Dünden devam

Batman’ımıza hiç yakışmayan karanlık ve çirkin ‘Kent Girişi’ gerçeğine dikkat çeken dünkü yazımda, BatmanÇayı üzerinde yaşanan son trafik kazasına yerel basınımızın gösterdiği tepkiye rağmen muhatapların suskunluğu tercih ettiği gerçeği üzerinde durmuştum.

Açık bir ihmal ve sorumsuzluk olmadığı zaman hiçbir trafik kazasına halkımızın, basınımızın tepki göstermediği gerçeğine de dünkü yazımda dikkat çekmiş ve somut örnekler vermiştim.

Evet, son trafik kazasında iki kişinin hayatını kaybetmesi oldukça üzücü bir gelişme olmuştur. Karayollarının kent girişlerine yeterince önem vermemesini eleştiren ve Batman kent girişinin karanlık olmasının nedenini sorgulayan, ‘Karanlık Kent Girişi Ayıbı’ başlıklı yazıma bir dönemin Alt Yapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü yazılı açıklama ile cevap vermişti. Karayolları Genel Müdürlüğü, sorumlu kurumu o yazıda resmen açıklamıştı.

O yazılı açıklamadan sonra da ilgili kurumu göreve çağırmama rağmen, gerekli aydınlatma için adım atılmamıştır.

Kentin çevre yollarının aydınlatılması için Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), gerekli adımı hala atmadığından kentimizin girişi karanlıktır…

Belgesiz olarak haksız yere eleştiri yapmam.

İşte Genel Müdürlüğün köşemdeki yorum üzerine gazetemize gönderdiği o yazı:

**

**

“Gazetenizin 11 Haziran 2019 tarihli sayısında ‘Karanlık Kent Girişi Ayıbı!’ başlığıyla yer

alan habere ilişkin açıklamalarımız aşağıda yer almaktadır.

Habere konu olan Batman Güney Çevre Yolu’nun 0 ila 6. km’leri arasında aydınlatma

mevcut olup; aydınlatma çalışmalarının yapılması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının

27.07.2013 tarih ve 28720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Genel Aydınlatma Yönetmeliği”ne göre, ilgili elektrik dağıtım firması Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) sorumluluğundadır.

Çevre yolunun 6 ila 13. km’leri arası ve Batman Güney Çevre Yolu - Diktepe Köyü ile

Komando Kavşağı’na kadar devam etmekte olan 7 km’lik kesimde, aydınlatma yapılabilmesi için sorumlu firmanın müracaatı halinde protokol düzenlenerek, Kurumumuzca gerekli müsaade verilecektir.

Ayrıca; haberde bahsi geçen kent girişlerinin ve çevre yollarının ağaçlandırılması ve çevre

düzenlemeleri hususunda; Batman-Diyarbakır, Batman-Siirt, Batman-Silvan Devlet Yolları ile Batman Güney Çevre Yolu’nun orta refüjlerinin çimlendirilmesi ve ağaçlandırılması

Kuruluşumuzca yapılmış olup, rutin bakım, temizlik ve peyzaj çalışmaları devam etmektedir.

Konuya ilişkin açıklamalarımızın kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına gazetenizde yer

alacağı inancıyla iyi çalışmalar dileriz.”

**

**

GENEL AYDINLATMA YÖNETMELİĞİNİ UNUTANLARA!..

Yazılı açıklamanın virgülüne dokunmadım.

Bu açıklama hangi kurumun sorumluluğunun olduğunu açıkça ifade etmiyor mu?

Bu yazıyı da kamuoyu ile paylaşarak, ilgilileri göreve ve sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çağırdım. Aradan iki ay geçtikten sonra yaptığım değerlendirmeden bazı satırları özetle hatırlatmak isterim:

Sorumlular görevlerini yapmıyorlarsa, trafik kazasında hayatlarını kaybedenlerin açacakları tazminat davalarının sonuçlarına da katlanmalıdırlar.

İki hafta önce yaşanan trafik kazasında hayatlarını kaybeden iki vatandaşımızın avukatlarının bu yazıyı dayanak yaparak DEDAŞ hakkında ihmalden dava açmalarını şahsen öneriyorum.

‘O yazımın ardından yaklaşık iki ay geçiyor. Geçtiğimiz gecelerde Segirka köyündeki bir taziyeye gidip, Diktepe(Xıncıka) köyü üzerinden, yani Batman çayı üzerindeki karayolu köprüsünden kente giriş yapmıştık. Kent girişi yine kapkaranlıktı. Hiçbir adım atılmamıştı. Sayın Valimizden beklentim, ilgili yazımı muhatap kuruma/firmaya gönderip gerekeni yapmalarını istemesiydi. Acaba ilgili yazım sayın Valimize ulaşmadı mı?

Muhataplarım kim olurlarsa olsunlar, onların da hukuklarını düşünerek değerlendirmeler yapmaktayım. Yani; amacım hep üzüm yemek olmuş, bağcı dövmek değil…

İlgili yazıma, Karayolları şube veya bölge yetkilileri değil, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından cevap verildi, bilgilendirme yapıldı. Basın, halkın gören gözü, işiten kulağı ve konuşan dilidir. Biz görevimizi yaparken, ilgili kamu kurumlarının da bu hassasiyetle hareket ederek hizmetler konusunda halkı bilgilendirmesi gerekmektedir.

Bakanlık açıklamasında, ‘Genel Aydınlatma Yönetmeliği’ne dikkat çekilerek, ‘Sorumlu Firma’ diye isim de verilerek, ‘Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ)’a sorumluluğu hatırlatılmıştır. Kentimiz girişlerinin aydınlatılması için sorumlu firmayı göreve çağırıyorum.

Sayın Valimizin Dicle EDAŞ yöneticilerine kentimizin karanlık girişi ile ilgili olarak Bakanlıkça yapılan açıklamayı hatırlatması ve onları göreve davet etmesini bekliyorum. Kentin karanlık girişi Batman Valiliği için de hiç hoş olmayan bir durumdur. Nezaketi elden bırakmayan Sayın Valimizin, bu kuruma artık görevlerini hatırlatması gerektiğine inanıyorum. Şirketi protesto amaçlı yazımın dikkate alınması dileğimle.’

Evet, yaptığım değerlendirmeler ortada. Bu kentin karanlık girişlerine sadece bir trafik kazası sonrasında duyarlı olmuyorum. Yapıcı, yol gösterici eleştirilerle kentimize sahip çıkıyorum.

Geçtiğimiz akşam Diyarbakır’dan Batman’a gelirken köprü çevresi ve Komando kavşağına kadar her tarafın karanlık olduğunu yine gözlemledim.

Duyarlı bir dostun sosyal medyada bu yazım üzerine yaptığı yorumu da ilgililerin dikkatlerine sunuyorum: “Hiçbir şehrin girişi bu kadar berbat değil. Piriketçilerden tutun beton santrallerine kadar, kum ocaklarından tutun, parke taşlarına kadar kent girişinde. Köprü ve yol tek şerit, kaldırımlar yok. Arabanızın lastiği patlasa park edecek bir alan yok. Akşamları ne ışıklandırma var nede doğru dürüst işaret levhaları..”

Fazla söze hacet olsa, daha çok yazabilirim. Dilerim bu kez Batman kamuoyunun tepkileri hiçe sayılmaz da kentin karanlık girişi için gereken adımlar atılır ve bir daha bu ayıba dikkat çekmek zorunda kalmayız. Duyarlı olunması dileğimle.