Bu kapsamda İEÜ, merkez bünyesinde geliştirilecek projelere, yazılım ile yapay zeka başta olmak üzere birçok farklı alanda eğitim ve danışmanlık desteği sağlayacak. İEÜ’deki araştırma merkezleri ve laboratuvarlar, tarım teknolojilerinde ulusal ve uluslararası katma değer oluşturacak projeler için kullanıma açık olacak. İTTM’nin danışma kurulunda da İEÜ’den daimi bir üye bulunacak.
Türkiye'nin ilk tematik tarım teknolojileri merkezi olan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’ne büyük güç katacak iş birliğine ilişkin protokol imza töreni, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Programa; İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Genel Sekreter Erçin Güdücü, Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Yağcıoğlu ve Pınar Erdil, İTB Danışmanı Dilara Sürgü, İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Eren, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin ile Araştırma İş Birlikleri ve İnovasyon Koordinatörü Fazilet Vardar da katıldı.
Toplantıda konuşan İTB ve İTTM Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, çok önemli bir iş birliğine imza attıklarına dikkat çekerek, İzmir’i tarım teknolojilerinde üs yapma hedefiyle çalışmayı sürdüreceklerini belirtti. Başkan Kestelli, "İzmir Ticaret Borsası olarak, hem bir tarım hem de bir ticaret merkezi olan İzmir’in, Türk tarımının global entegrasyonunda öncü olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle tüm paydaş kurumların iş birliğinde İzmir’i, tarım teknolojilerinde bir üs yapma hedefi ile İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’ni hayata geçirdik. Tarımda bilişim teknolojilerinin geliştirilmesi, test edilmesi ve ticarileştirilmesi amacıyla kurulmuş olan İTTM, Türkiye'nin ilk tematik tarım teknolojileri merkezi olma özelliğini taşımaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’mıza ait Menemen’de bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi içerisinde projemize tahsis edilen binada, İzmir Kalkınma Ajansı’mızın güdümlü proje desteği ile kurulan İTTM, KOSGEB’e yapılan başvuru ile de TEKMER unvanı almaya hak kazanmıştır. TEKMER statüsü ile girişimcilere çeşitli vergi avantajları sağlayan İTTM; aynı zamanda kamu, özel sektör, akademi ve tarımsal üreticileri bir araya getirerek tarım teknolojileri geliştirecekler için bir ekosistem oluşturmaktadır" diye konuştu.