Önceki günden devam

Bu kentin sorunlarının çözümü için ısrarlı önerilerde bulunuyorsak, il yöneticilerinin çağrılarımıza sessiz kalmaması gerektiğine inanıyorum. Batman Kent Konseyi gibi önemli bir üst yapının aktifleştirilmesini boşuna savunmuyorum.

Farklı görüşleri bir arada buluşturan ve kentin sorunlarına ortak akılla çözüm getirmeyi amaçlayan bu konseyin hayata geçirilmesi ve yeniden aktifleştirilmesi çağrımı yinelerken, Sayın Valimizin o konseyde geçmişte sorumluluk alan daire müdürlerini dinlemesini öneriyorum.

Sivil toplum kuruluşlarının önemsenmediği bir kentte güzel ve olumlu gelişmelerin yaşanabileceğine inanmıyorum.

Bugün Batman Küçük Millet Meclisi'nin toplantısı var. Anız yangınları ve boğulmalar gibi önemli iki konu tartışılacak.

Bu toplantıya ilgili kurum Müdürlerinin katılması çok olumlu sonuçlar doğuracaktır. Tarım ve DSİ şube yetkililerinin katılmalarını bekliyoruz. Bu arada kamu kurum yetkililerinin Küçük Millet Meclisi toplantılarına resmi olarak katılmalarına valiliğin izin vermediği yolundaki bilgilere inanmadığımı belirtmek isterim...

Bu kentin yarınları için yıllardır legal/yasal zeminlerde mücadele veren biri olarak Batman Kent Konseyi'nin verdiği hizmetleri kamuoyunun takdirine sunarak yazımı bitirmek istiyorum. Hizmetlerin doğru olmadığını ileri sürecekler varsa, köşem açıktır:

ÖNEMLİ HİZMETLER VEREN BİR KONSEY...

1- Batman Yerel Gündem 21 Projesi Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu Yönergesi hazırlandı.

2- Kent Çevre Eylem Planı hazırlanarak Kent Konseyi Yürütme Kuruluna sunuldu.

3- Elektrik(jeneratör), dinamit ve benzeri patlayıcı maddelerle yapılan balık katliamının önlenmesi ve üreme dönemlerinde avlanma yapılmaması konularında balıkçılara seminer verildi.

4- Gürültü kirliliğinin önlenmesi için çalışmalar yapıldı, havai fişeklerin gece geç vakitlerde patlatılmaması için karar alındı.

5- Batman Kent Konseyi ormanı oluşturuldu. 260 dönümlük alanda ağaçlandırma çalışmaları yapıldı.

6- İçme suyundaki fenol ile ilgili toplantılar yapıldı, sorunun çözümü için etkin girişimlerde bulunuldu, takibine karar verildi. Zilek suyu için DSİ 10. Bölge Müdürlüğünden katılımla toplantı yapıldı.

7- İluh Deresindeki kirliliğin temizliği için çalışmalar yapıldı.

8- Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bitişiğindeki arsanın park yapılması için çalışmalar yapıldı.

9- NATO’ya ait 100 dönümlük alanın ağaçlandırılması için bir dizi görüşme ve toplantı yapıldı, alanın bir kısmı ağaçlandırıldı.

10- İluh Deresi’nin temizliği için Belediye, İl Özel İdaresi, TPAO, TÜPRAŞ ve DSİ arasında koordinasyon sağlandı ve derenin genel temizliği yapıldı, yüzlerce kamyon çöp çıkarıldı.

11- İluh Deresi’nin temiz tutulması için yakın mahalle muhtarları ve okul müdürleriyle (12 okul) toplantılar yapıldı ve halkın bilinçlendirilmesi için destek istendi.

12- Yeni inşa edilecek Ağız Diş Hastanesinin yeri konusu ile kentin diğer yapılaşma konuları tartışıldı.

13- Hava kirliliğinin önlenmesi ve yakıttan tasarruf sağlanması için ‘Iısı Yalıtımı konusunda çalışmalar yapıldı, tüm apartmanların ısı yalıtımı için karar alındı.

14- Tekel Yaprak Tütün İşletme Merkezi’nin yerine cezaevi yapılmaması için karar alındı ve girişimlerde bulunuldu.

15- Belediye Asfalt Plenti’nin kent dışına çıkarılması için karar alındı. Karayolları Asfalt Plenti’nin de kent dışına çıkarılması için yazışmalar ve görüşmeler yapıldı.

16- Bina bacalarının düzenli temizliği için karar alındı.

17- DSİ bitişiğindeki 70 dönümlük alanın yeşil alan olması için karar alındı ve girişimlerde bulunuldu.

18- İluh Deresi’nin genel durumu hakkında araştırma yapıldı, DSİ, Belediye, Mimarlar Odası, Afet İşleri Müdürlüğü, Batman Üniversitesi ve İluh Mahalle Muhtarlığınca oluşturulan komisyon rapor hazırlayıp Yürütme Kuruluna sundu.

19- İpragaz Dolum Tesisi için çalışmalar yapıldı, komisyonlar oluşturuldu. Tesis’in yerinin yeşil alan olarak değerlendirilmesi önerildi.

20- Kent merkezindeki besicilik sorunu gündeme alınarak bir konferans düzenlendi.

21- İluh Deresi’nin kalıcı ıslahı için Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlanması için çalışmalar yapıldı.

22- Belediye mezbahanesinin durumu masaya yatırıldı, yeni bir tesis için öneride bulunuldu.

23- Anızların yakılmaması için çalışmalar yapıldı. İlgili kurumlara yazı yazıldı.

24- Diyarbakır Caddesi (Turgut Özal Bulvarı) kentsel tasarım projesi için çalışmalar yapıldı. Kasist (hız kesici) uygulaması için belediyeye önerilerde bulunuldu. Devlet Hastanesi önünde kavşak yapılması için girişimde bulunuldu.

25- Baz istasyonları konusu gündeme taşındı ve gerekli yazışmalar yapıldı.

26- Batman Kuyubaşı TOKİ konutlarının sorunlarının çözümü için girişimlerde bulunuldu.

27- Batman Çayı ve kente içme suyu sağlayan su kuyularının çevresindeki kirlilik yerinde tespit edildi.

28- Batman Sol Sahil Sulama kanalında oluşan kirliliğin temizliği sağlandı.

29- Batman Çayı’ndaki kirliliğin temizlenmesi ve çevre düzenlemesi için DSİ, Belediye, TPAO ve İl Özel İdaresi arasında koordinasyon sağlandı ve çalışmalara start verildi. Çay ıslahı için DSİ’nin hazırlayacağı projenin önemi üzerinde duruldu.

30- Toptancılar Sitesi’ndeki patlama ve yer altı benzin kirliliği takibi kararı alındı, olay yerinde basın açıklaması yapıldı.

31- TÜPRAŞ ihata duvarı ile Şirinevler mahallesi arasındaki arsanın yeşil alan olarak değerlendirilmesi kararı alındı.

32- Organize Sanayi Bölgesi’nin yer tespiti çalışmalarına katılım sağlandı.

33- Anız ve orman yangınları için çalışmalar yapıldı. Orman İşletme Şefliği ile görüşmeler yapıldı ve Orman yangınlarının önlenmesi için rapor hazırlandı.

34- Kent merkezindeki tabelalar ve görüntü kirliliği sorunları, Tematik dokusu masaya yatırıldı.

35- Kent merkezindeki çöp/depo evleri için çalışmalar yapıldı.

36- Kaldırım işgalleri konusu gündeme getirildi ve kararlar alındı.

37- Batman Belediyesi Mücavir alanı ile il sınırının tespiti toplantılarına katılım sağlandı, bakanlıkla görüşme için komisyon oluşturuldu.

38- Valilik yeni hizmet binasının yeri için görüşme kararı alındı.

Yukarıda özetle sunduklarımın dışında da sayısız önemli çalışmaya imza atıldı. Çok önemli raporlama çalışmaları yapıldı. Gaziantep ve Kocaeli Türkiye Kent Konseyleri buluşmalarında kentimiz çevre adına temsil edildi.

Görüldüğü gibi yerel sorunları tartışıp, çözümler peşinde koşmuşuz. Bu yapının korunması ve daha aktif hale getirilmesi için gerekli adımların atılmasını diliyorum.