Dünden devam
Evet, büyük bir felaketin ve kentimiz için büyük bir yıkımın yıldönümündeyiz. O felaketi unutturmama adına gündemde tutacağım..

Korku ve endişe ile sabahlayan binlerce Batmanlı, bir gece içerisinde tüm ev eşyalarını kaybetmişti. O gece çoğu çocuk 11 kişi yaşamından oldu…

Evleri başlarına yıkılanlar, sevdiklerini kaybedenler yas tutmaya bile vakit bulamadılar. Çünkü günün aydınlanmasıyla birlikte acı gerçeklerle yüzleştiler…
Evleri tavana kadar çamurla dolmuş insanlar, üzerlerindeki ıslak elbiseleriyle kalakaldılar…
Zaten köylerinden göç etmiş, yoksullukla boğuşan, günübirlik yaşayan Batmanlılar, bir gece içerisinde yardıma muhtaç hale geldiler…
Sel sularının çekilmesiyle birlikte gerçekten korkunç bir manzara ortaya çıkacaktı. Batman’ın selden etkilenen semtleri çamurdan geçilmiyordu. Bir gece içerisinde açlık sınırının altına düşecek kadar yoksullaşan ve yardıma muhtaç hale düşen binlerce Batmanlı, bir sıcak tas çorba, bir pet şişe temiz içme suyu için yardım yolunu gözetleyecekti…

“BATMAN’A NE GEREKİYORSA YAP VEYSEL HOCA”

Değerli Okurlar, İluh Deresi sel felaketinin üzerinden 13 yıl geçti dedik. Geçen zaman sürecinde Batman Belediyesi tarafından İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı.

O zaman aktif olan Batman Kent Konseyi de müdahil olarak proje, dönemin Maliye Bakanı olan Milletvekilimiz Sayın Mehmet Şimşek’e sunuldu. Sonradan projenin Başbakanlığa ulaştığı bilgisini aldık.

İluh Deresi sorunu bu kentin kanayan yarası. Sayın Mehmet Emin Ekmen, Milletvekili olduğu dönemde İluh Deresi projesi ile çok ilgilenmişti. Siyasi görüşleri kendisine hiç de uygun olmadığı halde Milletvekili sorumluluğu ile hareket ederek, kent ve insanlarımız yararına belediye yönetimine yardımcı olmuştu. Onun girişimleriyle İluh Deresi Projesi Ankara’ya kadar taşınmıştı.

Sel felaketinden sonra Batman’a dönemin Başbakanı olarak gelen Sayın Recep Tayyip Erdoğan, derenin ıslahı için bir proje hazırlanmasını istemişti. Bununla ilgili bilgileri hatırlayalım:

Bir dönemlerin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da İluh Deresi ile ilgili açıklamalarından söz ediyorum. Daha önce de açıkça ‘Köşeme de taşıdığım ve takipçisi olacağımı söylediğim o ifadeleri’ diyerek yaptığı konuşmaya atıf yapmıştım.

Veysel Eroğlu, Batman için her türlü yetkiyi Sayın Cumhurbaşkanının Başbakan iken kendisine verdiğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakan iken kendisine ‘Batman’a ne gerekiyorsa yap Veysel Hoca’ sözü Eroğlu’na aittir. İşte o cümleleri:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanken bana şu talimatı verdi; ‘Batman’a ne gerekiyorsa yap Veysel hoca’ dedi. Ben de kendimi burada buldum. İlk önce Batman Barajını tamamladık, daha sonra sağ ve sol sahili tamamladık. Bu müjdelerden öncelik verdiğimiz Batman’ın için büyük önem arz eden İluh deresi ve Batman Çayı ıslahı projeleri. Bu projeleri belediyemizle birlikte gerçekleştireceğiz.”

Bu ifadeler önemli. Madem Sayın Cumhurbaşkanı samimi bir hitapla, ‘Veysel Hoca’ diyerek bu talimatı vermiş, İluh Deresi için beklentilerimize de cevap olmalıdır.

MEHMET ŞİMŞEK’E SUNULAN PROJE…

Evet, Sayın Ekmen’in döneminde başlayan proje süreci devam edecekti. Dönemin Batman Belediye Başkan Vekili Sayın Serhat Temel, projeyi hazırlayacak, Kent konseyi Başkanı Sayın Süleyman Noyan ile Maliye Bakanımıza sunacaktı. Ancak Sayın Şimşek, projenin sadece belediyeye mal edilmemesi için Kent Konseyi ve Valilik logosunu da isteyecekti. İyi niyetle bunu istediğine inanıyorum. Bunu Kent Konseyinde tartışmış ve oy birliği ile bu talebi kabul etmiştik. O tarihlerde Batman Kent Konseyi Başkan Yardımcısı olan Ak Partinin son dönem 3. Sıra Batman Milletvekili adayı Sayın Murat Çiçek, Ankara’ya giderek projeyi Sayın şimşek’e sunmuşlardı.

Beraberlerinde bugünkü iktidar Milletvekilimiz Sayın Ziver Özdemir de vardı. İşte ‘İluh Deresi Projesi Bakan şimşek’e Sunuldu’ başlıklı 2011 yılına ait ilgili haberin tam metni:

“İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi Batman Kent Konseyi tarafından Başbakana sunulmak üzere Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e teslim edildi. Uzun süredir Batman'ın gündeminde olan ve kentin geleceğini yakından ilgilendiren İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi, Batman Kent Konseyi tarafından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunuldu. Batman Belediyesi tarafından hazırlanan ancak tüm kente mal edilmesi için Valilik, Belediye ve Kent Konseyi Logosu basılan Proje Kitapçığı'nın Bakan Şimşek tarafından Başbakan'a sunulacağı bildirildi.

Batman Kent Konseyi'nin Girişimi Sonuç Verdi. Beş yıl önce yaşanan ve 11 kişinin yaşamına neden olan büyük sel felaketi sonrası gündeme gelen İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda nihayet son adımlar atıldı. Sel felaketi sonrasında kente gelerek Kuyubaşı (Cegeluvé) toplu konutlarının temel atma törenine katılan Başbakan Erdoğan, İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hazırlanarak kendisine sunulması halinde gereken desteği vereceğini açıklamıştı. Batman Belediyesi, yıllar sonra söz konusu projeyi hazırladı. Batman Kent Konseyi'nin gösterdiği çaba sonucu son genel seçim öncesinde dönemin AK Parti Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'in girişimleriyle Belediye Başkan Vekili Serhat Temel ve dönemin Kent Konseyi Başkanı Süleyman Noyan'ı makamında kabul eden Bakan Şimşek, projenin Valilik, Belediye ve Kent Konseyi Logosu basılarak hazırlanmasını istemişti. Top Artık Başbakan Erdoğan'da. Batman Kent Konseyi Başkan Yardımcısı avukat Murat Çiçek, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir'le birlikte Bakan Şimşek'le Mecliste görüştü. Valilik, Belediye ve Kent Konseyi logosunu taşıyan kitapçığı alan Bakan Şimşek, sorunla ilgileneceğini söyledi. Bu arada Belediye Başkan Vekili ve Batman Kent Konseyi Başkanı Serhat Temel, tek amaçlarının İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hayata geçirilmesi ve kentin bu önemli sorundan kurtulması olduğunu belirterek, ‘Projeyi sadece Belediye'ye mal etme gibi bir niyetimiz yok. Kentimizin geleceğini ilgilendiren bir projedi’ dedi. Edinilen bilgilere göre Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üç kurumun logosunu taşıyan kitapçığı daha sonra Başbakan Erdoğan'a sunacak ve desteğini isteyecek. Batman kamuoyunun yakından takip ettiği ve çevrecilerin de üzerinde önemle durduğu projenin kitapçığını Maliye Bakanı'na sunan Murat Çiçek, Kent Konseyi'nin sorunun takipçisi olacağını söyledi.”

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/haber/iluh-deresi-projesi-bakana-sunuldu.html

Arşivlerdeki bu haberin üzerinden 8 yıl geçti. Sorunu gündemde tutmak ve mevcut belediye yönetimini de bilgilendirmek için yarın da inşallah bu konuda değerlendirmelerim olacaktır.

Devamı yarın