*Hani derler ya; “Sevdiklerinize kavuştuğunuzda sımsıkı sarıldığınız an, bayram…” Evet, yarın Kurban Bayramı. Herkese iyi bayramlar dileriz… Bu yıl Kurban bayramında tatilin uzatılmaması esnaf için bir yer de iyi oldu. Son günlerde piyasadaki hareketlilikle biraz olsun esnaf moral buldu…

SICAK BAYRAM!..

Bugün ve yarın mezarlıklar dolup taşacak ziyaretçilerle.

Eski ve yeni mezarlıklarda yakınlarının kabirleri olanlar kabristana gidecek, dua edecek.

Bayram arifelerinde mezarlıklara ziyarete gidenler ve çocuklar büyük bir kalabalık oluşturur.

Kısacası; Bayramı arifelerinde mezarlıklarda yakınlarını kaybedenlerin hüznü var hep… Bayram hep hüzünlü geçer…

Uzmanlar, Kurban Bayramı tatilinde şeker ve et tüketimine dikkat çekiyor.

Bir yerde okumuştum. Kalp Derneği tarafından tavsiye edilen günlük 6 şekerin üç katından fazlasını tüketiyoruz. Bu da her gün şekerden gelen 300’den fazla ekstra kalori anlamına geliyor.

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan tatlılar aşırı derecede tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. O nedenle sadece bayram tatili süresince değil, hayat boyu şeker tüketirken bilinmesi gereken pek çok faktör var.

Dün de Batman Çağdaş’ta dikkat çeken bir haber vardı.

“Sağlığınızı ‘Kurban’ etmeyin” diye…

KURBANLIKLAR…

Değerli Batman Çağdaş okurları, Kurban Bayramı’nda kurban kesmek bir görevdir. Kurban, büyük bayramın sembolüdür.

Tecrübeli kasaplar kavurmasının da tarifini şöyle yapıyor: “Koyun etini temizleyin, kemiğini çıkarın. Üzerindeki zarı ve yağını ayıklayın. Küçük kuşbaşı parçalar halinde kesin. Etleri bir kenara bırakın. Sonra kuyruk yağını fındık büyüklüğünde doğrayın. Tencereye önce kuyruk yağını koyun. Orta ateşte, kıtır kıtır kızarak, yağını bırakıncaya kadar çevirin. Kurban Bayramı kavurması kuyruk yağsız olmaz. Kuyruk yağı kurban kavurmasına özel bir koku ve özel bir lezzet verir…”

Kurbanlıkların satış yerleri ile kesim yerleri günler öncesinden belirlendi.

Kurbanlıkların en ucuzu bin TL’nin üstünde. Büyükbaş hayvanlar ise 5 ila 10 bin TL arasında.

Batman’ın kenar mahallelerindeki ahırlarda kurbanlıkları siparişleri şimdiden veriliyor.

Yaylalara aylar öncesinden götürülen küçükbaş hayvanların bir bölümü şu günlerde besi çiftliklerinde görücüye çıkmış… Önceki Kurban Bayramı kadar kurbanlık piyasasında bir hareketlilik yok. Ancak bayram ikramiyesini alanlar da kurbanlıkların çıktığı yerlere yönelmesi de dikkat çekici.

 Orta yaşlı bir vatandaş görücüye çıkan kurbanlıklardan birini seçmeye almaya çalışırken, çevresindekilere de şunları söylüyordu:

“Bazı hayır kurumlarına güvenim kalmadığı için Kurban bağışında dini vecibeyi kendim yerine getireceğim. Derisinden post yapıp yoksul bir vatandaşa hediye edeceğim…”

ESKİ ÇARŞI MERKEZİNDE HAREKETLİLİK

Bayram canlılığı daha çok kentin eski çarşı merkezinde yaşanıyor.

Bayram arifesi haftasında esnafların bir bölümü durgunluğun nedeni olarak farklı şeylerden söz ediyorlar: “Cebinde parası olanlar erken tatile gitti. Şehirde kalanlar orta gelirli. Daha çok acil gereksinimleri karşılayanlar kaldı şehirde…” Bazı esnaflar ise; “Bayram alış-verişi adeti giderek unutuluyor” diyenler de var.

Bayram öncesinde piyasa canlanır, hareketlenir.

Dayanaksınız ve dayanıklı tüketim mallarında bayram öncesinde satışlar artar.

Bu yörede eskiden beri alışkanlık var. Ailenin giyecek ihtiyacı bayram öncesi karşılanır. Bunun için de yeni giysilere ‘bayramlık’ denilir.

Örneğin Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te şu günlerde yeni konutlarına taşınma hazırlığına start verenler, Kurban Bayramıyla birlikte yeni evin masası, sandalyesi, koltuğu, halısı bayram öncesinde değiştiriyor.

Beyaz ve Kahverengi eşya kullanımı başlayınca da, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi dayanıklı maddelerinde de bayram öncesi satın alma alışkanlığı oluştu.Bu alışkanlıklar belki büyük şehirlerde unutuluyor. Küçük yerleşim birimlerinde ise hala var.

BİRİ AYDINLATSA…

Siirt’ten Kurtalan ilçesine kadar sıcak asfalt serimi yapıldı.

Diyarbakır’dan da Bismil ilçesine bağlı Salat beldesine kadar sıcak asfalt serim işi tamamlandı.

Nedense sıcak asfalt serimi Batman’a yaklaşınca durdu.

Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, iş Batman’a gelince ‘ödenek’ yokluğunu mazeret gösteriyor.

Alın size bir örnek Siirt-Batman karayolunun devamı olan OSB yolu tam iki yıldır ödeneksizlikten yapılamıyor.

Biri bu konuda bizi aydınlatsa…

Herkese iyi bayramlar…