*Sağlık Bakanlığı’nın Batman’a kazandıracağı yeni hastane için olumlu gelişmeler de yok değil. Vali Hulusi Şahin, bu yatırım konusunda net konuşuyor: “Bakanlık, hastanemizi unutmadı. Bu yıl zor gözükse de seneye yapılacak ilk hastanelerden biri şehrimizde olacak. Bu konuda söz aldık”

*Okurlarımız, haklı olarak geciken hastane yatırımını soruyor: “Neden bu önemli sağlık yatırımı, bu kadar gecikti? Artık bu yatırımın gerçekleşmesini dört gözle bekliyoruz. Batman bölgede ‘sağlık üssü’ olabilecek bir il konumunda iken bu yatırımın bu kadar uzamasına anlam veremiyoruz...”

HASTANE YATIRIMINDA İLK ADRESİZ
Ödenek sıkıntısının olmadığı dönemlerde Batman’ın ayağına kadar gelen bu önemli sağlık yatırımı maalesef  ‘yer’ tartışmaları nedeniyle ötelendi.

Şimdilerde ‘ah-vah’ deyip ‘Neden bu yatırım gecikti’ diye de hayıflanıp duruyoruz.

Evet 400-500 yataklı yeni hastaneyi 4-5 yıldır basit yer tartışmaları yüzünden hayata geçiremedik.

Hiç unutmuyorum… Vali Azmi Çelik döneminde Sağlık Bakanlığı’nın önce 200 yatak kapasiteli olarak planlandığı o önemli yatırıma önce ‘yatak’ kapasitesinin yetersizliğinden sonra da ‘yer’ tartışmaları nedeniyle hastane yatırımı sürüncemede kaldı.

Ardından iki buçuk yıl süreyle Batman Valiliği yapan Ahmet Deniz de yeni hastanenin yeri konusundaki tercihi bu yatırımı biraz daha ötelemişti. O süreçte de hastaneye alternatif olarak gösterilen birkaç yer Sağlık Bakanlığı’na önerilmişti.

Aylar ve yılları alan bürokratik işlemler; Batman'da önemli sağlık yatırımını maalesef geciktirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın 22 İl’e kazandırmak istediği yeni hastanelerin başını kuşkusuz Batman’daki yatırım çekiyor.

VALİ, SON NOKTAYI KOYDU
Vali Hulusi Şahin, hafta içinde konuk olduğu Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nde şehrin gündemindeki yeni hastane konusuna açıklık getirdi: “2019 Yılında ihalesinin gerçekleşmesini çok istiyoruz ama bu önemli yatırım belki bu yıl gecikebilir. Fakat 2020’de yeni hastane yatırım programında olacak. Bakanlıkla görüşmemizde; ilk ihaleye verilecek hastanenin Batman olacağını söylüyorlar. Bu yatırım öyle veya böyle şehrimizde yapılacak…”

Güney Raman Çevre yolu yakınındaki 113 dönümlük alan artık yeni hastanenin yeri...

Bu hastane yerinin kesinleştiğini Vali Şahin, şöyle anlatıyor: “Her şeyden önce hastane yerinde tereddüdümüz yok. Yeni stadyum karşısındaki alanda hastane yapılacak. Daha önce hastane için 87 dönümlük alan ayrılmıştı. AFAD binası için ayrılan alanı da 113 dönüme çıkardık. Bir yerde o bölge şehrin kalbi olacak. Bu konuda milletvekilimizin de çabası var. Bu önemli yatırımı, 2019 için programa almaya çalışıyoruz. Ama yetişmese de 2020’de bu yatırımda ciddi mesafe alacağız.”

SAĞLIK YATIRIMLARINI ÖNEMSİYOR
Yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi binasının açılışının ‘enerji’ hattından kaynaklanan nedenlerle gecikeceğine de işaret eden Vali Şahin, yatırımların takipçisi.

Vali Şahin, bu konudada net konuşuyor: “Aslında 300 yatak kapasiteli yeni hastanemizi bu yaz mevsiminde açmayı planlıyorduk. Önce doğalgaz ardından da enerji hattı sorunları bu işi geciktirdi. Yapımcı firma ile irtibattayız. Büyük olasılıkla yılsonuna doğru yeni hastanemiz açılacak...”

1974 yılında SSK adı altında uzun yıllar Batman'a hizmet veren, 2000'li yıllarda ise Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine dönüştürülen bu yorgun bina, yine başka bir sağlık kuruluşuna dönüştürülecek.

Eğitim kadar sağlık yatırımlarına önem veren Vali Şahin, Batman’ın ilk hastanesinin Kardiyoloji ve Kalp Damar merkezine dönüştürebileceklerine dikkat çekiyor ve ekliyor; “Mevcut hastane şehrin göbeğinde, şehrimizde kalp hastalığı biraz yaygın. Daha hızlı müdahale ve acil müdahaleler için bu bina uygun. Bu binamızı da değerlendireceğiz…”

Kısacası; Vali Şahin bu şehrin diğer sorunlarının çözümü kadar sağlık yatırımlarını da önemsiyor. Batman’ın bir an önce hak ettiği yatırımlarla buluşması dileğiyle…