“SAHURDA PROTEİN AĞIRLIKLI
BESLENME YAPILMALI”
Ramazan ayının ilk haftası geride kalırken, uzmanlar sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Belediye Sağlık Merkezi Diyetisyeni Pelda Tüzün, oruç tutan vatandaşların kilo artışı yaşamamaları için önemli bilgiler verdi. Ramazan ayında üç öğün beslenilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Pelda Tüzün: “Ramazan’da sahur mutlaka yapılmalı, çünkü yapılmazsa hem açlık süresi uzar hem de metabolizma yavaşlar. Sahurda mümkün mertebe hafif bir tüketim, yumurta ve peynir gibi tokluk süresini uzun tutan protein ağırlıklı yiyecekler tüketilmeli. İftarda ise yavaş bir tüketim olmalı” dedi.

“MUTLAKA SAHUR YAPILMALI”
Aşırı acıkma ve susama hissinin sahur ve iftarın yeterli ve düzenli yapılmamasından kaynaklı olduğunu da ifade eden Tüzün: “Sahur sadece karnı doyurmak için yapılmaz. Sahur yapmamak çok önemli iki soruna sebep olur. İlk olarak açlık süresinin uzaması. İkincisi ise metabolizmanın yavaşlaması. Bu sorunlar sağlık açısından çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka sahur yapılmalı” dedi. Ayrıca sahurdan hemen sonra uyumanın da riskli olduğunu belirten Tüzün, sahur yaptıktan 30-40 dakika sonra uyumak gerektiğini belirtti.

“ANA YEMEĞE GEÇMEDEN 15 DAKİKA BEKLENMELİ”
İftarı açarken dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat çeken Diyetisyen Tüzün, şöyle devam etti: “Kan şekerinin düşmesinden ötürü oruç hurma, kuru kayısı gibi bir tatlıyla açılmalı. Ardından suyu ılık tüketip varsa çorbaya geçilmeli. Ana yemeğe geçmeden önce ise 10-15 dakika önce beklenmesi hem şeker dengesini korunması hem de mide sağlığı için gerekli. İftardan 1-2 saat sonra muhakkak kısa bir yürüyüş yapılmalı ve ardından meyve gibi hafif ürünlerle bir öğün yapılmalı. İftardan sonra bir şey tüketilecekse 2-2,5 saat sonra tüketilmeli.”

“TATLI İHTİYACI MEYVEDEN KARŞILANMALI”
İftar sonrası yapılan yanlışlardan birinin de şerbetli tatlıların tüketilmesi olduğunu kaydeden Tüzün, şöyle devam etti: “İftardan sonra tatlı yemek neredeyse bir kültür haline geldi. Haftada bir ya da iki defa tatlı tüketilmeli. Özellikle şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli. Tatlı ihtiyacını meyveden karşılamak gerek.”

“HAZIR ÇORBALARDAN KAÇINILMALI”
Ramazan’da hazırlanışı pratik olan hazır çorbalar da tercih ediliyor. Hazır çorbalarla ilgili de önemli bilgiler veren Diyetisyen Pelda Tüzün: “Tüm paketli gıdalar içerisinde en riskli gıda hazır çorbalardır diyebilirim. Katkı ve koruyucu maddeleriyle beraber yüksek oranda tuz içerir ve bu da gün içinde susamaya sebep olur. Hazır çorbaların yanı sıra sucuk, sosis gibi işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır” dedi.

BESLENMEDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!
Diyetisyen Pelda Tüzün, genel olarak doğru bilinen yanlışlara da dikkat çekti. Herhangi bir gıdayı ‘sağlıklı’ diye çok tüketmenin zararlı olmadığı algısının yanlış olduğunu ifade eden Tüzün, yiyecekleri ‘fayda-zarar’ olarak değil, ‘miktar’ olarak ayırmak gerektiğini söyledi. Halk arasında popüler olan su diyeti, şok diyetleri, kürler, detokslar gibi bilimsel dayanağı olmayan beslenmelerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Tüzün, sözlerini şöyle tamamladı: “Kişilerin psikolojik, metabolik, hastalık, kullandığı ilaçlar, yaş, yaşantı gibi faktörleri ramazan ayında olduğu gibi diğer zamanlarda da beslenme durumunu özelleştiriyor. Bu sebeple belirttiğimiz ortak doğrular dışında herkes için farklı olan doğrular vardır ve bu da beslenme danışmanlığını gerektiriyor.” (Gülnaz Gök)

Editör: Yunus Yasak