“BELEDİYE HALKTAN KOPARILDI”
DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu Kutevi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla Batman’ın sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Milletvekili Oduncu; “Türkiye’nin 81 ili içinde rekor oyla seçilen bir belediye başkanı görevden alındı, yerine halkın oy vermediği bir kayyım atandı. Bu bir demokrasi krizi değil, bu doğrudan bir halk iradesi gaspıdır. Bugün Batman’da bir belediye var ama halkı yok sayan, meclis üyelerini tanımayan, halkın tek bir karar mekanizmasında yer almasına dahi tahammül göstermeyen bir yönetim var. Bugün Batman Belediyesi’nin bütçesinin nereye harcandığını bilen tek bir yurttaş yok. Belediyenin bütçesi nerede, nereye harcanıyor kimse bilmiyor. Aylardır belediye meclis üyelerimiz belediyenin karar alma süreçlerinin dışına itilmiş durumdadır” dedi.

“YOLLAR ÖLÜM TUZAĞINA DÖNDÜ”
2024 yılı itibarıyla Batman’da trafik kazalarında yaşanan artışa dikkat çeken Oduncu, geride kalan yılda yaşanan trafik kazalarında 43 yurttaşın yaşamını yitirdiğini ve bin 940 yurttaşın da yaralandığını aktardı. “Bu ölümler kader değil” diyen Oduncu, “Bu ölümler, göz göre göre gelen ihmalin, tamamlanmayan yolların, yamalanmaktan başka hiçbir çözüm sunulmayan yolların sonucudur. Batman’da yollar delik deşik, kavşaklar ölüm tuzağı, uyarılar yok, denetim yok, sorumluluk yok. Biz bunu defalarca dile getirdik. Mecliste sesimizi yükselttik, “Yollar bitmiyor, ölümler bitmiyor!” dedik. Yetkilileri gerekli önlemleri almaya, yıllardır tamamlanmayan yolların ödenek ayrılarak hızlıca tamamlanması çağrısında bulunduk. Ama onlar kulağını kapattı, gözünü çevirdi. Bu ihmalkârlık bilinçli bir tercihtir. Bu sessizlik, bu duyarsızlık, bu kayıtsızlık cinayetle eşdeğerdir. Biz buradan bir kez daha çağrımızı yeniliyoruz: Yolları yapmamak bir tercihtir, ölümleri seyretmek bir politikadır. Bu politikanın adı ayrımcılıktır, yok saymadır, halkın canını hiçe saymaktır” diye konuştu.

“İNTİHARLARIN NEDENLERİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
Batman’da intihar vakalarında yaşanan ciddi artışın da altını çizen Oduncu, sadece 2024 yılında 42 intihar vakasının kaydedildiğini belirtti. Son 10 yılda Batman’da en az 258 insanın yaşamına son verdiğini söyleyen Oduncu, bu durumu sadece bireysel değil toplumsal bir çöküşün göstergesi olarak tanımladı: “Batman’da gençler gelecek göremiyor, kadınlar güvende değil. Ruh sağlığı hizmetlerine erişim yok. Bu ölümler, uygulanan dışlayıcı ve yoksullaştırıcı politikaların sonucudur. Bunu Meclis kürsüsünden defalarca dile getirdik. Batman’da artan intiharların sebeplerinin araştırılması için yetkilileri göreve çağırdık. Bu halkın feryadını duyurmaya çalıştık. Ama ne oldu? Yine sessizlik. Yine duymazdan gelme. Yine yok sayma. Çünkü iktidar bu ölümleri görmek istemiyor! Gençler neden intihar ediyor, kadınlar neden katlediliyor diye sormak, uyguladıkları yoksullaştıran, dışlayan, ayrımcı politikalarla yüzleşmelerini gerektiriyor. Ve onlar, bu gerçekle yüzleşmeye cesaret edemiyor.”

“İŞSİZLİK GENÇLERİ UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLÜYOR”
Batman’ın en yakıcı sorunlarından birinin de işsizlik olduğuna vurgu yapan Oduncu, şöyle devam etti;“Bugün Batman’da işsizlik, sadece bir ekonomik veri değil, gençlerin geleceğini karartan bir kuşatmadır. Yoksulluğun kalıcı hale gelmesidir. Hayat kurma umudunun sistematik biçimde yok edilmesidir. TÜİK diyor ki, Batman’da işsizlik yüzde 12,7. Oysa bu oran, iki yıl önce 17,2’ydi. Bu düşüş rakamlarla oynayan, istatistikleri çarpıtan, algı yaratan bir iktidarın kurgusudur! Çünkü gerçekler sokağın dilinde, halkın evinde, gençlerin çaresizliğinde gizlidir! Gerçek olan şudur: Geçtiğimiz ay Sağlık Bakanlığı Batman’da sadece 22 kişilik temizlik görevlisi kadrosu açtı. Peki kaç başvuru yapıldı biliyor musunuz? Tam 44 bin 525. Bu tablo, Batman’da işsizliğin geldiği vahim noktayı en çıplak haliyle ortaya koymaktadır. Soruyorum: Bu mudur işsizliğin azaldığı bir kent?”

“YOKSULLUK SIRADANLAŞTIRILDI”
Batman’ın, Türkiye’nin en yoksul üçüncü bölgesinde yer aldığına dikkat çeken Oduncu, göreli yoksulluk oranının geçen yıla göre artarak yüzde 14,9’a yükseldiğini söyledi. Yoksulluğun dayatılmış bir yaşam biçimi haline getirildiğini ifade eden Oduncu, “Batman’da borç batağındaki aileler, yardım kuyruklarında bekleyen yaşlılar artık sıradanlaştı. Yoksulluk, bu halkın kaderi haline getirildi. Yardım hak değil, lütuf olarak sunuluyor. Bu iktidarın tercihi, halkı bağımlı kılmak” dedi. (Recep Akın)

Muhabir: RECEP AKIN