ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MASAYA YATIRILDI
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü (İLEF), ‘Afet Haberciliği Kılavuzu’ hazırladı. Sahada deneyimli gazeteciler ve konuyla ilgili akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen atölyelerde deprem başta olmak üzere afet dönemlerindeki gazetecilik örnekleri ile gözlemlenen sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Atölyelerde sunulan katkılarla şekillenen Kılavuz’da, Afet Öncesi, Afet Sırası ve Afet Sonrası başlıkları altında haberciliğe ilişkin saptama ve uyarılar yer alıyor. Kılavuz’da ayrıca gazeteciliği etkileyen toplumsal süreçlere, çalışma koşullarına, etik ilkelere ve gazetecilik eğitimine ilişkin değerlendirmeler de bulunuyor.

ÖZDEMİR: “SICAK HABERLER KADAR
AFETİN NEDENLERİ DE ARAŞTIRILMALI”
Çalışma hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, atölyelerde yürüttükleri tartışmaları kılavuz haline getirdiklerini söyledi. Afet bölgesinden sıcak haberler kadar afetin nedenlerinin de araştırılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yücesan Özdemir: “İLEF Gazetecilik bölümü olarak Afet Haberciliği kılavuzu hazırlayarak hem bugüne kadar gelen eksikleri, sorunları ve yapılması gerekenleri bir araya getirmeyi amaçladık. Hem de gelecekte olacak afetler için gazetecileri daha hazır ve donanımlı kılan bir birikim sağlamayı amaçladık. Bu kılavuz için öncelikle atölyeler düzenledik. Bu atölyelere deneyimli gazeteciler, bölgede görev yapmış gazeteciler ve akademisyenler katıldı. Çok verimli tartışmalar yürüttük. Bu tartışmaları da bir kılavuza dönüştürdük. Afet haberciliği yalnızca afet sırasındaki olayları değil afetin öncesini ve sonrasını da kapsayan bir pratik olmalıdır. Gazetecilik afet bölgesinden aktarılan sıcak haberler kadar afetin nedenleri de araştırmalı ve toplumsal felaketlerin tekrarlanmaması için çözüm önerileri sunmalıdır. Afet haberciliği gazeteciliğin gereklerinin yerine getirilmesi konusunda da cesaretlendirici olmalıdır. Deneyimleri, bilgi ve değerlendirmeleriyle katkı veren herkese çok çok teşekkür ediyorum. Umuyoruz ki kılavuz gazetecilere, kurum yöneticilerine ve konuya ilgi duyan tüm kesimlere yararlı olur” diye konuştu.

ÇALIŞMADA UZMAN İSİMLER YER ALDI
Gazetecilerin Mesleki Deneyimleri başlıklı ilk atölyenin moderatörlüğünü Dr. Gökhan Bulut, moderatör yardımcılığını ise Arş. Gör. Hasan Sezer Fener ve Arş. Gör. Helin Öztürk üstlendi. Depremde Gazeteciliğin İşlevi, Deprem Öncesi, Sırası ve Sonrasında Gazetecilik, Depremde Medya ve Kurumsal İlişkiler, Depremde Dijital Medya konularının tartışıldığı atölyeye şu isimler katıldı; “Prof. Dr. Abdülrezak Altun, Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut, Prof. Dr. Çiler Dursun, Ertan Ezen (CNNTürk-Kameraman), Fevzi Kızılkoyun (Hürriyet - Muhabir), Gökçer Tahincioğlu (T24 - Ankara Temsilcisi), Hıdır Göktaş (Medyascope - Ankara Temsilcisi), Nurcan Gökdemir (BirGün- Ankara Temsilcisi), Rıza Özel (Hürriyet - Foto Muhabir), Senem Büyüktanır (Medyascope - Editör), Serdar Özsoy (Serbest Gazeteci).” Öte yandan Haber, Söylem ve Etik başlıklı ikinci atölyenin moderatörlüğünü ise Prof. Dr. Çiler Dursun, moderatör yardımcılığını ise Arş. Gör. Arzu Bayar ve Arş. Gör. Halil Saç yaptı. Depremde Haber Değerleri, Depremde Gazeteciliğin Etik Kodları, Deprem Haberlerinde Söylem, Depremde Kavramlar ve Terminoloji başlıklarının tartışıldığı atölyeye şu isimler katıldı: Prof. Dr. Ali Murat Vural, Gazeteci-Ombudsman Faruk Bildirici, Doç. Dr. Filiz Yıldız, Dr. Gökhan Bulut, Prof. Dr. Onur Dursun, Prof. Dr. Ömer Özer, Prof. Dr. Ruhdan Uzun, Prof. Dr. Süleyman İrvan. (Haber Merkezi)