Kentimizde çok pahalı konutların satışının yapıldığını biliyorsunuz.

Batman’ın çoğunlukla varlıklı insanların yaşadıkları muhitlerde, muhtelif semtlerde daire-konut fiyatları gittikçe artıyor.

400-500 bin liralık daireleri duyduğuma inanamamıştım…

Son günlerde artık 600 bin TL ve üstü civarında dairelerden söz ediliyor…

İnsanlarımızın konut sahibi olmaları gittikçe zorlaşıyor…

Konut sahibi olmayan insanlarımız mecburen kiralık evlerde ikamet edeceklerdir.

İyi de kiralardan ne haber?

Kira diye bir derdi olmayanlar Batman’da ev kiralarının gittikçe yükseldiğini, bazı daireler için 2 bin TL ve üstü aylık kira istendiğini biliyorlar mı?

**

**

Maalesef kiracılar yıllardır olduğu gibi çoğunlukla bazı ev sahiplerinin insaflarına terk edilmişler…

Bu dertten muzdarip olan bazı duyarlı vatandaşların bana söylediklerini şu cümlede özetleyebilirim: “Her konuda duyarlısınız. Kiracıların sıkıntılarını da gündeme getiremez misin? Ev sahipleri fiyatları uçurdu. İnsanlarımız ailelerini geçindirmekte zorlanıyorlar. Kiraları kontrol altına alacak basiretli yöneticilere ihtiyacımız var. Ne olur bu mesele hakkında da bir yorum yapınız.”

Yerel basınımız da mağdur kiracıların dertlerini dillendiriyor. Şu ifadeler bunun göstergesi: “Batman’da artan ev fiyatlarının yanı sıra kiralık daire fiyatları da cep yakıyor. 1000 TL.'den başlayan fiyatlar bazı bölgelerde 2000 lirayı buluyor. Kiracılar ise yıllık zam oranının yüzde 35'leri bulduğunu iddia ediyor. Pandemi sürecinde Batman’da kiralık daire ve ev fiyatları tavan yaptı. Artan kiralar nedeniyle kiracılarla, ev sahipleri arasında sıkı pazarlıklar dikkat çekiyor. Sıfır dairelerde kira fiyatları bin 200 ile 2000 lira arasında değişirken, eski yapılarda ise kiralar 800 ile 1000 TL arasında değişiyor. Bazı kiracılar ise ev sahiplerinin kontrat döneminde yıllık zam oranını olması gerekenin çok üstüne çıkarttığını ileri sürüyor.”

Gerçekten de kiracılar mağdur ve mazlum.

Keyfi olarak kiraları artıran, vergi vermemek için gayrı resmi olarak kira kontratı düzenlemeyen nice ev sahipleri var…

**

**

DEFTERDARLIK VE EV SAHİPLERİ…
Ahlaki değerleri temel almayan ve kişilik bozukluğu yaşayan bazı ev sahiplerini sadece sözlerimizle düzeltemeyiz. İstediğimiz kadar ahlak dersi verelim, vicdansızlara işlemeyecektir.
Kira meselesinde topu her zaman olduğu gibi kamuya atacağım. Devletin ilgili birimleri kiracıların hak ve hukukuna sahip çıkmalıdır.

Yoksa vicdanlara seslenmem, edebiyat parçalasam da sonucu değiştirmeyecektir…

Bu konuda Defterdarlığa önemli görev düşüyor. Bakınız Batman’da yıllardır kiracılar tek kelimeyle süründürülüyorlar…
Neden?
Çünkü bazı ev sahipleri diledikleri gibi kira artışına gidiyorlar…
Kira artışına gitmeyen, vicdanlı ve erdemli nice ev sahipleri de var, onları saygıyla selamlıyorum. Ancak ölçüyü kaçıran niceleri var.
Bu gidişata ne yazık ki ‘dur’ diyen bir kurum hiçbir zaman olmamıştır…
**

**

Batman’da kiralık evlerde kalan vatandaşların çoğu, ev sahipleriyle kira kontratı, sözleşmesi yapmıyorlar.
Ev sahipleri öncelikle buna yanaşmıyor. Çünkü bunu yaptıklarında hem vergi ödemiş olacaklar, hem anormal artışa gidemeyecekler, hem de kiracıların da bir hak ve hukuku olacaktır…
Çocukluğumdan beri Batman’da yaşıyorum, bir gün olsun bir kurumun kiracılarla ilgili araştırma, denetim yaptığına tanık olmadım. Bunu duymadığımı da belirteyim…
Bildiğim kadarıyla Defterdarlıklar bu konuyla ilgilidirler. Ama bizim Defterdarlığın bu konuda ne yaptığını, nasıl bir çalışma içerisinde olduğunu gerçekten bilmiyorum.

Şayet kamuoyunu aydınlatmak, kiracılara güven telkin etmek istiyorlarsa, kiracıların hak ve hukuklarını koruma adına nasıl bir çalışma yaptıklarını bir açıklama ile ifade edebilirler.

Köşem yapılacak açıklamalara açık olacaktır.
İlgilileri duyarlılığa ve göreve davet ediyorum.

Lütfen bu gidişata ‘dur’ deyiniz. Ev alacak imkanları olmayan ve ailelerini zorla geçindiren kiracılara yapılacak iyilikler karşılıksız kalmaz. Duyarlı olunması dileğimle.