Bir yıl önce iktidar Milletvekilimiz katı atıkları kamuoyunun gündemine taşımıştı. HDP'li belediye yönetimine de bu konuda destek sözü vermiş ve hakkımda da gıyabımda sağolsun olumlu görüşler ifade etmişti. Belediye yönetimi değişti ama sorunlarımız değişmedi.

Konuyla ilgili iki günlük yazı yazmıştım.

O yazılarım arşivde duruyor. Sorunu gündemde tutmamız gerektiği görüşünü de savunmuştum. Aradan geçen bir yılda hiçbir çalışma yapılmadı veya yapılmışsa bilgi sahibi olmadık. O nedenle eski yazılarımı gündemde kalması için arz ediyorum:

Değerli Okurlar, il dışında olduğum bir zaman diliminde iktidar Milletvekilimiz Sayın Ziver Özdemir’in önemli bir sorunu gündeme taşıdığını öğrendim.

Kristal Park’ta kentimizin basın mensuplarıyla bir araya gelen Milletvekili Özdemir, kentin katı atık depolama sistemine dikkat çekerek, katı atıkların(evsel çöplerin) çevreyi tehdit ettiği gerçeği üzerinde durmuş ve bu soruna partiler üstü yaklaşım konusunda olumlu bir açıklama yapmışlar.

HDP’li Batman Belediye yönetimine bir nevi çağrı yapmışlar…

Gazetemiz Editörü sevgili Barış Arslan, beni telefonla arayıp konudan haberdar ederken, Milletvekili Özdemir’in toplantıda bana olumlu atıf yaptığını söyledi.

Kentimizin tek iktidar Milletvekilinin böylesi önemli bir sorunu gündeme taşıması ve özellikle de HDP’li belediye yönetimine her türlü destek sözü vermesini son derece önemsiyor ve olumlu buluyorum.

Evet, Batman’da çevre mücadelesi veren ve bu katı atıkların ıslahı için yıllarca çabalayan, sayısız kez yorum yazan biri olarak bu sorunun geç de olsa iktidar Milletvekilimiz tarafından kamuoyunun gündemine taşınmasına sevindiğimi belirteyim.

Sayın Özdemir, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin kurucu üyelerinden birisidir. 2001 yılında bu dernek kurulduğunda henüz politikaya atılmamış bir şahsiyet olarak gönüllülük temelinde çevre mücadelesine atılmış ve kurucu üyelik gibi onurlu bir görev üstlenmişti.

**

**

Madem Vekilimiz bu meseleyi gündeme taşıdı ve çözümü için her türlü destek sözünü basın mensupları karşısında verdi. Şu halde bu soruna yoğunlaşmalı, gündemden düşürmemeliyiz…

Bir seçim propaganda dönemi değil ki bunu seçim malzemesi olarak yorumlayalım.

Hem sayın Vekilimiz sadece katı atıklar üzerinde durmamış, kentin atıksularını da gündeme taşımıştır.

Batman’ın atıksularının (Kentin kanalizasyon/lağım sularının) sadece 1. Etap arıtmadan geçirildiğini de ifade etmişler.

Bahse konu arıtma sistemine bu köşenin acizane yazarı olarak kaç kez dikkat çektiğimi, kaç yorum yazdığımı gerçekten bilmiyorum…

Katı atıkların bertarafı ve atıksuların arıtılması ile ilgili yazılarım bir cilt kitap tutar diyebilirim…

Sayıs Anadolu Lisesinde ve diğer eğitim yuvalarında verdiğim çevre konferanslarında, Batman’ın evsel katı atıkları, yani günlük çöplerimizin nereye döküldüğüne, nasıl ıslah edildiğine ve lavabolarımızın atık sularının nereye gittiğine dair sorular sorduğumda, öğrencilerin yüzde 5’inin bile bilgi sahibi olmadıklarını gözlemlemiştim.

  1. önemli ve beni çok ilgilendiriyor. O nedenle Milletvekilimizin nerede, nasıl söz vererek çözüm istediğine bakalım.

Gazetemiz Batman Çağdaş’ın sorunu gündemde tutmayı amaçlayan haberini bilgilerinize sunmak, sonra değerlendirmeme devam etmek istiyorum:

MİLLETVEKİLİ ZİVER ÖZDEMİR’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA…

“Basın mensuplarıyla bir araya gelen Ak Parti Milletvekili Ziver Özdemir, Batman’da katı atık depolama sisteminin olmamasından ötürü ciddi boyutta çevre sorunlarının yaşandığına dikkat çekti. Sahanın kurulması için Batman Belediyesi’ne destek vermeye hazır olduğunu belirten Özdemir: ‘Beşiri, Hasankeyf ve Batman çöplüğünü gördüm. Bu konuda çok ciddi bir problemimiz var. Partisel olarak söylemiyorum. Belediye HDP’nindir diye söylemiyorum. Hasankeyf Belediyesi, bizim partimizde. Orada da aynı durum var. Katı atık depolama sistemi ne yazık ki Batman’da yok. Mesela Beşiri’den ciddi şikayetler geliyor. Bir vatandaşın 20 yıllık bahçesi var, ağaçlarının kuruduğundan şikayet ediyor. Hep birlikte katı atık depolama sistemi sahasını Batman Belediyesi öncülüğünde ve diğer belediyelerle birlikte hayata geçirmemiz lazım. Vahşi depolama yöntemiyle yapılıyor şu an. Çöplerin içindeki gazlar havaya ve çevreye yayılıyor. Tabiat zehirleniyor. Batman Belediyesi’nin bu projeyi yapması gerekiyor. Bizler bu konuda destek vermeye hazırız. Kozluk Belediyesi, Siirt’e katı atığını taşıyor. Yine bir sorun daha. Belediyenin su arıtma tesisinde 1. Etap arıtma yapılıyor. 2. Etap olan biyolojik arıtma yapılmıyor. Atık sular Batman Çayına akıyor. Bu da ciddi bir sorun. Bunların çözülmesi gerekiyor’ diye konuştu.”

http://www.batmancagdas.com/gundem/tabiat-zehirleniyor-h64869.html

Bu açıklama çok önemli. Batman Valiliği, Batman Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün dahil olduğu Batman Belediyesi tarafından geçmişte döneminde hazırlanan katı atıkların bertarafı projesi ne yazık ki akim/sonuçsuz kalmıştı…

Yurtdışı AB destekli krediye zamanın hazine yönetimi ‘hazine garantisi’ vermeyince proje hayata geçirilememişti. O olumsuz gelişmeden sonra sanki bu kentin çöp sorunu yokmuş gibi gelmiş ve geçmiş tüm belediye yönetimleri hiçbir olumlu çalışmaya imza atmayacaklardı…

Devamı yarın