*Aradan tam 32 yıl geçti. TPAO 1 nolu Misafirhanenin giriş kapısında dönemin Başbakanı ve eski Cumhurbaşkanlarından merhum Turgut Özal'ı uğurlayanlar arasında ben de vardım. O kareye dikkatlice baktığımda, o simaların çoğu şimdi aramızda yok. Öyle bir hüzünlendim ki; o güzelim yıllar bir kez daha film şeridi gibi geçti gözümün önünden...

*1 Nolu misafirhanenin girişi o kadar güzeldi ki... Ahşaptan yapılı o kapının girişi dünya şeklindeydi. Şimdi ki Kristal Park yoktu. Kente gelen ünlü konuklar, etrafı çam ağaçlarıyla çevrili o konuk evi ayarındaki tarihi binada kalırlardı. Bir dönemler, devletin üst protokolü burada ağırlanırdı…

MİSAFİRHANE GİRİŞİNDE MERHUM ÖZAL
1987 Yılının Nisan'ıydı. Dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal'dı. Kabinesindeki Bakanların çoğunu Batman'da toplamıştı.

O dönemin Bakanlardan Cahit Aral, Sefa Giray, İsmail Özdağlar, Kamuran İnan, Kaya Erdem ve Mustafa Kalemli de Özal'ın, Batman gezisine eşlik etmişti. Merhum Özal ve beraberindeki Bakanlar, konuk evi ayarındaki ‘1 Nolu Misafirhane’de ağırlanmıştı. O zamanlar şimdi ki Kristal park ayarında olan örnek bir ağırlama yeriydi o misafirhane.

Adı üzerindeydi; 1 Nolu Misafirhane…

Merhum Özal Batman’a gelmeden kaldığı odaya TPAO yetkilileri gözü gibi bakmıştı.

Özal, 2 gün süreyle konakladığı 1 Nolu Misafirhanenin dili olsa da kimleri ağırladığını anlatabilse.

Merhum Şerafettin Elçi'den Turgut Özal'a kadar nice ünlü konuklar, TPAO'nun o yüz akı tesislerinde ağırlanmıştı.

O ESKİ SİMALAR VE İL MÜJDESİ…
Benim de bulunduğum o fotoğraf karesine dikkatlice baktığımda çok değerli simaların, bugün aramızda olmadığı görünce hüznüm bir kat daha arttı.

O karede Özal, eski Bakanlardan Sefa Giray, eski Milletvekili Aydın Baran, TPAO Batman eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, Batman Belediyesi eski Yazı İşleri Müdürü Nurettin Sapan, eski gazetecilerden ağabeyim merhum Enver Arslan ve Yaşar Koray, hakkın rahmetine kavuştu.

O karedeki bazı politikacılar da aktif politikadan koptu. Batman'daki o seçkin simalardan bir bölümü de yaşamlarını başka yerlerde sürdürüyorlar şimdi.

Tam 32 yıl önceydi... Merhum Özal, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün tesislerinde konakladığı günde neler dediğini dün gibi anımsıyorum.

Gazetemizin kurucusu ağabeyim Enver Arslan, o dönemin usta kalemleri Yaşar Koray ve Nuri Öner de merhum Özal'a, Batman'ın bir yığın problemini dile getirmişti. O zamanlar ‘İlçe’ olan Batman'ın “Ne zaman il” olacağını sorduğumuz merhum Özal, müjdeyi verir gibi olmuştu: “Durun biraz. Acele etmeyin. Batman'ı il olmayı hak ediyor. Hayırlısıyla da biz bu güzel petrol kentini il yapacağız…"

…Ve Özal vefatından önce de bu vaadini yerine getirmişti.

O eski duayen gazetecilerden ağabeyim Enver Arslan ve yazarımız Yaşar Koray da hak yoluna gittiler. Onlar aramızda değiller ama bu şehre artıları inkar edilemez.

O kareye baktığımızda öyle duygulandım ki; 32 yıl öncesinin o iz bırakan Özal ve beraberindeki Bakanlarla yaptığımız sohbetleri meslek hayatım boyunca unutmuyorum.

O dönemler merhum Özal’ın güvenliğini de Jandarma ekipleri sağlamıştı.

TPAO SİTESİNİ BEĞENMİŞTİ
Konakladığı TPAO'nun eski 1 Nolu misafirhanesinde gecenin ilerleyen saatlerinde bazı Bakanlarla yürüyen merhum Özal'ın yanında oğlu Efe Özal da vardı.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün efsane Müdürü Mehmet Yamaç da o heyetin önünde eşlik ettiği merhum Özal'a TPAO'yu anlatmıştı.

TPAO’nun eski Genel Müdürü İsmail Kafesçioğlu'ydu ama TPAO'yu en iyi bilen yönetici Yamaç’tı. O efsane Müdür, Özal'la yan yana duruyordu. Misafirhane caddesinden yürürlerken Yamaç ile Özal'ın sohbetlerini şimdi ki gibi anımsıyorum. O dönemlerde bile yeşil bir kuşağı andıran TPAO tesislerine başkentteki konuklar hayran kalmıştı.

Kim ne derse desin; TPAO her zaman bu şehrin yüz akı olmuştur, olmaya da devam ediyor.

‘İlçe’ döneminde Batman'ın tek konaklama yeri TPAO tesisleriydi kuşkusuz… Aradan yıllar geçti, artık petrol kenti yarım milyonluk modern şehre dönüştü. TPAO, bu şehrin dününde olduğu gibi bugününde de artısı olan önemli bir kuruluştur Batman için.

Eski fotoğraf karelerinde Batman'ın dününe dair katkısı olan tüm üst düzey yöneticileri, politikacıları ve TPAO'nun her kademesindeki eski yöneticileri yad ediyoruz.

Son dönemlerde bazı sorunların birikmesiyle kaosa dönüşen petrolün kentinin o eski günlerini özledik.

Kalın sağlıcakla...