını ve üstünü tenekelerle kapatacağım. Bunu yaz.”

İfadeleri böyleydi. “Vallahi ilk yazım kapalı duraklar üzerine olacak. Sizin ifadelerinizi de yazacağım” diye söz verdim. O sözümü tuttum.

**

**

Değerli Okurlar, gerçekten önemli bir meseleden söz ediyorum. Batman’da özellikle kenar semtlerde yağmurdan, rüzgardan, sıcaklardan korunmak için bu duraklar gereklidir.

Bir ana caddede çok sayıda “Durak” yazılı tabelalar vardır. Hepsine kapalı durak istemiyoruz. Belli mesafeler korunarak duraklar yapılmalıdır.

Bakınız Avrupa ülkelerini, batı kentlerimizi örnek vermeyeceğim. Bölgemizdeki bazı illerde, örneğin Bitlis ve Erzurum’da klimalı kapalı otobüs durakları hizmete konulmuş.

Basına düşen haberden bir tek spot: “Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yaptığı açıklamada, kışın çetin geçtiği ve kar yağışının fazla olduğu Erzurum'da insanların soğuk çilesini ortadan kaldırmak için adım attık. İnsanları otobüs beklerken üşümeyecekleri bir konuma taşımamız lazım. Daha önceki belediye başkanımız tarafından bu duraklardan 10 tane yapılmıştı. Biz bunların biraz daha şekillerini değiştirip geliştirerek sayılarını 50'ye çıkardık. Yeni klimalı duraklar yapmaya da devam edeceğiz. Rüzgar alan ya da açık arazilerde bu tip durakları kullanmaya gayret ediyoruz. Çünkü bu duraklar klimalı ve içine girdiğiniz zaman dışarıya nazaran daha sıcak. İnsanlar orada rahat ve huzurlu şekilde otobüs beklerken üşümüyor."

‘Erzurum eksi 30 dereceyi görüyor, çok soğuk ve üstelik bir büyükşehir’ diyebiliriz. ‘Bitlis de çok soğuk, bu adımlar atılmış da’ diyenler olabilir.

Batman halkının da bu hizmetlere ihtiyacı var. Bizim de çok aşırı sıcaklarımız ve kış aylarında soğuk ve yağışlı havamız var….

İleride inşallah olacak, olmalı şimdilik klimalı duraklar istemiyoruz. Ancak normal kapalı durakları da artık gündeme almak lazım…

Belediye nasıl ki daha yaşanabilir bir Batman için uzun vadede bazı planlamalar yapıyor, örneğin demiryolu ulaşımından yararlanma taleplerini dillendiriyorsa, otobüs duraklarını da gündemine almalıdır. Bir vatandaş tenekelerden durak yapmayı tasarlıyorsa, bir başkası saçlardan duraklar düşünebilir. Belediye’den de hamle beklemek hakkımızdır. Bir yol haritasının çıkarılması dileğimle.