Bu kentin en hayati sorunlarından birisinin çözümü için atılan adımlar var. Öncelikle bundan duyduğum sevinci ifade ederek yazıma başlamak istiyorum.

Değerli Okurlar, bu köşede sayısız kez kentin ‘evsel atıkları’ olarak bilinen ‘atıksular’ denilen lağım-kanalizasyon sularının arıtılması konusu işlenmiştir.

Duyarlı okurlarımın malumudur bu konu ile ilgili yazı dizilerim bile oldu.

Elimde kalem tuttuğumdan bu yana ısrarla her belediye yönetimine bu sorunu ilettim.

Ayrıca bir Çevreci aktivist olarak da yıllarca alanda bunun mücadelesini verdim.

Batman’ın İkiztepe (Gırbereşk) mevkiinde, Balpınar’a yakın alanda önce Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı. Temel atma töreninde verdiğimiz mücadele nedeniyle mensubu bulunduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına bana konuşma hakkı verilmiş, kalabalık kitleye hitap etmiştim.

**

**

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI…

Yıllar yılıdır evsel atıklardan bir kısmı sadece fiziksel arıtmadan geçirilmektedir.

Batman Çayına ve Dicle Nehrine akıtılan kentin tüm pislikleri sınırları aşarak komşu ülkeye gitmektedir.

İleri biyolojik arıtma yasa gereği olmasına karşın, bugüne kadar bu konuda adım atılmamıştır.

Geçtiğimiz gün Batman Atık Su Arıtma Tesisi, Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Sistemi’nin geliştirilmesi ve İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Yapımı Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halkın katılımı toplantısına davet edildiğimde kent adına çok sevinecektim…

Nihayet büyük mücadele verdiğim bir kent sorunu için ilk adım atılmıştı. Ahmet Güneştekin Konferans Salonundaki toplantıya özel taksi tutarak yetiştim.

Konferans salonunda az sayıda kişinin olduğunu gördüğümde üzüldüm…

Kentimizin geleceğini ilgilendiren 600-700 milyon TL’lik devasa bir hizmetin ilk adımı atılırken, Ankara’dan sadece ilgili firmanın tek bir yetkilisinin sunum yapmak için gelmesine oldukça içerledim.

Batman Valiliği, Batman iktidar Milletvekili ve Batman Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün onca emekleri ile ileri biyolojik arıtma için bir hamle yapılıyor ve pandemi gerekçesiyle tek yetkili Batman’a gönderiliyor…

Düşünceme göre bu önemli hizmetin kamuoyuna bildirilmesi için tüm gazeteciler davet edilmeli iken, yerel basın mensuplarının salonda olmamasına şaşırdım.

ÇED toplantısı için yerel basına önceden resmi ilan verilmesi yeterli görülmüş.

Neyse, önemli olan sonuçtur diyorum. Bu kentin ihtiyaç duyduğu hizmet için çabalayan ve ilk adımın atılmasında emekleri olan Vali ve Belediye Başkan Vekili Sayın Hulusi Şahin, iktidarın tek Vekili Sayın Ziver Özdemir ile Çevre ve Şehircilik Müdürü Sayın Muzaffer Özkan’a haklarını teslim etmek gerekiyor. Bu konudaki emeklerine teşekkür ediyorum.

Batman yerel basınının ileri biyolojik arıtma için ısrarlı yazılar yazarak il yöneticilerine tam destek vermeleri gerektiğine inanıyorum.

Bu yatırım çok büyük para gerektiriyor. Batman belediyesinin bir yıllık genel bütçesi kadar para karşılığı olan bu hizmetin hızlandırılması için yerel basın ve sosyal medya meseleyi gündemde tutmalıdır.

Batman kamuoyu meselenin ne olduğu konusunda daha bilgi sahibi değildir. ÇED toplantısında söz alıp, meselenin önemine dikkat çeken kısa bir konuşma yapmıştım.

Belediye resmi sitesinde yer alan, ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Yapım Süreci Başladı’ başlıklı haberin özetini bilginize sunmak istiyorum: “Belediyemize ait İkiztepe Mahallesi mevkiinde bulunan mevcut Batman Atık Su Arıtma Tesisi, Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Sistemi’nin geliştirilmesi ve İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Yapımı Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halkın katılımı toplantısı gerçekleştirildi. Belediyemiz şehrin mevcut kanalizasyon sistemini ve atık su arıtma tesisini iyileştirerek arıtılmış atık suyun hem Avrupa Birliği hem de ulusal kalite standartlarını karşılamasını hedefleyerek, şehrin atık su arıtma tesisinin hem kapasite artırımı hem de biyolojik arıtma aşamalarının eklenmesi ve bunun yanında atık su ve yağmur suyu şebekelerinin yenilenmesi yönünde proje çalışması başlatıldı.

Proje ile ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için halka açık olarak yapılan toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Özkan, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Batman ÇED ve İzin Şube Müdürü Hamza Uçar, Baski Müdürü Ömer Faruk Ataç, Atık su Arıtma Tesisi Sorumlusu Amine Evin Tüzün, proje koordinatörü Biyolog Mehmet Gül, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.”

Evet, bu mesele ile ilgili söyleyecek çok sözüm var. Meselenin ciddiyeti ile ilgili olarak sayısız lisede konferanslar veren biri olarak inşallah kamuoyunu yarınki yazımda da bilgilendirmeye devam edeceğim.

Devamı yarın