*  Batman’ın 80 yıllık şehir hikayesini okurlarımızla paylaşıyoruz. O tarihi belge değerindeki kıymetli fotoğrafların altına da dipnot düşüyoruz. Petrol kentinin şehirleşme sürecine damgasını vuran simaların çoğu aramızda yok. O eski politikacılar, kanat önderleri ve bazı STK-Oda temsilcileri aramızda değiller ama o güzel insanlar hala belleklerde…

*Son 30 yılda ‘İl’ süreci Batman’da birçok değişime öncü oldu. Şehrin yeni mahalleleri yoktu. Petrol şehrinin ulaşımını sağlayan şimdi ki çevre yollarının yeri tarlaydı. Şimdi ki gazete büromuzun bitişiğindeki EML lisesinin ötesi, bağ-bostan tarlalarıydı. İşte bugün de şehrin hikayesinden dört farklı kare daha…

O KÜÇÜK ADLİYE’DE BİR PARTİ LİDERİ
Batman’ın 30 yılda ne kadar değiştiğini gösteren kareleri görünce hüzünleniyoruz. Bu şehrin ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın arşivinde hüzünlendiren öyle kareler var ki. O renkli simaları bir bir kaybettik. Batman’ın Cumhuriyet meydanındaki o küçük Adliye binasının olduğu eski Hükümet konağında eski Kaymakamlık sonrasında da Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler görev yapmıştı. 2000’li yıllara kadar Valilik makamı ile 1. Ağır Ceza Mahkemesi iç içeydi. Valilik makamının alt katındaki 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir davadan yargılanan ünlü politikacı ise eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel’di. 1995 Yılında Batman’ın o küçük duruşma salonunda yargılanan merhum Güzel’i, Batman Barosu’nda bazı hukukçular yalnız bırakmamıştı. O küçük salon ile Valilik makamının yerinde ise şimdilerde Meydan Ortaokulu’nun yeni binası yükseldi.

GERİDE HOŞ BİR SEDA BIRAKTILAR
90’lı Yıllarda belleklerde silinmeyen bir kare. İnsan Hakları’ndan sorumlu Devlet Bakanlığını kısa bir süre yapan eski politikacılarından Adnan Ekmen, 1994 seçimlerinde SHP’den Milletvekili adaylığı döneminde Batman’daki bazı STK temsilcileri ile Oda Başkanlarıyla bir araya gelmişti. 90’lı Yıllarda dönemin Kahveciler Odası Başkanı Davut Ağar’ı, Nasıroğlu iş merkezinde ziyaret eden Ekmen ile Ağar, samimi bir poz vermişlerdi. Son dönemlerde sağlık sorunları nedeniyle Ekmen, aktif politikadan uzaklaştı. Kahveciler Odası eski Başkanı Davut Ağar ise 2 yıl önce geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etmişti. 25 Yıl önce STK temsilcileri ile siyasetçiler arasındaki hoşgörü fotoğrafından geride bu kare kaldı.

EN İŞLEK GÜZERGAH TARLAYDI
Batman, 1940’lı yıllarda henüz 14 haneli İluh köyü iken ‘kara altın’ın bulunmasıyla bu bölgenin sanayiye açılan ilk kapısı olmuştu. MTA ve TPAO’nun, kentin çevresindeki  dağlarında petrol bulunca o küçük petrol kasabasında mutluluk, huzur ve kültürel zenginlik sağlamıştı. Sevgiyle hatırladığımız ‘kara altını’ keşfedenler, her ne kadar aramızda yoklarsa bile onların adları halen yaşıyor. Bir şehir ancak 30 yılda bu kadar değişebilir. Bu kare ise eski Devlet Hastanesi’nin önü. Batman-Diyarbakır çevre yolu açılmadan eski hastanenin önünden bir manzara. O dönemlerde tarlada çalışan bir ailenin dramını içeren kareyi o an böyle dondurmuştuk. O zaman Batman Üniversitesi yoktu. 2 Yıllık Meslek Yüksek Okulu’nun atölye binalarının yapımına yeni başlanılmıştı. 30 yıl öncesinin o tarlası, şimdilerde kentin en işlek yol güzergahına dönüştü

O BAŞKAN DA ARAMIZDA YOK
Bekirhan beldesinin kurucu Belediye Başkanı Yahya Demir de aramızdan ayrılan eski politikacılardan. 1992 Yılında Belediyeliğe kavuşan Bekirhan beldesinde Demir, 2 dönem Belediye Başkanlığı görevini yapmıştı. O’nun hayali beldesinin girişine modern bir ibadet evi kazandırmaktı. Bekirhan’ın sorunlarını çözmeye çalışan Demir de kalbine yenik düşmüştü. Merhum Demir, politikada iz bırakan Başkanlardandı.

Değerli Batman Çağdaş okurları, affınıza ve sabrınıza sığınarak bu şehrin dününde iz bırakan simaları size anımsatmaya çalışıyoruz. O eski politikacıların hoşgörü ortamını özlüyoruz. Petrol şehrinin o eski günleri bize derin bir rüyadaymışız gibi geliyor. Nerede o eski güzel simalar ile Batman…

Kalın sağlıcakla…