*Batman’ın kent merkezi nüfusu hızla artıyor. Birkaç yıl öncesine kadar kiralık ev de satılık ev de bulmak çok zordu. TOKİ’nin 15 yıl önce çok az sayıdaki konut projesinin dışında ‘yeni konut’ projesi de yok. Son bir yılda Batman Belediyesi, tıkanan ‘İmar’ meselesini çözdü ve Batman’a yeni semtler eklendi…

*Yaklaşık 18 yıldır tıkanan bu şehrin önündeki ‘İmar’ sorununu çözen Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin’e ücra mahallerdeki bir grup semt sakini teşekkür ediyordu; “Yıllarca bu şehrin gündeminde ‘Havamania’ vardı. Şimdi kimsenin bu sorunu konuştuğu bile yok. Genişleyen imar sayesinde 1 milyon TL’yi geçen konutlarda da artık düşüş olacak…”

ÜNİVERSİTELİLERİN ‘BARINMA’ SORUNU YOK

Geçen hafta ‘Üniversite’ler açıldı.

Batman Çağdaş, hafta içinde ‘Yurtları’ alt manşete çekmişti.

Birçok şehirde üniversite öğrencilerinin kalacak yer bulmakta zorlandıklarıyla ilgili haberleri okuyoruz, izliyoruz.

Gerçekten bazı kentlerde devlet yurtları, son yıllarda açılan yeni yurtlara rağmen halen yetersiz.

Ev sahipleri, özellikle öğrencilere karşı acımasız.

Batman’da durum diğer ‘İl’lere göre bir adım daha iyi.

Bu şehirde kiralık ev de, satılık ev de bulmak çok zor.

Batman’da son yıllarda özel konut firmalarının projeleriyle konut üretimi arttı.

Belediye’nin yeni imar alanlarını açması ve yeni konut alanları artması nedeniyle müteahhitler son yeni inşaatlara yöneldi...

Batman’da son yıllarda yeni konut sayısı 30 bini buldu.

TOKİ'nin 15 yıl önce yaptığı konut projelerinin dışında yeni konut projesi yok.

Yeni konut projelerinin artması için şehirde konut açığının kapatılmasına katkı sunan Batman Belediyesi, son bir yılda açtığı yeni ‘imar’ alanlarıyla birçok vatandaşa ‘nefes’ aldırdı.

Geçenlerde Güney kent Mahallesi ile Sebze-Meyve Hali çevresindeki bazı semt sakinleri, yeni ‘İmar alanları’ açan Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin’e teşekkür ediyordu; “İnanın, şehrin önünde en büyük engellerden biri ‘Hava mania’ ile ‘İmar’ sorunuydu. Vali bey, 18 yıldır çözülmeyen bu önemli sorunu çözdü. Konut fiyatlarının bu kadar yüksek oluşu imar sorununun tıkanmasındandı.”

NUFÜS HIZLA ARTIYOR

Büyüyen Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere birçok nedenle şehrin nüfusu hızla artıyor ve konuta olan talep ise sürekli büyüyor.

Tüm bunlar da kiralık ve satılık konut fiyatlarında fahiş artışlara neden oluyor.

Üç yıl önce 300 bin liraya satılan bir konut için şimdi 650 bin lira fiyat çekiliyor.

Oturulabilecek düzeyde daire fiyatları 600 binden başlıyor, milyonu aşıyor.

Gültepe Mahallesi’nde 3+1 bir konut için istenen kiralar 3 bin liradan başlıyor.

Batman’ın konut sorunuyla ilgili harekete geçen Belediye de yeni imar alanları açtı.

TOKİ YENİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRMELİ

Toplu Konut İdaresi öncellikle yeni konut projelerini hayata geçirmeli.

-Öncelikle emekliler ve yoksul kesimi için çok uygun şartlarda TOKİ eliyle acil konut üretilmeli. Batman’ın İluh Deresi kenarında yıllardır ihmal edilen dar gelirlilerin insanca yaşama standartlarına ulaşmaları sağlanmalı. Ki, bu konuda Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin’in, yerinde ‘kentsel dönüşüm’ projesine de destek verilmeli.

- 2006 Sel felaketi yaşamış İluh Deresi kenarındaki yapıların acilen yıktırılması gerekiyor. Bu konuda da Belediye’nin girişimleri var.

- Yeni hastanenin yapılacağı Ermi ile Petrol Kent mahallesinin ulaşım sorununu çözecek 40 metre genişliğindeki yol projesi desteklenmeli. O bölgenin ulaşımını kolaylaştıracak önemli projelerden biri de bu geniş yol güzergahıdır.

-Aydınkonak-Tilmerç’ten sonra yeni imar düzenlemeleri yapıldığı Güney-Batı Bölgesi’ndeki yeni projenin de bu yılsonuna kadar tamamlanması bekleniliyor.

-Batman’ın dört bir yanını yüzük gibi saracak yeni yol güzergahını kapsayan proje tamamlandığında artık trafik yükü sadece Turgut Özal Bulvarı’na binmeyecek.

-TOKİ, Kardelen Mahallesi’nin çevresinde ucuz ve güvenli konutların üretimini sağlamalı.

Özetle belirtmek gerekirse; konut sorunun çözümü kentsel dönüşünün önünü açacak imar düzenlemelerine ağırlık veren Belediye, yeni toplu konut projelerine de zemin hazırlıyor.

İmarın genişlediği Batman’da, TOKİ yeni ‘konut’ projelerini hayata geçirmek zorunda…

Sağlıkla kalın…