Kentimizin kanayan yarası olan İluh Deresi ile ilgili olarak ne zaman olumlu bir gelişme yaşanırsa, hemen meseleyi köşeme alıp, hakkında değerlendirmeler yapıyor, kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyorum.

Bu sorunun gündemden düşürülmeyerek çözüme kavuşturulmasına karınca kararınca katkı sunmaya gayret gösteriyorum.

Ne zaman olumlu gelişmeler yaşanmışsa, mesele hakkında yapıcı yorumlarım olmuştur.

https://www.batmancagdas.com/iluh-deresi-gundemden-dusurulmemelidir-1-makale,14319.html

https://www.batmancagdas.com/iluh-deresi-gundemden-dusurulmemelidir-2-makale,14321.html

Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın Batman’ı ziyareti sonrasında İluh Deresi için başlatılan çalışmalara sevinmiştim.

Sayın Bakan’ın destek sözü vermesi ardından mevcut Belediye yönetimi adına Ankara’ya giden yetkililer, müjdeli haberlerle kente dönmüştü.

Yerel basınımızda, Ankara’daki görüşmelerle ilgili olumlu haberler yer alınca, yıllardır bu sorunla her platformda mücadele veren biri olarak çok sevinmiştim.

“Çevre-Şehircilik Bakanlığı Kentsel dönüşüm Altyapı Genel Müdürlüğü’nden proje için destek isteyen Batman Belediyesi ekibine, Bakanlık yetkilileri ‘yeşil ışık’ yaktı” şeklindeki haberler üzerine meseleyi yine köşeme taşıyarak İluh Deresi’nin gündemden düşürülmemesi gerektiğine dair yorum yazmıştım.

Seçilmiş veya atanmış olsun, hangi yönetim döneminde kentimizin bu kanayan yarasına merhem olacak çalışmayı destekleyeceğimi bir kere daha linkini sunduğum yazımla belirtmiştim:

https://www.batmancagdas.com/iluh-deresi-gundemde-makale,14390.html

**

**

İKİ ETAPLI ÇALIŞMA…

İluh Deresi hakkında yeni bir yorum yazma nedenim yine yaşanan hayırlı bir gelişme ile ilgili olmuştur.

Belediye Başkan Vekili görevini de yürüten Vali Hulusi Şahin’in, İluh Deresi hakkında yaptığı yeni açıklama bana bu satırları yazdırttı.

Sayın Şahin’in, bazı sivil toplum örgütlerinin katıldığı Batman Kent Konseyi toplantısında özellikle konuyu değerlendirdiğini gözlemledim.

Bir basın toplantısıyla değil, sivil oluşumların yöneticilerinin katıldığı bir yürütme kurul toplantısında yaptığı konuşmanın tümüne ulaşamadım. Ancak yerel basına düşen ifadelerini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

İşte Sayın Valimizin, İluh Deresi ile ilgili değerlendirmeleri: “İki etaplı bir çalışma planlıyoruz İluh bölgesinde. Birinci etap, belediye olarak bizim üstlendiğimiz, Sakatatçılar Çarşısının oradan stadyuma doğru giden 2 buçuk kilometrelik dere boyu. O bölgede Enerji Bakanlığımızdan talep ettiğimiz, 2,5 kilometre uzunluğunda ve 25 metre eninde geniş bir hattı talep ettik. Bir problem gözükmüyor ve yakın zamanda Ankara’ya gidip Enerji Bakanlığımızla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yetkilileriyle görüşeceğiz. O bölgeyi biz belediye olarak biz üstlendik. Orada az bir miktar , sadece kavşağın denk geldiği yerde kamulaştırma var. Onları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıp bize teslim edecek, kalanı da belediye olarak hızlı bir şekilde de yerine getirmeyi düşünüyoruz. İkinci etap ise yaklaşık 900 dekarlık bir alan. Batman çayına doğru olan tarafta, sakatatçılar çarşısından ileriye doğru, derenin akış istikametinde olan 5-6 mahalleyi kapsıyor. O bölgede tamamen Türkiye’de ve başka yerlerde de yapılan kentsel dönüşüm mantığıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız burada çalışma yapacak. Burada riskli alan ilanı olacak ve resmi gazetede yayınlanacak. Oradaki hak sahipleri belirlenecek ve daha sonra bunlara konut verilmek suretiyle, buradan ayrılmaları sağlanarak, o bölgeyi yeşillendirerek bir düzenleme yapılacak.”

**

**

Bu açıklamayı önemsiyorum. Yıllardır takipçisi olduğum İluh Deresi için en uygun çözüm modeli şüphesiz ki Kentsel Dönüşüm Projesinin hayata geçirilmesidir.

Vali Şahin de İluh Deresi için kentsel dönüşümden söz ediyor. Gerekli kamulaştırma için şimdiye kadar kaynak sağlanamıyordu.

Kentsel dönüşüm mantığıyla yürütülecek iki etaplı çalışmada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesi ile belediyenin yükü hafifleyecek.

Belediye yönetiminin yapacağı hayırlı çalışmalar için sivil toplum kuruluşları ile daha fazla istişarelerde bulunmasında fayda vardır.

Projenin detayları hakkında sivil toplum ve basına sunumlar yapmalarının zamanıdır. Projenin detayları hakkında STK’lar, basın ve ilgili mimar ve mühendisler bilgilendirilecek olursa, belki hayırlı katkılar sunulabilir.

Bu hayırlı ve olumlu gelişmenin inşallah takipçisi olacağım.