**Batman’ın kanayan yarası İluh deresindeki 2 Bine yakın ev, oturulamaz durumda. Bu yapıların 15 yıldır yıkılması gündemde. Derede henüz ıslah çalışması gerçekleşmeyince bu yapılar da ortada kaldı.

**Kuzey Çevre yolu da Güney Raman çevre yolu gibi bu şehre nefes aldıracak. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün projesini hazırladığı Kuzey Çevre yolu ihale aşamasında. Şehrin diğer kanayan yarası işsizler, şu günlerde TPIC’in kadrolarına yönelmiş.

İLUH DERESİ…
Kentsel dönüşümün uygulanacağı alanlardan biri de İluh ve çevresi olmalıdır.

Hep söylüyoruz, yazıyoruz…

20016’daki sel felaketinden bu yana dere kenarında yıkımı kararlaştırılan 2 Bine yakın yapı, mutlaka gözden geçirilmeli. Bir daha bu derede su taşkını olursa felaket olur…

Yerel yönetim son aylarda birçok cadde ve güzergahı değiştiriyor ama bu şehrin 50 yıllık sorunlarından biri de İluh deresinin ıslahıdır…

Bu projeyle ilgili Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy’un da geçen yıl çalışması olmuştu ama nedense eski şehrin riskli bölgesi için henüz net bir çalışma yok.

80’li yılların sonu ve 2006’da İluh deresi taştı, çevresindeki 9 semt özellikle 2006’daki felakette ciddi hasar oluşmuştu. O gün bugün dereyle ilgili net bir proje yok.

İluh deresi çevresinde yaşayanlar, haklı olarak soruyor;
“Zaman zaman İluh deresiyle ilgili projelerden söz ediliyor. Umutlanıyoruz. Özellikle Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy’un geçen yıl 1 ya da 2 kilometrelik kısmın ıslahı konusunda yaptığı açıklamalar bizi bir hayli umutlandırmıştı. 2018’da İluh projesinin de hayat bulmasını bekliyoruz…”

KUZEY ÇEVRE YOLU
Batman büyüyor, şehir içinde kalan eski çevre yolları SOS veriyor…

Batman-Siirt çevre yolu şehrin ortasında kaldı. Haftanın hemen her gününde bu güzergahta görünmez kazalar yaşanıyor. Organize Sanayi Bölgesi ve Siirt-Beşiri karayolundan şehre giriş yapan araçların güzergahı artık trafiği kaldırmıyor…

Türkiye Petrolleri Bulvarı olarak bilinen bu güzergaha alternatif olarak Karayolları’nın hazırladığı OSB ile hava terminali arasında bölge, Batman’ın Kuzey Çevre yolu olacak. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün de sıcak baktığı proje, Aydınkonak ile Kayabağı köyü arasında geçecek.

Geçenlerde Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, il koordinasyon kurulu toplantısında bu projenin hazır olduğunu duyurdu.

Top, artık Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nde…

Kuzey çevre yolu belki de şehrin gelecek 50 yıllık trafik yükünü hafifletecektir. Güney çevre yolu nasıl Batman’ın trafiğini bir nebze de olsa rahatlattıysa Kuzey Çevre yolu da Batman’a hayat verecektir. Bu yol güzergahını hareketlendirmek için etkili ve yetkililerin devreye girmesi gerekiyor.

İŞSİZLİK EN BÜYÜK SORUN
Kimi dinlerseniz dinleyin, bu şehrin en büyük sorununun işsizlik olduğunu söyler.

Ancak bu şehirdeki işsizlerin talihsiz bir yanı var. Bir sınav açıldı mı bırakın bölgeyi Türkiye’nin dört bir yanından işsizler buraya akın eder.

Alın size TPIC’in 500 kişilik eleman alımı…

Batman Çağdaş, hafta içinde manşetlerine işsizlerin beklentilerini yansıttı. 15 Bin civarında işsizin başvurduğu TPIC’in eleman alımında seçici davranması herkesin arzusu.

Milletvekili Ataullah Hamidi, Ak Parti İl Başkanı Murat Güneştekin ve yine STK-Oda temsilcileri, TPIC’in alımlarda tercihini Batmanlı işsizlerden kullanmasını istiyor. Petrol-İş Sendikası yöneticileri de geçmişte TPIC’te mağdur olan emekçilerin unutulmamasını istiyor.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, önceki gün Batman’daydı. Esnaf ziyaretinde bile bazı gençler Işık’tan TPIC alımı için istekte bulunuyordu…

TPIC Ofisine her gün yüzlerce işsiz dilekçe veriyor. İş talep formu ile dilekçe veren Batmanlı işsizler, alımların kurayla yapılmasından yana. Hafta içinde gittiğimiz TPIC Ofisi önünde ilginç bir manzara vardı. Bazı gençler, mülakata alınıyordu ama o işsizler arasında tanıdık yüzler yoktu. Çoğu çevre illerden ya da İç Anadolu’dan gelenlerdi.

Mart’ın başına kadar eleman alımını tamamlamayı planlayan TPIC’in üst düzey yöneticilerine önemli görevler düşüyor. Eğer bölgede en büyük saha Batman’ı ilan ediyorlarsa buradaki işsiz gençleri de unutmamaları gerekiyor.

Kısacası; Batmanlı işsizler artık kendi şehrinde de çalışmak istiyor. TPIC’in yetkilileri, Batmanlıların bu taleplerini görmelidir.