*Bolu’daki belgesel projemizin ardından dün Amerika’dan bize gönderilen bir fotoğraf karesi bizi ziyadesiyle mutlu etti. Cevat Eyüp Taşman’ın yakını Haldun beyin, Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Nahit Abak’a gönderdiği kare; 1920 yıllarında Amerika’da eğitim gören petrolcü ve ilk gazetecinin, hayat hikayesini gözler önüne seriyor…

*Ne kadar özlemişiz fuarları… Önceki gün konuğumuz Star organizasyon sahibi Musa Öztürk’tü. Batman’ın fuarları özleyen bir şehir olduğunun altını çizen Öztürk, “Pandemi nedeniyle iki yıl ara verdiğimiz fuarı bu yıl mükemmel bir organizasyonla amacına ulaştıracağız” diyor…

COLOMBİA'DAN RAMAN’A

1920’lerin başında Türkiye'de eğitim için Amerika’nın yolunu tutan ilk petrolcünün hikayesini sizlerle paylaşıyoruz.

Dün sabah telefonumuzun ucunda Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Nahit Abak vardı.

Whatsapp'tan bize ulaştırdığı siyah-beyaz karenin ilk petrolcü merhum Cevat Eyüp Taşman’ın kuzeni Haldun Taşman tarafından gönderildiğini söylüyordu ve ekliyordu;

“Arizona'da yaşayan Haldun bey, Bolu'daki temaslarımızı, belgesel projesinin alt yapı çalışmalarını yakından izlemiş. Özellikle Bolu'da 2008 yılında kurulan Bağışçılar Vakfı benzeri bir vakfın da Batman’da hayata geçirilmesi için elinden gelen desteği vereceğini bizzat bize söyledi. Biz Bolu ile Batman arasında köprü kurduk ve bu köprünün daha da büyümesi için de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Başta Batman Valisi hemşehrimiz sayın Ekrem Canalp, Bolu’ya kadar gelip bize projenin alt yapı çalışmalarını anlatan Batman Belediye Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz ile Batmanlılara sevgi ve selamlarımızı iletiyoruz.”

Dün Abak’ın bize ulaştırdığı karede ne zor şartlar altında Amerika’ya giden ve gördüğü eğitimle memlekete ahde vefa görevini yerine getirenler arasında Türkiye'nin ilk gazetecilerinden Ahmet Emin Yalman, ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman, Şükrü Esmer, Abdullah Hamdi ve o dönemlerde ABD'de imamlık görevi yapan Mehmet Ali beyin siyah beyaz karesi bizi hüzünlendirdi. Bu karedekilerin tümü hayatta değil, ama eserleri yaşıyor.

Mekanları cennet olsun.

Geride o kadar güzel eser ve hikayeler bırakmışlar ki; o güzel insanları takdir etmemek elde mi?

Türkiye’nin ilk gazetecisi büyük üstat Emin Yalman bir zamanlar medyada çığır açmış.

Bolulu Cevat Eyüp Taşman, memleketine ayak basmadan ABD Colombia Üniversitesi ile Raman Dağı arasında mekik dokumuş ve ‘kara altın’ın tarihini Türkiye’de yazdırmış.

Ne mutlu güzel insanlara…

FUARLARI O KADAR ÖZLEDİK Kİ…

Fuarları ne kadar özlediğimizi Star fuar organizasyon sahibi Musa Öztürk, Batman’a gelince hissediyoruz.

Pandemi öncesinde üç fuarı Batman’da başarı ile gerçekleştiren Öztürk, önceki gün konuğumuzdu. Diyarbakır ve Şanlıurfa’da ulusal çapta fuar düzenleyen Öztürk, Batman için bakın neler diyor;

“Batman aslında fuarlardan uzak bir kenti ama 3 yıl önce ilkini gerçekleştirdiğimiz fuar büyük yankı uyandırdı. İkinci ve üçüncü fuarlarda ise ziyaretçi rekoru kırılmıştı. Pandemi araya girince maalesef iki yıl ara vermek zorunda kalmıştık. Gıdadan Tarıma, Sanayiden Ticarete varana dek dört farklı alanda gerçekleştireceğimiz fuarların bu yıl en iyisini yapacağız. Çünkü Batmanlılar fuarları çok seviyor. Batman Belediyesi’nin son yıllarda düzenlediği kitap fuarları da böyle. Gelecekte bu fuarlar da anılar ve gelen konuklar hep anılacak.”

Öztürk, konuşurken bu şehrin potansiyelinin ne kadar güçlü olduğunun da altını çiziyordu.

Evet fuarlar bir şehrin dinamikliğini ve o şehirdeki marka firmaların bir yerde ürünlerinin görücüye çıktığı mekan oluyor.

Üç gün üst üste süren fuarlar bazen hiç bitmesin istiyoruz.

Çünkü herkesi bu fuarlar da görebiliyoruz.

Sohbet, kaynaşma ve farklı stantlar hep bir arada oluyor.

Renkli görüntülerin oluşmasına imkan sağlıyor.

Bu nedenle baharı bekleyen kumrular gibi Tarım, Gıdave kitap fuarını dört gözle bekliyoruz.

Sağlıkla kalın…