Henüz 16 yaşında olan bir çevre aktivisti dünyada değişime neden olabilir mi?
Cevaplarımız çok farklı olabilir.
Çoğunlukla bir kişinin dünyayı etkilemesinin mümkün olmayacağı düşüncesinde olacağına inanıyorum.
Bu soruyu boşuna sormuyorum…
Dünya basınını takip edenler biliyordur; 16 yaşındaki genç iklim aktivisti bir kız çocuğu bütün dünyayı etkileyen bir hareket başlatmıştır…
Bugün 23 Eylül 2019. Dünyadaki bütün duyarlı çevrecilerin gözü New York’ta yapılacak olan Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi’nde…
İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de katılacağı bu önemli etkinlik öncesinde dünyanın pek çok ülkesinde ‘İklim Grevleri’ adı altında etkinlikler düzenleniyor…
20 Eylül 2019 günü ülkemizdeki 40 TED Okulunda 32 bin öğrenci eş zamanlı olarak ‘İklim Grevi’ne girdiler, küresel kampanyayı desteklediler…
TED Batman Okulu (Lise, Ortaokul, İlkokul ve Anaokulu) öğrencilerinin tümünün katılımı ile söz konusu tarihte anlamlı bir çevre etkinliği düzenlendi.
Küresel Isınmaya, iklim değişikliğine dikkat çekilen etkinliğe davet edilmiştim. Okul Müdürü Sayın Hasan Erdal, öğrencilerine hitap ederken, dünyanın geleceğini tehdit eden küresel ısınma hakkında özet bilgiler veriyordu.
**
**
“YA SIFIR KARBON, YA SIFIR GELECEK”
O etkinliğe Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yöneticileri de davet edilmişti.
Geçen yıl da aynı şekilde yine TED okulları Küresel Isınma’ya dikkat çeken etkinliklere imza atmışlardı. Günün önemi ile ilgili olarak ‘Gelecek’İklim Grevlerini Destekliyoruz’ diyen Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin etkinliklerden sonra kamuoyuna yaptığı ‘Ya Sıfır Karbon, Ya Sıfır Gelecek’ başlıklı yazılı basın açıklamasını bilginize sunmak ve onlara desteğimi göstermek istiyorum. İşte o açıklama: “20-27 Eylül tarihleri arasında dünyanın dört bir yanında ‘Sıfır Gelecek’ adı altında gerçekleştirilecek iklim grevlerine destek verdik. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, Türkiye’deki 40 okulu, 32 bin öğrencisiyle iklim grevlerine destek veren Türk Eğitim Derneği’ne (TED) bağlı Batman TED Kolejinin etkinlik davetine başkan ve bazı yönetim kurulu üyelerimizle katılım sağladık. Batman TED Kolejinin lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulu öğrencilerinin katıldığı etkinlikte yüzlerce öğrenci, küresel ısınmaya dikkat çeken pankartlar taşıdılar. Okul Müdürü Hasan Erdal’ın ardından öğrencilere hitaben kısa bir konuşma yapan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa, daha yaşanabilir bir dünya için verilen mücadelede yerini alan Batman TED Koleji ve eş zamanlı olarak etkinlikler düzenleyen bütün TED okullarına teşekkür etti ve duyarlılığın tüm okullarda gösterilmesi temennisinde bulundu. Dernek olarak, 23 Eylül’de New York’ta yapılacak olan ve genç iklim aktivisti Greta Thunberg’in de katılacağı Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi öncesinde dünya genelinde; ‘Ya Sıfır Karbon Ya Sıfır Gelecek’ sloganıyla düzenlenecek bütün etkinlikleri destekliyoruz. Saygılarımızla.”
**
**
GENÇ İKLİM AKTİVİSTİNİ TANIYALIM…
Gerçekten de önemli bir etkinlikti. Bu tür etkinliklerin tüm okullarda düzenlenmesinde büyük yarar görüyorum.
Bir çocuk olan iklim aktivisti Greta Thunberg'in tek başına İsveç Parlamentosu'nun önünde 'iklim için okul grevi' yapmasından bir yıl sonra dünyanın her yerinde milyonlarca insan Küresel İklim Grevi'ne katılıyorsa, bunu hayırlı bir gelişme olarak değerlendirmek gerekir.
Aktivist Thunberg, sadece Almanya'da 1.4 milyon kişinin iklim grevine gittiğini açıkladı. belirten Thunberg, "Her şey çok kısa sürede oldu, bu bir rüya olmalı" dedi.
Yaygın medyada, “Dünya çapında iklim hareketinin sembolü haline gelen Greta Thunberg kimdir? Neyi savunuyor?” başlığı altında haberler yayımlanıyor. Bir haberin özetiyle yazımı bitirmek ve mesajını öğrencilerimize, topluma ulaştırarak katkı sunmak istiyorum: “Okul grevi ve düzenlediği eylemlerle çevrecilerin tanınan yüzü olan 16 yaşındaki İsveçli aktivist, sesini dünyanın en önemli konferanslarında politikacılara yaptığı konuşmalarla duyurdu. Greta, iklim değişikliği hususunda harekete geçmede yetişkinlerin olamadığı kadar kararlı ve akıllıca bir soru soruyor : Bile bile kitlesel bir yok oluşa mı neden oluyoruz? Biz cani miyiz?
Genç aktivist 8 yaşında iklim değişikliği ve küresel ısınma terimleriyle karşılaşmış ve küresel iklim sorunlarının insan eylemleri sonucunda gerçekleştiğini öğrenmiş. Kendi yaşındaki diğer çocuklar gibi kutupların eridiği, kutup ayılarının yok olduğu ve denizlerin plastik atıklarla zehirlendiğini anlatan belgeseller izlemiş Greta. Ancak diğer çocukların aksine bu görüntüleri unutamamış ve iklim hareketinin aciliyetini daha o yaşlarda fark etmiş. Görüntülerden çok etkilenen ve devamlı bunlar hakkında düşünen Greta etrafına bakıp hiçbir somut hareket göremeyince 11 yaşındayken hastalanıp depresyon geçirmiş. Bu dönem yemek yememeye ve konuşmamaya başlamış. Yalnızca çok gerekli olduğunda konuşan Greta’ya otizmin bir türü olan asperger sendromu ve seçici konuşmamazlık teşhisi konmuş.
Greta Thunberg Time dergisi tarafından 2018’in en etkili 25 gencinden biri seçildi. Cuma günleri okulu boykot ederek İsveç Parlamentosu önünde yaptığı eylemlerde başlangıçta tek başınaydı Greta. Ancak gün geçtikçe İsveçli akranları okulu kırıp iklim için bir araya gelmeye ve Greta’ya destek olmaya başladı. Zamanla hareket İsveç sınırlarını aştı ve dünyanın 270 şehrinde 70 bin kadar öğrenci Cuma günü ‘gelecek için Cuma’ eylemlerine katıldı. Helsinki’de binlerce göstericinin katıldığı iklim yürüyüşünde yine o vardı. Birleşmiş Milletler İklim zirvesi COP24’te iklim değişikliği hakkında kararlar almak için Polonya’da toplanan politikacılara seslenmişti. Greta kararlı duruşunu tüm dünyaya duyurmak için bu sefer Dünya Ekonomi Forumu’nun yapıldığı İsviçre’nin Davos kentindeydi. Ocak ayının sonlarında Davos’ta yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı : ‘Benim her gün hissettiğim korkuyu sizin de hissetmenizi istiyorum. Tıpkı kriz anlarında olduğu gibi harekete geçmenizi istiyorum. Eviniz yanıyormuş gibi… Çünkü olan bu.’
İsveçli aktivist Brüksel’de Avrupa Komisyonu’na gelerek konuşma yaptı ve Komisyon Başkanı Jean-Claude Junkler’den iklim değişikliğiyle mücadele konusunda söz aldı.
Greta, fosil yakıt tüketiminin kısıtlanmasını hatta durdurulması gerektiğini haykırıyor. Sera gazı emisyonlarının azaltılmasını, özellikle gelişmiş ülkelerin Paris Anlaşması’yla verdikleri sözleri tutmasını istiyor. Petrol kullanımının kısıtlanmasını istiyor. Karbon salınımının azaltılmasını istiyor.”