Batman Kent girişleri üzerine kaç yorum yazdığımı hatırlamıyorum. Batman'a yakıştırmadığım kent girişi ayıplarını gündeme taşırken hep öneriler sunmuşumdur.

En son Haziran ayında kentimizin Diyarbakır karayolu Diktepe köyü köprü başından itibaren kent girişinin karanlık olmasına tepki gösteren bir yazı yazmıştım.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, yazım üzerine gazetemize yazılı bir açıklama göndererek karanlığın sorumlusunun kendileri olmadığını ifade edip, açık adres vermişlerdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün açıklamasını köşemde yayımladım ve ilgilileri göreve çağırdım.

O yazımın ardından yaklaşık iki ay geçiyor. Geçtiğimiz gecelerde Segirka köyündeki bir taziyeye gidip, Diktepe(Xıncıka) köyü üzerinden, yani Batman çayı üzerindeki karayolu köprüsünden kente giriş yapmıştık. Kent girişi yine kapkaranlıktı. Hiçbir adım atılmamıştı.

Sayın Valimizden beklentim, ilgili yazımı muhatap kuruma/firmaya gönderip gerekeni yapmalarını istemesiydi.

Acaba ilgili yazım sayın Valimize ulaşmadı mı? O yazıyı ulaşmadı diye varsayıp, başka bir şey yazmayıp aynısını yeniden yayımlıyorum. Acaba ben mi yazıyı yanlış yorumlamışım? Bakanlık kimi sorumluluğa davet etti. Kararı sayın Valimize bırakıyorum. Çünkü o kurumlar ancak Valiyi dinleyebilirler. Valilik Özel Kalem ve Basın Müdürümüzün özellikle dikkatlerine de sunuyorum. İşte o yazım:

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI!..

Batman Kent girişleri ile ilgili olarak yıllardır uyarıcı yazılar yazdığım malumunuzdur. Karanlığı sorguladığım gibi, kent girişinin yeşilliğini, güzelliğini de savunuyor ve bu konudaki eksiklikleri dile getiriyorum. Düzenli okurlarım bu konuyu yakından biliyorlar.

Yaptığım uyarılarda insaflı, vicdanlı olmaya büyük özen gösteriyorum. Muhataplarım kim olurlarsa olsunlar, onların da hukuklarını düşünerek değerlendirmeler yapmaktayım.

Yani; amacım hep üzüm yemek olmuş, bağcı dövmek değil…

Geçtiğimiz hafta, “Karanlık Kent Girişi Ayıbı” başlığı altında bir yazı ile kamuoyunun karşısına çıktım.

http://www.batmancagdas.com/karanlik-kent-girisi-ayibi-makale,13460.html

Batman’a yakışmayan karanlık kent girişlerinden yakınan vatandaşların sosyal medyadaki tepkileri üzerine o yorumumu yayımladım.

Söz konusu yazımda Karayolları, Valilik, Belediye ve Dicle Edaş’a sitem, eleştiri ve önerilerim vardı…

Sonraki günlerde, ‘Boşuna mı yazıyoruz?’ başlıklı bir makale ile duyarsızlığa tepki göstermiştim…

**

**

DEMEK Kİ BOŞUNA YAZMIYORUZ…

O makalem üzerine gazeteme, daha doğru ifade ile tarafıma/köşeme, boşuna yazmadığım anlamına gelen bir açıklama yapıldı…

İlgili yazıma, Karayolları şube veya bölge yetkilileri değil, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından cevap verildi, bilgilendirme yapıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından; “Konuya ilişkin açıklamalarımızın kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına gazetenizde yer alacağı inancıyla iyi çalışmalar dileriz” ifadesiyle gönderilen bilgilendirme metnine sevindiğimi belirteyim…

Bu açıklama ile şu anlaşıldı; demek ki bu köşede basit değerlendirmeler yapmıyor ve uzaylılara seslenmiyorum…

Basın, halkın gören gözü, işiten kulağı ve konuşan dilidir. Biz görevimizi yaparken, ilgili kamu kurumlarının da bu hassasiyetle hareket ederek hizmetler konusunda halkı bilgilendirmesi gerekmektedir.

Yazıma verilen cevabı böyle okuyor ve değerlendiriyorum.

Verilen cevabı noktası ve virgülüne dokunmadan kamuoyunun takdirine sunmayı, basın ahlak ilkelerinin gereği biliyorum.

**

**

BAKANLIKTAN GELEN AÇIKLAMA…

İşte, ‘Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün resmi açıklaması:

“Gazetenizin 11 Haziran 2019 tarihli sayısında ‘Karanlık Kent Girişi Ayıbı!’ başlığıyla yer

alan habere ilişkin açıklamalarımız aşağıda yer almaktadır.

Habere konu olan Batman Güney Çevre Yolu’nun 0 ila 6. km’leri arasında aydınlatma

mevcut olup; aydınlatma çalışmalarının yapılması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının

27.07.2013 tarih ve 28720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Genel Aydınlatma Yönetmeliği”ne göre, ilgili elektrik dağıtım firması Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) sorumluluğundadır.

Çevre yolunun 6 ila 13. km’leri arası ve Batman Güney Çevre Yolu - Diktepe Köyü ile

Komando Kavşağı’na kadar devam etmekte olan 7 km’lik kesimde, aydınlatma yapılabilmesi için sorumlu firmanın müracaatı halinde protokol düzenlenerek, Kurumumuzca gerekli müsaade verilecektir.

Ayrıca; haberde bahsi geçen kent girişlerinin ve çevre yollarının ağaçlandırılması ve çevre

düzenlemeleri hususunda; Batman-Diyarbakır, Batman-Siirt, Batman-Silvan Devlet Yolları ile Batman Güney Çevre Yolu’nun orta refüjlerinin çimlendirilmesi ve ağaçlandırılması

Kuruluşumuzca yapılmış olup, rutin bakım, temizlik ve peyzaj çalışmaları devam etmektedir.

Konuya ilişkin açıklamalarımızın kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına gazetenizde yer

alacağı inancıyla iyi çalışmalar dileriz.”

DİCLE EDAŞ FİRMASINI GÖREVE ÇAĞIRIYORUM…

Bakanlıktan gelen açıklama böyle. Öncelikle normal görevlerini yapmış olsalar bile, bu açıklamayı yaptıkları için kendilerine teşekkür ediyorum.

Kentimize yakışmayan kent girişleri ile ilgili çok sayıda yazım arşivde duruyor. Bakanlık yazısında bahse konu kent girişlerinin çevre düzenlemeleri, aydınlatılması, ağaçlandırılması, orta refüjlerinin çimlendirilmesi, bakım, temizlik ve peyzaj çalışmaları ile ilgili sayısız eleştiri, önerilerimle şehrime karşı görevlerimi yapmaya çalıştım.

Bahse konu yollardaki ağaçların kurumasından, orta refüjlerin çimlerinin sulanmamasına kadar pek çok konudaki eleştiri ve önerilerime il yöneticileri de zaman zaman cevap vermişlerdir. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bahsettiği ağaçlandırma, sulama vs bazı hizmetlerin Karayolları Şube Müdürlüğü tarafından değil, Belediye tarafından verildiğini biliyorum. Bu açıklama isabetli oldu.

Bakanlık açıklamasında, ‘Genel Aydınlatma Yönetmeliği’ne dikkat çekilerek, ‘Sorumlu Firma’ diye isim de verilerek, ‘Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ)’a sorumluluğu hatırlatılmıştır. Kentimiz girişlerinin aydınlatılması için sorumlu firmayı göreve çağırıyorum. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, “Çevre yolunun 6 ila 13. km’leri arası ve Batman Güney Çevre Yolu - Diktepe Köyü ile Komando Kavşağı’na kadar devam etmekte olan 7 km’lik kesimde, aydınlatma yapılabilmesi için sorumlu firmanın müracaatı halinde protokol düzenlenerek, Kurumumuzca gerekli müsaade verilecektir” açıklamasının gereğini yerine getirmeleri için bu yazımın ve resmi açıklamanın gereğinin yapılması dileğimle.