* Güneş Enerjisi Santralleri’nden (GES) sağlanan elektrik üretimine EPDK tarafından iki yıl önce getirilen kısıtlama bu alandaki birçok yatırımcı ve girişimciyi zor durumda bıraktı. Batman’da İlkem Enerji adına GES alanında önemli çalışmalar yapan girişimci Hasan Çankaya: “Cennet vatanımızda üretemezsek başaramayız. Enerjiye bu denli ihtiyaç uyulan ülkemizde getirilen kısıtlamaya anlam vermek güç” diyor.

“GES’İN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI”
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Ağustos 2022’de ‘Güneş Enerjisi Santralleri’nin üretimine dair kararı, onlarca yatırımcı ve girişimciyi zor durumda bırakmanın yanı sıra ‘elektrik’ üretiminin de önüne geçti. EPDK’nın güneş enerjisi santrallerine ürettikleri tüketimin 1 katı fazlası kısıtlamasıyla yüzlerce firma da ‘kendi elektriğini üretme’ yatırımını askıya aldı. Özellikle sanayide enerji ihtiyacının doğalgazdan karşılandığı bir dönemde güneş enerjisinden elektrik üretiminin önüne geçilmesi birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

“DÜZENLEME GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Batman’da güneş enerjisi santralleri kurulumu alanında önemli çalışmalarda bulunan girişimcisi Hasan Çankaya, EPDK’nın düzenlemeyi gözden geçirmesi gerektiğini belirtti. Çankaya, şöyle devam etti: “Ülke olarak yenilenebilir enerjide önemli mesafeler kat ettik. Özellikle elektrik üretiminde ihtiyacı barajların yanı sıra doğalgaz üzerinden sağlıyoruz. Fakat buna rağmen ihtiyaç karşılanmıyor.  Vaziyet buyken, üretime bu denli ihtiyaç duyuluyorken, güneş enerjisinden ‘tüketimin kadar üret’ şeklinde sınırlamaya anlam vermek güç. Halbuki fabrikalar ve üretim tesisleri, özellikle tekstil sektörü çatılarına yapacağı GES yatırımı ile giderlerini azaltıp hatta enerjide kar edebilir. Bu da enerji ithalatını azaltacağından ülkenin cari açığını da minimize edecektir. Hem üretici kazanacak hem de devletimiz kazanacak. Sektörün bu önemli sorununa kulak verilmeli.”

 “ALMANYA BİZDEN 46 KAT DAHA
FAZLA ENERJİ ELDE EDİYOR”
Türkiye’nin yılda 114 gün güneşlenme süresi aldığını da belirten Çankaya, şöyle devam etti: “Ülkemiz yılda 114 gün güneşlenme süresi karşılığında güneşten sadece 860 Mw enerji elde ediyor. Almanya ise yılda 66 gün güneşlenme süresi karşılığında 40 bin Mw enerji üretebiliyor. Yani bizden yüzde 60 daha az güneş alırken, bizden 46 kat daha fazla güneş enerjisi elde edebiliyor. EPDK’nın kısıtlamasına nereden bakılırsa bakılsın tutarlı bir tarafı yok. Devlet büyüklerimizden ricamız bu kısıtlamaya son vermeleri ve vermeleri ve yenilebilir enerji yatırımlarındaki banka  kredilerinin cazip hale getirilmesidir.” (Çağdaş Özel)